D.Valio mostai – tartum kerštingo neišmanėlio

Iš mokesčių mokėtojų vis išpešamos solidžios sumos po to, kai aukšti šalies pareigūnai nesugeba pagal įstatymus atleisti savo pavaldinių. Šį kartą teks visiems sumokėti už generalinio prokuroro Dariaus Valio klaidas ir ambicijas, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

Feb 11, 2014, 6:21 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:38 AM

Maždaug 40 tūkstančių litų. Tokią sumą mokesčių mokėtojams teks pakloti už tai, kad Generalinės prokuratūros vadovybė nesugebėjo suvesti galo su galu atleisdama Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorę Iloną Žukaitę.

Kurioziška istorija prasidėjo dar pernai balandį, kai I.Žukaitė dėl asmeninių problemų ir didelio darbo krūvio pati pasiprašė išeiti iš tarnybos.

Generalinė prokuratūra šį prašymą entuziastingai patenkino per kelias valandas.

D.Valys ne tiktai nedelsdamas suraitė parašą – iškart buvo apskaičiuotos ir visos reikalingos išmokos.

Tačiau prokuratūros vadovai neatsižvelgė į tai, kad įstatymai numato trijų kalendorinių dienų terminą, per kurį pasiprašęs išeiti prokuroras dar gali persigalvoti. Taigi jo negalima atleisti nesuėjus šiam terminui.

Kaip tik tai ir įvyko. I.Žukaitė persigalvojo, tačiau grįžti nebeturėjo kur, todėl kreipėsi į teismą.

Vilniaus apygardos administracinis teismas liepą nustatė, kad I.Žukaitė teisi, ir jau tada jai priteisė beveik 14 tūkst. litų už maždaug 3 mėnesių priverstinės pravaikštos laiką ir bylinėjimosi išlaidas.

Generalinė prokuratūra šį sprendimą apskundė Vyriausiajam administraciniam teismui, kuris galutinę nutartį priėmė šių metų vasario pradžioje – buvo pripažinta, kad I.Žukaitė teisi.

Per septynis mėnesius išaugo ir suma, kurią kartu su bylinėjimosi išlaidomis I.Žukaitei turės sumokėti Generalinė prokuratūra.

Be to, teismo sprendimu prokurorė turėjo būti iš karto grąžinta į darbą.

„Teismas galutinę nutartį priėmė praėjusį ketvirtadienį po pietų, tad D.Valys dar turėjo laiko išleisti įsakymą, kad būčiau į tas pačias pareigas grąžinta jau penktadienį.

Tačiau visą penktadienį prasėdėjau prokuratūroje, bet jokio įsakymo nesulaukiau.

Įsivaizduokite, prokuroras, kuris turėtų dirbti, trinasi kaip šunelis pakampiais“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo I.Žukaitė.

D.Valio įsakymas prokurorę grąžinti į darbą pasirodė tik vakar rytą, tačiau ji neturi nei darbo kabineto, nei gali grįžti į tą patį skyrių, kur dirbo.

Todėl I.Žukaitė pasiprašė 5 dienų atostogų.

Prokurorė ne tik neatmetė, kad vėl kreipsis į teismą dėl moralinės žalos kompensavimo bei sutrikdytos sveikatos, bet ir neslėpė kritiškai vertinanti D.Valio kompetenciją.

„D.Valys viešai aiškino, kad po jo reformų vienas prokuroras vidutiniškai kontroliuoja 35 ikiteisminius tyrimus. Aš tuo metu kontroliavau 133“, – prisiminė I.Žukaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.