V.Uspaskichas paminklą sau surentė ir Rybinske

„Lietuvos rytui“ pavyko sužinoti, ko taip dažnai pastaruoju metu į Rusiją važinėja Seimo narys Viktoras Uspaskichas. Paaiškėjo, jog politikas vis aplanko didžiules statybas, kurias kontroliuoja jo vaikai, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-02-21 05:00, atnaujinta 2018-02-16 02:02

Dešimtis milijonų litų kainuojantį projektą Rusijos Jaroslavlio srities Rybinsko mieste vykdo V.Uspaskicho vadovautas koncernas „Vikonda“, kurio akcijas politikas neseniai perleido vaikams iš pirmosios santuokos Eduardui ir Julijai.

Bet „darbietis“ nutraukė tik formalius ryšius su savo verslu – iš tiesų jis tebelaiko vadžias savo rankose.

Tyli lyg partizanas

Bet Darbo partijos dvasinis lyderis apie savo prižiūrimas statybas Rusijoje kalba nenoriai.

– Kaip ten dėl prekybos centro Rybinske? Tikriausiai jau atvėrė duris, kaip ir buvo planuota? – vakar V.Uspaskicho pasiteiravo „Lietuvos rytas“.

– Niekas nieko neplanavo atidaryti, nieko neatidaryta.

– Kaipgi taip? Juk turėjo būti atidarytas kaip tik šiomis dienomis, o pats objektas juk jau lyg ir oficialiai atiduotas naudoti. Tad kokios stadijos tas objektas dabar?

– Kam aš čia turiu apie tai išvis aiškintis?

– Tai nenorite apie tai išvis kalbėti?

– Nenoriu.

Atsiras nauja įžymybė

Antrasis pagal dydį Jaroslavlio srities miestas Rybinskas turi apie 200 tūkst. gyventojų ir yra įsikūręs trijų upių – Volgos, Šeksnos ir Mologos sankirtoje.

Vaizdingose apylinkėse ir turizmui patrauklioje vietoje esančio miesto pagrindinės įžymybės – dar sovietmečiu pastatyta hidroelektrinė ir didžiulės dirbtinės marios (daugiau kaip 4500 kvadratinių kilometrų ploto), atsiradusios užtvenkus Volgą.

Be to, pro Rybinską driekiasi Volga plaukiojančių kruizinių laivų maršrutai.

Dabar atsiras dar viena miesto įžymybė – apie 30 tūkst. kvadratinių metrų ploto prekybos ir poilsio centras „Sirijus“ ir 100 kambarių dešimties aukštų trijų žvaigždučių viešbutis.

Prekybos centre, kuriame planuojama įkurdinti apie 200 parduotuvių, duris jau atvėrė Rusijoje garsaus parduotuvių tinklo „Karuselė“ padalinys.

Šiame centre taip pat bus barų, grožio ir SPA centras, treniruoklių salės.

Vienas nuomonininkų – Rusijoje žinoma šios verslo šakos bendrovė „X5 Retail Group“.

Aplink prekybos centrą ir viešbutį taip pat sutvarkyta ir atnaujinta miesto infrastruktūra, įrengtos ne tik naujos automobilių stovėjimo aikštelės, bet net ir nauja gatvė.

Didelės investicijos

Dideles statybas, kurios Rybinske su vietos valdžios palaiminimu prasidėjo dar 2011 metais, vykdo koncernas „Vikonda“.

Jis į šį projektą planavo investuoti beveik 80 mln. litų, dar maždaug tiek ketinama pakloti toliau plėtojant verslą.

Tačiau statybos šiek tiek buksavo. Viena priežasčių – problemos dėl generalinių rangovų iš Rusijos – Vologdos kompanijos „Stroi-Master“.

Reikalai pradėjo gerėti, kai prisijungė subrangovas – Maskvos „Bekšta“.

Pirmiausia Rusijoje veikianti, tačiau lietuviškų šaknų turinti ir lietuvių kontroliuojama bendrovė – sena V.Uspaskicho verslo partnerė.

Su šia bendrove susiję asmenys, pavyzdžiui, kontroliavo su buvusiu „darbiečių“ vedliu susijusioms įmonėms priklausantį žiniasklaidos verslą.

„Bekštos“ atstovai – Lietuvos ambasados globojamų bei po Rusiją lydimų delegacijų nariai, kurie plėtoja verslo ryšius tarp Lietuvos ir Rusijos.

Taigi nors statybose padėti galutinį tašką planuota metų sandūroje, vėluota nedaug – kiek daugiau nei mėnesį.

Atviras tik rusams

Praėjusiais metais V.Uspaskichas savo turimas „Vikondos“ akcijas perleido savo vaikams Eduardui ir Julijai.

Tačiau politikas taip pat atsiėmė koncernui priklausančioms įmonėms savo suteiktas paskolas, kurių bendra suma siekė beveik 18 mln. litų.

„Darbietis“ viešai buvo prasitaręs, kad šiuos pinigus ketina investuoti į kažkokias naujas statybas, tačiau tuomet neatskleidė, ar jos vyksta Lietuvoje, ar užsienyje.

Toks Seimo nario elgesys gana keistas. Antai Rybinsko žiniasklaidoje apstu reklamos straipsnių ne tik apie „Vikondos“ vykdomą projektą, bet ir apie patį V.Uspaskichą, kaip pagrindinį su šiuo projektu susijusį asmenį.

Rusų skaitytojai smulkiai supažindinti su milijonieriaus karjera Lietuvos versle ir politikoje, ypač išskirti jo tėvonija tapę Kėdainiai, kaip daugiausia sėkmės sulaukęs miestas ir rajonas visoje šalyje, taip pat „Vikonda“ – kaip viso „Pabaltijo“ kelrodė žvaigždė.

Be to, Rybinsko žiniasklaidoje „Vikondos“ atstovai ir rusų valdininkai liaupsina vieni kitus, aiškindami, kokios didžiulės naudos miesto gyventojams duos naujasis prekybos ir pramogų centras bei viešbutis.

Lietuvoje gresia nelaisvė

Pagrindiniai asmenys, kurie formaliai kontroliuoja projektą Rybinske, yra minėti Seimo nario vaikai Eduardas ir Julija.

Tačiau prekybos ir poilsio centro statybas, judančias finišo link, ne kartą aplankė ir pats V.Uspaskichas.

Šioms kelionėms kai kada jis nepasivargindavo iš anksto paprašyti būtino Seimo valdybos pritarimo.

V.Uspaskicho manipuliacijos akcijomis ir pinigais, taip pat dažnos išvykos į Rusiją buvo siejamos su pirmosios instancijos teismo apkaltinamuoju nuosprendžiu Darbo partijos juodosios buhalterijos byloje. Mat šiam politikui Lietuvoje gresia nelaisvė.

Šiuo metu šią bylą nagrinėja Apeliacinis teismas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.