Nuo pavojaus saugos iš mirusiųjų prikeltos senienos

„Sostinė“

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Feb 1, 2014, 7:15 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:17 PM

Mūsų laikais, kai yra daug šiuolaikiškesnių informavimo būdų, Vilniuje gaivinamos sirenos. Jų kauksmas nebent vyresniems vilniečiams primena dokumentinius filmus apie Antrąjį pasaulinį karą ir diktoriaus J.Levitano balsą.

Jaunimas vargu ar supras, kad sirenos skelbia pavojų. Tuo nesunku įsitikinti, kai gatvėmis skrieja švyturėliais blyksintis ir kaukiantis greitosios pagalbos ar policijos automobilis. Ar daug vairuotojų pasitraukia į šoną, kaip reikalaujama?

Be to, dauguma vilniečių turi mobiliojo ryšio telefonus. Elektros energijos tiekėjai jais sugeba pranešti apie planinį atjungimą, prekybos centrai tuos patogius aparatus užverčia informacija apie išpardavimus ir nuolaidas.

Tačiau civilinės saugos specialistams kažkodėl per sunku sukurti šiuolaikiškesnę sistemą, pranešančią apie gresiančius pavojus.

Vilniuje vakar išbandytos trys sirenos. „Elektroninės“, - patikslino civilinės saugos specialistai. Jos ne tik kaukė, bet ir perdavė žodinį pranešimą.

Pranašesnės už senąsias sirenas jos ir tuo, kad galės būti valdomos nuotoliniu būdu - per mobiliuosius įrenginius. Ateityje tokių sirenų bus dar daugiau.

Galima neabejoti, kad paprasčiausiai panaudoti pinigai. Tiesiog buvo skirtos lėšos civilinei saugai, tad jos ir ištaškytos sirenoms.

Maža to. Paskelbti adresai, kur tos sirenos įrengtos. Jos yra ant savivaldybės pastato Konstitucijos prospekte, „Juventos“ gimnazijos Telšių gatvėje bei Užsienio reikalų ministerijos J.Tumo-Vaižganto gatvėje.

Senųjų sirenų adresus buvo vengiama nurodyti. Anksčiau už civilinę saugą atsakingi asmenys buvo apdairesni ir net nenurodydavo jų tikslaus skaičiaus. O dabar, prašom, adresai. Sugadinai tuos įrenginius ir niekas apie pavojų nesužinos.

Senosios sirenos nutilo jau praėjusiais metais. Rudenį, kai visoje Lietuvoje jos kaukė, Vilniaus gatvėse buvo tylu. Taip nutiko pirmą kartą per 50 metų.

Tačiau tada civilinės saugos specialistai ramino, kad yra alternatyvių gyventojų informavimo būdų. Tam gali būti panaudojami specialiųjų tarnybų automobilių signalai, garsiakalbiai.

Tad gali būti, kad iškilus rimtam pavojui mobilusis telefonas pyptelės pranešdamas apie išskirtines batų kainas, kažkur už lango kauks greitoji, o sovietmetį menančios sirenos tylės.

„Sostinė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?