Įspūdingi meno kūriniai – tiesiai iš kalėjimo

Lietuvos kalėjimuose dienas leidžiantys kaliniai neturi kada nuobodžiauti. Turėdami daug laisvo laiko kalinimo įstaigose bausmę atliekantys lietuviai užsiima įvairiais rankdarbiais: iš miniatiūrinių detalių jie dėlioja milžiniškus laivų modelius, drožia skulptūras ar tapo paveikslus.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

Feb 25, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:52 PM

Nuteistųjų darbų paroda antradienį buvo pristatyta Seimo rūmuose. Reikia pripažinti – kalinių kruopštumas ir meniniai sugebėjai tikrai gali atimti žadą.

„Reikia atkreipti mūsų valstybės dėmesį į tuos žmones, kurie gyvenime suklydo ir dabar atlikdami bausmę nepamiršta savo kūrybinių gabumų. Jie praleidžia laisvalaikį kurdami tai, kas turi ne tik meninę vertę, bet ir atspindi tų žmonių teigiamus siekius ir teigiamas emocijas“, – parodos atidaryme sakė teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Jo nuomone, žiūrint pristatytus darbus galima manyti, kad jų autoriai atlikę bausmę grįš į visuomenę kaip visaverčiai mūsų visuomenės nariai ir piliečiai.

„Praėjęs pasakiau – štai kokie talentai. Tačiau ne dėl savo talento jie atsidūrė kalinimo įstaigose. Kaliniai turi daug laisvo laiko apmąstymams apie savo nuveiktus nelabai gerus darbus. Jie gali išlaisvinti savo energiją, kūrybą ir aistrą gyvenimui kurdami šiuos darbus. Daugelis darbų atspindi jo autorių ir charakterį. Man norisi palinkėti, kad tie darbai būtų kuo šviesesni“, – sakė Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas.

J.Sabatauskas džiaugėsi, kad kalinių darbuose neatsispindėjo smurtas. Seimo narys prisiminė, kad prieš keletą metų pristatytoje nuteistųjų darbų parodoje  net būdavo galima suprasti, dėl kokio padaryto nusikaltimo bausmę kalinimo įstaigoje turi atlikti konkretaus darbo autorius.

Daugumoje nuteistųjų darbų galima aptikti religinių motyvų – Nukryžiuotąjį, Bibliją, kryžių. Viename iš darbų, kurio nebuvo parodoje, žmogui į kaklą įdurta peiliu. Kitas darbas – nedidelė giljotina.

Geriausi darbai buvo apdovanoti. Prizus atsiėmė pataisos namų direktoriai, į renginį nuteistieji negalėjo atvykti. Buvo skirti vaizduojamojo, taikomojo meno ir modeliavimo apdovanojimai.

Itin gražūs darbai buvo iš Vilniaus ir Marijampolės pataisos namų.

Nuteistųjų meno parodoje „Vilnius 2014“ buvo ir kitų šalių kalinimo įstaigose bausmes atliekančių žmonių darbų. Ši paroda skirta Lietuvos bausmių vykdymo sistemos 95-mečio jubiliejui paminėti.

Šiuo metu Lietuvos kalinimo įstaigose bausmę atlieka 9 tūkst. nuteistųjų. Vieni  jų atlieka ūkio darbus, dirba gamyklose, kiti gali mokytis ir įgyti vidurinį, profesinį ar aukštojo mokslo išsilavinimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.