V.Gailius: „Teisėsaugos institucijoms vadovauja marionetės“

Seimo Antikorupcijos komisijos vadovas Vitalijus Gailius įsitikinęs, kad šalies teisėsaugos institucijoms vadovauja asmenys, kurie negali priimti savarankiškų sprendimų.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Feb 17, 2014, 6:42 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 5:43 AM

Tai buvęs Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT) vadovas pareiškė televizijos laidoje, kurioje buvo diskutuojama apie tai, ar šalies valdžia nedangsto stambiausios korupcijos.

Kalbėdamas apie teisėsaugos institucijų pastangas kovojant su korupcija, Seimo komisijos vadovas išskyrė Specialiųjų tyrimų tarnybą. Jai V.Gailius teigė neturįs didelių priekaištų.

Politikas mano, kad ši institucija teikia daug vilčių. „Matau savotišką šios tarnybos vadovų nepriklausomumą“, - STT vadovybę „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje pagyrė V.Gailius.

Tačiau komisijos vadovas to paties teigė negalįs pasakyti apie Generalinės prokuratūros, Valstybės saugumo departamento ir Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos vadovus. „Šių institucijų vadovybėje dirba visiškos marionetės. Jie valdomi ir tikrai nėra nepriklausomi“, - rėžė buvusio vidus reikalų ministro Raimondo Palaičio ir prezidentės Dalios Grybauskaitės iš FNTT vadovo posto išstumtas ir į politiką pasukęs parlamentaras.

Jis pareiškė, kad aukščiausi šalies pareigūnai, kurie nedaro ryžtingų sprendimų ir nesprendžia nekompetetingų teisėsaugos institucijų vadovų klausimo, tam tikra prasme prisideda prie politinės korupcijos.

Paprašytas patikslinti, kuo konkrečiai užkliuvo FNTT vadovaujančio jo įpėdinio Kęstučio Jucevičiaus veikla, opozicijai priklausantis Seimo komisijos vadovas portalui tvirtino kalbėjęs ne apie konkrečius asmenis.

Tačiau V.Gailius pareiškė, kad savo nuomonės apie teisėsaugos institucijų vadovus nekeičia. „Aš turėjau galvoje visus teisėsaugos institucijų vadovus, kurių yra daug. Ir yra daug tokių, kurie nėra savarankiški priimant sprendimus, o dairosi į šalis ar aukštesnius vadovus ir laukia jų nurodymų“, - lrytas.lt sakė politikas.

Vis dėlto jis neslėpė skeptiškai vertinantis dabartinę FNTT veiklą.

V.Gailiaus nuomone, pastaruoju metu ši tarnyba pernelyg ilgai tiria bylas.

Be to, politikas mano, kad vidaus reikalų ministro patarėjo Ervino Raistenskio įdarbinimas Vidaus reikalų ministerijai pavaldžioje FNTT esą patvirtina jo abejones dėl teisėsaugos institucijų vadovų savarankiškumo.

Kilus abejonių dėl galimo interesų konflikto E.Raistenskis pasitraukė iš FNTT vyriausiojo specialisto pareigų, nelaukdamas jam nepalankaus Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimo.

Pernai vasarą etikos sargai pripažino, kad E.Raistenskis nusižengė įstatymui, dalyvaudamas ministerijoje vykusiuose pasitarimuose svarstant klausimus, susijusius su jo kita darboviete – FNTT.

Dėl ginčo su etikos sargais, kuris buvo persikėlęs ir į teismus, E.Raistenskis vis dar nėra paskirtas Vidaus reikalų ministerijos kancleriu. Konkursą į šį postą jis laimėjo būdamas ministro patarėju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.