Aukštalipio atlyginimas verčia pasvajoti apie žemę

Nors ir žvarbią, bet saulėtą antradienio popietę portalo lrytas.lt žurnalistai pastebėjo keliasdešimties metrų aukštyje besidarbuojantį jauną vyrą. Kabėdamas ant plonų virvių, jis su pora kolegų keitė daugiau nei šimtą kilogramų sveriantį stiklo paketą viename sostinės dešiniojo Neries kranto dangoraižių.

Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė

Apr 1, 2014, 11:14 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:00 PM

Nusprendėme pasiteirauti, ar nebaisu dirbti tokiame aukštyje. Dvidešimt aštuonerių metų vyras atsakė, kad baimė jį suima nebent tada, kada apačioje vaikšto žmonės.

„Nebaisu nukristi ant jų – mes nekrentam. Tiesiog būna visokių senolių, kurie nežiūri, kad zona aptverta įspėjamąja juosta. Žodžiu, nežiūri, kur eina“, - ore sūpuodamasis skundėsi darbininkas.

Portalui paklausus, ar yra buvę, kad nukristų kokia detalė, aukštalipis atsakė, kad tokių atvejų pasitaiko. „Būna, nukrenta koks mažas varžtelis ar plastmasėlė, bet juk to irgi gali užtekti... Žinoma, stengiamės būti atsargūs, tačiau visko pasitaiko“, - pasakojo aukštalipis.

Ar saugu dirbti tokį darbą? Jaunas vyras patikino, kad jokių pavojingų situacijų darbe jam nebuvo net iškilę: „Visada dirbame su dviem virvėmis, saugiai. Įranga patikrinta“.

Pasak jo, kuo aukščiau dirbama, tuo sūpavimo amplitudė didesnė. „Būna, vėjas išsiūbuoja ir iki dviejų metrų į šonus“, - apie darbo specifiką pasakojo aukštalipis.

Aukštuminių darbų specialistai privalo būti gerai paruošti. Anot kalbinto aukštalipio, apmokymai ilgiausi būna darbo metu, teorinė pasirengimo dalis trunka neilgai. „Tačiau į aukštuminius darbus, aišku, iškart niekas nesiunčia“, - su šypsena kabėdamas pasakojo jis.

Aukštalipis paatviravo, kad gaunamas atlyginimas nevertas šito pavojaus. „Mieliau ant žemės už tokį atlyginimą dirbti. Karjeros perspektyvos taip pat nėra jokios“, – juokėsi aukštalipis. Tačiau iš darbo išeiti vaikinas sakė dar neplanuojantis. „Visgi iki pensijos čia irgi tikrai nedirbsiu“, - pridėjo jis, teigdamas, kad tam neleistų sveikata.

Tikslios pensinio amžiaus ribos tokiame darbe jaunas vyras sakė nežinantis. „Pažįstu ir tokių, kuriems per penkiasdešimt ar daugiau, ir kurie vis dar dirba tokį darbą. Čia tiesiog reikia nebijoti. O kuo senyn, tuo baisyn viskas“, - juokais svarstė darbininkas.

Ar daug moterų tokiame darbe? Vaikinas atsakė, kad pažįsta tik vieną merginą, kuri užsiima darbais su medžių, šakų pjovimu.

Portalas lrytas.lt savo skaitytojams pateikia užfiksuotas aukštalipių darbo akimirkas. Ar bijotumėte tokiame aukštyje sūpuotis jūs?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.