A.Butkevičiaus užmojai dėl ambasadų platūs, bet nerealūs

Iš premjero Algirdo Butkevičiaus planų steigti naujas atstovybes Pietų Afrikos Respublikoje (PAR), Brazilijoje bei Australijoje realiausias – kada nors tokią atidaryti nebent Juodajame žemyne.

Premjeras A.Butkevičius pažėrė nerealių pažadų apie naujas diplomatines atstovybes tolimuose kraštuose.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Premjeras A.Butkevičius pažėrė nerealių pažadų apie naujas diplomatines atstovybes tolimuose kraštuose.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

2014-04-09 16:05, atnaujinta 2018-02-14 18:47

Vyriausybės vadovas daugelį nustebino pareikšdamas, kad vietoj šiuo metu uždaromų ambasadų Portugalijoje, Slovėnijoje ir Bulgarijoje Lietuva ketina atidaryti tris naujas egzotiškuose kraštuose.

Tačiau užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius nėra toks optimistas.

Jis po trečiadienį vykusio Vyriausybės posėdžio, kuriame buvo priimtas sprendimas uždaryti ambasadas, diplomatiškai pabandė atšaldyti premjero užmojus. „Naujų atstovybių atidarymą reikės planuoti, bet tai priklausys nuo turimų lėšų ir galimybių. Tai perspektyva, o ne šios dienos klausimas“, – itin atsargiai kalbėjo ministras.

L.Linkevičius portalui užsiminė, kad galbūt vieną atstovybę metų pabaigoje gali būti mėginama atidaryti, bet neįvardijo, kurioje šalyje. „Nenorėčiau kalbėti apie konkrečius terminus, kad nebūtų sukelta per daug lūkesčių ir pasiųsta klaidinga žinia“, – sakė diplomatijos vadovas.

Idėją atidaryti ambasadą PAR Vyriausybės vadovui greičiausiai mestelėjo iš Rusijos stumiami ir naujų rinkų ieškantys šalies verslininkai. Planuojama, kad kartu su jais premjeras rudenį bandys praminti takus į šią valstybę.

Gali būti, kad sumanymą atidaryti atstovybę PAR galėtų paremti šioje šalyje gyvenantys turtingi žydų tautybės išeivių iš Lietuvos palikuonys.

Nors premjeras gana užtikrintai kalbėjo apie trijų naujų ambasadų atidarymą vietoj šiuo metu uždaromų, vis dėlto smarkiai abejojama, kad Lietuvos atstovybė Keiptaune galėtų būti įsteigta dar šiemet.

Šiuo metu ambasadoriaus pareigas PAR eina Darius Degutis, reziduojantis Izraelyje. Lietuvos ambasadorius Australijoje reziduoja Japonijoje, o Brazilijos mieste San Paule veikia mūsų šalies konsulatas.

Apie naujų ambasadų steigimą A.Butkevičius prakalbo tuo metu, kai dėl lėšų stygiaus uždaromos dabar veikiančios atstovybės Slovėnijoje, Bulgarijoje bei Portugalijoje. Vakar tam pritarė Vyriausybė.

Teigiama, kad Lietuvos atstovybių tinklas optimizuojamas ne tik dėl ribotų finansinių išteklių, bet ir reaguojant į tarptautinius bei ekonominius pokyčius. Pranešama, kad, pavyzdžiui, Slovėnijoje savo ambasadas pernai uždarė Latvija, Kipras ir Portugalija.

Be to, Lietuvos prekybos apimtys su šiomis šalimis esą yra nedidelės. Pirmąjį praėjusių metų pusmetį prekybos apyvarta su Bulgarija siekė 156 mln. litų, su Portugalija – 139 mln. litų, su Slovėnija – 163 mln. litų.

Tiesioginės Portugalijos investicijos Lietuvoje pernai vasarą siekė 2,2 mln. litų, o Slovėnijos – 1,8 mln. litų. Tuo tarpu išlaikyti Lietuvos ambasadą Bulgarijoje kasmet kainuoja 855 tūkst. litų, Portugalijoje – 478 tūkst. litų, Slovėnijoje – 673 tūkst. litų.

Ambasadų uždarymas taip pat grindžiamas ir tuo, kad nei Bulgarijos, nei Portugalijos, nei Slovėnijos diplomatinių atstovybių šiuo metu Lietuvoje nėra, o aukščiausių valstybės pareigūnų vizitai rengiami retai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.