Prieš Lietuvos medikų misiją į Ukrainą - malda ir ašaros

Šeimai pranešė tiktai ryte

Teikti pagalbą Ukrainoje išvyko šeši lietuviai medikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Teikti pagalbą Ukrainoje išvyko šeši lietuviai medikai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

2014-02-22 16:29, atnaujinta 2018-02-16 00:54

Nors išvykstantieji drąsino vienas kitą, jog mediko darbas pavojingas bet kurioje šalyje, jie neslėpė, kad vyksta į pavojingą tašką.

Išvykstančiuosius į Kijevą palaimino kunigas, o kai kurie prieš skrydį vis dėlto nesugebėjo sulaikyti ašarų.

Šeimai pranešė tiktai ryte

Į Ukrainą skrendantis paramedikas Andrius Raguckas iš Kauno šeimai apie tokį žingsnį pranešė tik šeštadienio rytą.  Kaip regagavo namiškiai? „Jie įpratę prie mano darbo“, - skėstelėjo rankomis A.Raguckas.

Jam teko darbuotis Vokietijoje, Lenkijoje, Čekijoje.  Tačiau jis pripažino, kad šiose šalyse netykojo tokie pavojai kaip Ukrainoje.

Paramedikas dar nežino, kur reikės teikti pagalbą - ligoninėse ar palapinėse.  Parą prieš išvykimą jis bendravo su kolegomis Ukrainoje. Anot kauniečio mediko, ukrainiečiai verkia prašydami pagalbos.

Ketina vairuoti automobilį

Paramedikas įsitikino, kad Ukrainoje tvyro chaosas ir medicinos srityje. Kai kuriais atvejais vietos medikai netgi pakenkė sužeistiesiems.

Tarkim, pasitaikė, kad sunkiai sužaloti asmenys buvo keliami per tvorą, nors net ne medikas pasakys, kad taip elgtis negalima.

A.Raguckas yra vairuotojas, vežasi į Ukrainą pažymėjimą.  Gali būti, kad ten teks sėsti prie greitosios pagalbos automobilio vairo.

„Jau žinau, kad ten labai trūksta medikų rankų.  Atvykėliams duoda ir greitosios automobilių, nes jų nėra kam vairuoti“, - pasakojo A.Raguckas.

Pagalbą teiks prie Maidano

Į neramumų krečiamą Ukrainą šeštadienį iš Vilniaus oro uosto išvyko šeši profesionalūs medikai.  Dar septyni lietuviai gydytojai prie jų žada prisijungti kitos savaitės pradžioje.

Pirmoji misija karštajame taške Kijeve truks visą savaitę - gydytojai dirbs iki kovo 1-osios.  Lietuvos medikai pagalbą teks ne pačiame Maidane, Nepriklausomybės aikštėje, o netoli jos.

Kelionės ir pragyvenimo išlaidoms kompensuoti lėšas aukoja paprasti Lietuvos gyventojai ir įmonės. Šiuo metu misijos organizatoriai yra surinkę daugiau nei 13 tūkst. litų.

Medikai į Kijevą vyksta savanoriškai, visi pinigai bus skirti lėktuvų bilietams pirkti ir akcijos dalyvių pragyvenimui Ukrainoje.

„Sužeisti žmonės bijo atsidurti valstybinėse ligoninėse, nes ten suimami dar nesuteikus pirmosios pagalbos.  Todėl protestuotojai ieško pagalbos medikų palapinėse prie Maidano.  Dar viena vieta, kur žmonės galės tikėtis pagalbos, kurią suteiks Lietuvos medikai, tikrai pravers“, - įsitikinusi viena iš pilietinės iniciatyvos organizatorių Agnė Zalanskaitė.

Visi sukalbėjo „Tėve mūsų“

Oro uoste prieš skrydį misijos dalyvius palaimino kunigas Medardas Čeponis.

„Kai žmogui negerai, jis pirmiausia kreipiasi į gydytoją, o tik paskui į kunigą“, -- liūdnai šyptelėjo dvasininkas.  Jis pakvietė visus kartu sukalbėti „Tėve mūsų“.

Misijos dalyvių saugumu pasirūpino „Lietuvos draudimas“, maitinimą savanoriams tieks „Viči“ įmonių grupė, vaistais, tvarsčiais ir kitais medicinos reikmenimis parems „Eurovaistinė“.

Paramos Ukrainai organizatoriai pakvietė visus galinčius duoti kraujo. Šeštadienį donoru tapo ir sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.