Moksleivius parodoje labiausiai domino ginklai ir šarvuotis

Nuo pat dešimtos valandos moksleiviai ir studentai net užsakytais autobusais plūdo į parodų rūmus planuoti savo ateities. Studijų mugė sutraukė viskuo besidominčio, tačiau vis dar nežinančio, ką pasirinkti, jaunimo būrį.

Vilniuje prasidėjo studijų paroda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vilniuje prasidėjo studijų paroda.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

2014-02-06 11:09, atnaujinta 2018-02-16 15:47

Nuo pat dešimtos valandos moksleiviai ir studentai net užsakytais autobusais plūdo į parodų rūmus planuoti savo ateities. Studijų mugė sutraukė viskuo besidominčio, tačiau vis dar nežinančio, ką pasirinkti, jaunimo būrį.

Į parodos atidarymą atvyko ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, kuri kvietė atidaryti senas duris, ir atsakyti į ateities klausimą.

„Paroda svarbi, tačiau tikiuosi, kad tiems, kas atvažiavo, penktadienį nereikia į pamokas“ – atidarymo kalbą pradėjo prezidentė.

„Tai bus kelionė po žinių, mokslo bei išsilavinimo pasaulį“ - taip parodą pristatė D.Grybauskaitė.

„Visada svarbu pasirinkti teisingai. Tikiuosi, jaunimas pamatys, kiek daug galima gauti Lietuvoje. Turite labai rimtai apsispręsti, ką darysite ateityje, ir būtent – Lietuvoje,“ - aukštojo mokslo mokyklas mūsų šalyje minėjo šalies vadovė.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis pakartojo, kad jauniems žmonėms reikia apsispręsti dėl ateities tvirtai. Minėdamas populiariausias profesijas, jis teigė, kad iš teisų svarbios yra visos specialybės.

„Galėsite išmėginti bent šimtą profesijų savo rankomis“ – šiųmetės parodos įvairiapusiškumą pabrėžė jis.

Pasitiko šarvuotis

Jau prie įėjimo parodos svečius pasitiko Krašto Apsaugos Ministerijos šarvuotis. Šioje parodoje išties nemažai paviljonų buvo skirta būtent kariniam pasirengimui, viešajai tvarkai. Prie Lietuvos Policijos antiteroristinės rinktinės „Aras“ stendo rankose palaikyti tikrų ginklų rinkosi būrys smalsuolių.

„Aro“ atstovas portalui lrytas.lt teigė, kad pastaruoju metu jiems trūksta interesantų. „Dabartinis jaunimas ne taip gerai fiziškai pasirengęs, kaip seniau“, – aiškino jis, pridėdamas, kad dėl to vis mažiau kandidatų ir papuola į šį vienintelį tokį padalinį Lietuvoje.

Lietuvos kariuomenės stendas taip pat buvo apsuptas gerai nusiteikusių jaunuolių, besiveržiančių išbandyti oro ginkluotųjų pajėgų įrengimus.

„Mes siekiame sudominti žmones rinktis arba Policijos akademiją arba bazinius karinius mokymus“ – lrytas.lt pasakojo kariuomenės stendo atstovė. Ji sutiko su tuo, kad jaunimas šiais laikais silpnesnis. „Bet tai nereiškia, kad besidominčių mažiau“ – pridūrė ji.

Paskolos nedomino

„Studijų“ parodoje, kaip ir porą pastarųjų metų, stovi ir Valstybinio studijų fondo stendas, kviečiantis studentus imti valstybines paskolas studijoms.

Nors ir prie stendo nebuvo nei vieno besidominčio, jo atstovė Ilona Jacob nesijaudino: „Kiekvienais metais mes sulaukiame itin daug dėmesio“ – sakė ji. Valstybinis studijų fondas bendradarbiauja su Europos sąjunga ir taip pat teikia jos remiamas stipendijas studentams su negalia. „šiuo metu tokią stipendiją gauna 754 studentai, ir jų skaičius vis auga“ – teigė I.Jacob.

Prie spalvingo Vilniaus turizmo ir prekybos verslo mokyklos paviljono smalsuoliai galėjo gardžiuotis jų pagamintais kokteiliais, kadangi viena iš mokyklos siūlomų specialybių yra barmenas. Visgi anot jų atstovės, populiariausia jų specialybė vis dar yra virėjo. „Interesantais tikrai nesiskundžiame“, – sakė ji, ir iškart buvo užkalbinta ją apspitusio jaunimo.

Vilniaus siuvėjų ir automechanikų mokykla moksleivius kvietė palinkti prie į parodą jų atgabento blizgančio automobilio variklio.

„Prie šios mašinos šiuo metu pajungti net keli naujausi geomechaniniai matuokliai“ – aiškino mokyklos atstovas, pridėdamas, kad šiuo metu pas juos mokosi apie 700 jaunuolių. „Iš 680-ies mechanikų turime net dvi merginas“ – džiaugėsi jis.

Neįprastais gražiais etnografiniais papuošalais pasipuošusios Joniškio Žemės ūkio mokyklos moksleivės praevių akį džiugino savo sukurtais rankdarbiais ir lėlėmis. „besidominčių mūsų siūlomomis programomis yra, tačiau visad norisi daugiau interesantų“ – teigė merginos iš būrio jas įamžinti norėjusių fotografų.

Dvyliktoji studijų mugė vyks iki šeštadienio.

Parodoje – žurnalistų patarimai

Parodoje „Studijos 2014“ jūsų lauks didžiausio šalies dienraščio „Lietuvos rytas“, naujienų portalo lrytas.lt ir „Lietuvos ryto“ televizijos žurnalistai, laidų vedėjai.

Penktadienį 11 valandą čia įvyks susitikimas su režisieriumi, TV laidos „Žinių naujienos“ kūrėju ir vedėju Timūru Augucevičiumi, o 13 valandą – su televizijos laidų „Lietuva tiesiogiai“ ir  „24/7“ vedėja Daiva Žeimyte.

Portalo lrytas.lt redaktorius Liudas Dapkus skaitys pranešimą „Kaip jūs galite tapti portalo naujienų kūrėjais?“. Jo pasiklausyti kviečiame vasario 8 dieną, šeštadienį, 10 valandą 3 salėje įsikursiančiame „Idėjų inkubatoriuje“.

Po lrytas.lt redaktoriaus pranešimo „Lietuvos ryto“ stende jūsų lauks skaitytojų naujienų ir socialinių iniciatyvų rubrikos „Bendraukime“ redaktorė Gabrielė Burbienė, reportažus iš įtempčiausių pasaulio regionų rengiantis, neseniai iš Kijevo grįžęs žurnalistas Dovydas Pancerovas ir slapčiausius Lietuvos kampelius išmaišęs bei Kijevo įvykius priešakinėje sukilėlių linijoje įamžinęs fotografas Vidmantas Balkūnas.

Didžiausia šalyje „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupė yra viena patraukliausių jaunimo praktikos vietų Lietuvoje. Tai rodo praėjusių metų jaunimo organizacijos „AIESEC Lietuva“ aukštųjų mokyklų studentų ir absolventų apklausa.

„Studijos 2014“ yra didžiausia tarptautinė išsilavinimui skirta paroda Baltijos šalyse. Ji jaunam žmogui dažnai tampa pirmuoju žingsniu ieškant atsakymų į klausimus, kur mokytis, kokią studijų programą pasirinkti, kokiam universitetui teikti pirmenybę, o galiausiai – kur nuves kelias po studijų, nes dabar šitiek daug pasirinkimo galimybių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.