Seimas įvertins, ar skaičiuodama parašus VRK dirbo tinkamai

Premjeras Algirdas Butkevičius

VRK praėjusią savaitę po antro balsavimo nutarė, kad pateikta ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams surengimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
VRK praėjusią savaitę po antro balsavimo nutarė, kad pateikta ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams surengimo.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 25, 2014, 11:48 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:13 PM

„Tikrai nenorėčiau spekuliuot tais dalykais, Seime, kai svarstysim VRK komisijos pateiktas išvadas, bus įsigilinta, ar nebuvo padaryti kai kurie pažeidimai vertinant, bet šiandien nenorėčiau užbėgti įvykiams už akių“, - premjeras antradienį žurnalistams Vyriausybėje atsakė į klausimą, ar po prezidento ir Europos Parlamento rinkimų nereikėtų spręsti dėl Z.Vaigausko atstatydinimo.

VRK praėjusią savaitę po antro balsavimo nutarė, kad pateikta ne mažiau kaip 300 tūkst. parašų referendumui dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams surengimo. Per pirmąjį balsavimą balsų patvirtinti išvadai, kad pateiktas reikiamas parašų skaičius, neužteko.

Komisijai priėmus sprendimą dėl parašų referendumui, klausimas perduodamas svarstyti Seimui. Iniciatyvinė grupė siekia Lietuvoje surengti privalomąjį referendumą, kuriuo Konstitucijoje įtvirtintų, kad žemė galėtų priklausyti tik Lietuvos piliečiams ir valstybei, taip pat numatyti, kad referendumui surengti pakaktų nebe 300 tūkst., o 100 tūkst. parašų.

Premjeras A.Butkevičius laikosi pozicijos, kad Seimas turėtų kreiptis į Konstitucinį Teismą prašydamas išaiškinimo, ar referendumas dėl draudimo parduoti žemę užsieniečiams nepažeistų valstybės Konstitucijos.

Referendumo kritikai atkreipia dėmesį į sausį paskelbtą Konstitucinio Teismo išaiškinimą, kad nepakeitus konstitucinio akto dėl Lietuvos narystės ES „negali būti daromos tokios Konstitucijos pataisos, kuriomis būtų paneigti Lietuvos narystės ES įsipareigojimai“.

Stodama į ES Lietuva įsipareigojo nedrausti žemės pardavimo užsieniečiams ir po pereinamojo laikotarpio nuo šių metų gegužės draudimas nustos galios. Tuo tarpu iniciatyvinė grupė siūlo rengti referendumą, kuriuo būtų siūloma tokį draudimą įrašyti į Konstituciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.