Turniškių pušynuose - rusų žvalgybos lizdas?

Lietuvai nesiseka iškeldinti Rusijos diplomatų iš prezidentų rezidencijų pašonės Turniškėse. Nors čia ambasadoriai jau seniai negyvena, tačiau kai kurie politikai neabejoja, kad rusai palankią kaimynystę gali išnaudoti žvalgybai. Derybos dėl rusų iškeldinimo iš Turniškių prasidėjo prieš kelerius metus, tačiau iki šiol dėl skirtingų nuomonių Lietuvai ir Rusijai sutarti nepavyksta, praneša „Lietuvos ryto" televizija.

Rusų ambasados namelis Turniškėse.<br>R.Neverbicko nuotr. iš archyvo
Rusų ambasados namelis Turniškėse.<br>R.Neverbicko nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-04-14 18:50, atnaujinta 2018-02-14 16:23

Artimiausias namas už prezidento Valdo Adamkaus rezidencijos tvoros Turniškėse – Rusijos ambasadai prieš 20 metų perduotas senas alytnamis.

Netoli jo - ir prezidentės Dalios Grybauskaitės rezidencija. Po kurio laiko politikai susizgribo, kad šalia aukščiausių šalies vadovų įkurdinusi Rusijos diplomatus pasielgė neapdairiai, tačiau jau buvo per vėlu.

Rusijos ambasada išsikelti nenori, o pasirašytoje sutartyje nenumatyta galimybė ją nutraukti.

Šalia gyvenantys kaimynai yra pasakoję, kad alytnamyje retkarčiais šmėžuoja žmonių. Buvęs ilgametis Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Alvydas Sadeckas sako, kad rusai kaimynystę prezidentų pašonėje gali nesunkiai išnaudoti žvalgybiniais tikslais.

„Kiekvienas žmogus supranta, kad jeigu sustiprintos apsaugos zonos teritorijoje yra kitos valstybės objektas, be abejo, tas objektas gali tapti baze vykdyti tam tikrą žvalgybinę veiklą", - kalbėjo A.Sadeckas.

Parlamentaro Arvydo Anušausko teigimu, Lietuva neturėtų sudaryti sąlygų kitai valstybei šnipinėti aukščiausių šalies pareigūnų, tačiau klausimą dėl pastato Turniškėse su Rusija esą galima išspręsti tik derybų būdu.

„Savo laiku tie, kurie priėmė tą sprendimą, manau, nepagalvojo, kad suteikdami patalpas šalia vadovų esamų buvusių rezidencijų tai nusižengia elementariems saugumo reikalavimams. Bet kokiu atveju visuomet yra rizikos, nereiškia, kad tai vyksta, bet yra rizika, kuriai nereikia sudaryti sąlygų. Juk Kremliuje neturime savo atstovybės kambarėlio. Mums jo tiesiog neduotų", - sakė A.Anušauskas.

Lietuvos ambasados pastatai Maskvoje ir Rusijos ambasados pastatai Vilniuje – nėra registruoti, todėl abi šalys siekia pasirašyti susitarimą pagal kurį tiek Rusijos tiek Lietuvos nuosavybė būtų oficialiai registruota. Todėl manoma, kad Rusija dėl pastato Turniškėse nenusileidžia norėdama išsiderėti geresnes sąlygas.

Anot buvusio užsienio reikalų ministro Audronio Ažubalio, Rusija laikosi pozicijos, kad ji Lietuvoje turi mažiau nuosavybės nei Lietuva Maskvoje, todėl reikalauja daugiau ploto ar patalpų ambasadoriaus rezidencijai Vilniuje.

Užsienio reikalų misterija raštu atsakė, kad paskutinės derybos dėl susitarimo teksto vyko praėjusių metų gegužę Lietuvoje. Kitos konsultacijos turėtų vykti Rusijoje. Data, kada susitarimas galėtų būti pasirašytas – kol kas nenumatoma.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.