Rusiški kanalai krauna „Viasat“ pelną, bet gadina vardą

Lietuvos radijo ir televizijos komisija yra susirūpinusi dėl šiuo metu bendrovės „Viasat“, vienos didžiausių mokamos (abonentinės) televizijos paslaugų teikėjų, Lietuvoje vykdomos veiklos ir ypač dėl to, kad šios bendrovės abonentams ir toliau skleidžiama įstatymų draudžiama nesantaiką ir neapykantą kurstanti informacija bei dezinformacija.

„Viasat“ bendrovė nepaisė Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimo.<br>T.Bauro asociatyvi nuotrauka
„Viasat“ bendrovė nepaisė Lietuvos radijo ir televizijos komisijos sprendimo.<br>T.Bauro asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-08 18:13, atnaujinta 2018-02-14 19:18

LRTK primena, kad ji nusprendė riboti „NTV Mir Lithuania“ programų transliacijas Lietuvoje. Šį sprendimą patvirtino Vilniaus apygardos administracinis teismas.

Komisija pažymi, kad jei „Viasat“ bendrovė artimiausiu metu nepaseks kitų Lietuvoje veikiančių abonentinės televizijos paslaugų teikėjų pavyzdžiu ir nenutrauks draudžiamos informacijos skleidimo, bus svarstoma galimybė kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl šios kompanijos veiklos Lietuvoje sustabdymo.

Pagal Visuomenės informavimo įstatymo (toliau – Įstatymas) 31 straipsnio nuostatas televizijos programų retransliavimo veikla, t.y. transliuojamų radijo ir televizijos programų priėmimas ir tuo pačiu metu nepakeistų perdavimas visuomenei elektroninių ryšių tinklais, Lietuvos Respublikoje yra licencijuojama. Todėl asmenys, norintys Lietuvos Respublikoje teikti mokamos (abonentinės) televizijos paslaugas, privalo gauti retransliavimo licenciją.

Tačiau, plėtojantis skaitmeninės televizijos technologijoms, retransliuotojams atsirado galimybė mokamos televizijos paslaugas teikti ne tik elektroninių ryšių tinklais siunčiant programų signalus, bet ir nuotoliniu būdu sudarant savo abonentams galimybę patiems priimti transliuojamas užkoduotas televizijos programas.

Vienas tokių mokamos televizijos paslaugų teikėjų yra Švedijoje registruotai tarptautinei žiniasklaidos grupei Modern Times Group (MTG) priklausanti Estijos kompanija AS „Viasat“, kuri savo abonentams Lietuvoje sudaro galimybę savarankiškai priimti ir dekoduoti transliuojamas televizijos programas.

Tokiu būdu, kitaip nei visi kiti Lietuvoje veikiantys televizijos programų retransliuotojai, ši kompanija neturi šiai veiklai būtinos retransliavimo licencijos, nesivadovauja Įstatymų ir kitų teisės aktų šiai veiklai keliamais reikalavimais. Minėtam paslaugų teikėjui netaikomas ir Komisijos reguliavimas.

Taip bendrovė „Viasat“ įgyja ne tik didelį pranašumą kitų rinkoje veikiančių mokamos televizijos paslaugų teikėjų atžvilgiu, bet, Komisijos turimais duomenimis, kitaip nei visi kiti Lietuvoje veikiantys mokamos (abonentinės) televizijos paslaugų teikėjai, nesivadovauja LRT Komisijos sprendimais dėl televizijos programų „NTV Mir Lithuania“ ir „RTR Planeta“ retransliacijų ribojimų Lietuvos vartotojams. Komisija atkreipia dėmesį, kad visiems paslaugų teikėjams privalu laikytis Lietuvos Respublikos įstatymų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.