Orų prognozuotojai su Sartais prašovė, o žiūrovai - ne

Šeštadienį nuo pat ryto Dusetų link iš visos Lietuvos traukė žirginio sporto mylėtojai. Varžybų organizatoriai apgailestauvo, kad šiemet žiūrovų susirinko mažiau, nei ankstesniais metais. Už tai jie „dėkojo“ meteorologams, gąsdinusiems žmones slidžiais keliais.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Feb 1, 2014, 1:10 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 8:06 PM

Užtat gausiai į varžybas suvažiavo įvairaus rango politikai, tarp jų ir tie, kurie jau pasiskelbė ketinantys dalyvauti Lietuvos prezidento rinkimuose. Tiesa, eilinių žiūrovų dėmesio jie daug nesulaukė, o sveikinimo žodį prieš lenktynių pradžią tarusi Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė buvo palydėta ne plojimais, o šūksniais "Ūūūūūū". Žmones gąsdino slidžiais keliais

„Šeštadienio rytą, važiuojant iš Vilniaus, ne per vieną radijo stotį klausiau orų prognozių. Visos jos prasidėjo įspėjimais į Sartus susiruošusiems vairuotojams – esą, numatoma lijundra, plikšala. Tačiau pats važiavau ir mačiau – kelias kaip vasarą, sausas“, - sakė lenktynių organizatorių atstovas Juozas Mažeikis.

Žiūrovams trumpam nerimo buvo sukėlusi netikėtai užsiliepsnojusi žolė. Manoma, kad sniegu neuždengta žolė užsidegė nuo krosnelių, kuriose kepė šašlykai. Liepsna pradėjo grėsmingai slinkti link automobilių, tačiau ugniagesiai spėjo ją užgesinti.

Šiemet varžybose dalyvauti iš anksto buvo užregistruoti 68 žirgai, tačiau į lenktynes buvo atvežta dešimčia mažiau. Ristūnai iš Latvijos, Estijos, Lietuvos, Švedijos ir Prancūzijos varžėsi dėl piniginių prizų, kurių fondas šiemet – 72 tūkst. litų. Šiemet jauniausias varžybų dalyvis – 17-metis Paulius Zakšauskas, o vyriausiojo dalyvio vardas atiteko jo seneliui, 83 metų Juozui Zakšauskui. 

Vaikštinėjo riestainiais pasidabinę politikai

Ne vienerius metus į Sartų lenktynes atvažiuojantys žiūrovai juokavo, kad šiemet kaip niekad gausiai čia suvažiavę politikai primena apie artėjančius rinkimus į Europarlamentą bei kovą dėl Prezidento posto. 

Be jau minėtos Seimo pirmininkės L.Graužinienės atvyko jos pirmtakas Vydas Gedvilas, Žemės ūkio viceministrė Živilė Pinskuvienė, europarlamentaras Zigmantas Balčytis, Vilniaus meras Artūras Zuokas.

Tiesa, didelio žiūrovų dėmesio jie nesulaukė. "Vaikšto ant kaklų riestainių prisikabinę, o mums makaronus ant ausų kabina", – pavymui riestainiais pasipuošusio vieno politiko repliką paleido įraudęs vyriškis. 

Gelbėjo ir pirties kepurės

Tai, kad žiūrovų šiemet mažiau, nei ankstesniais metais, pastebėjo ir į mugę susirinkę prekiautojai, ir čia kasmet važiuojantys žirginio sporto mylėtojai. Jie spėliojo, kad ne tokius didelius entuziastus atbaidė prognozuojami atšiaurūs orai. Tačiau neišsigandę ir atvažiavę į Dusetas žmonės nesigailėjo – palaipsniui vėjas aprimo, pasirodė saulutė. Todėl net su mažais vaikais iš įvairių Lietuvos kraštų – Vilniaus, Kauno arPanevėžio suvažiavusios šeimos neskubėjo išvažiuoti.

„Nėra blogo oro, yra tik prasta apranga“, - kartojo ne vienas žiūrovas. Nuo žvarboko vėjo žmonės gynėsi kaip kas išmanė – vieni džiaugėsi apsivilkę medžiotojų ar slidininkų kostiumais, kiti nešalo kojų apsiavę įvairiais veltiniais batais.

Neapskaičiavusiems ir per plonai apsirengusiems lenktynių žiūrovams nesušalti padėjo ir gana gausiai suvažiavę prekybininkai. Mugėje buvo galima nusipirkti ir kailinių, ir vilnonių pirštinių, kepurių, šalikų bei veltinių. Išradingesni pirkėjai šąlančioms ausims pridengti pritaikė netgi čia pat nusipirktas veltines pirties kepures.

Apie Sartų žirgų lenktynių nugalėtojus skaitykite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.