Mūsų futbolo ateitis – darbas namuose ir vaisiai užsienyje

Per pastarąsias porą savaičių įsitikinau – Lietuvos futbolo rinktinė turi šviesią futbolo ateitį. Vakarietiškos futbolo kultūros daigas auga. Ir gaila, ir smagu – bet svetur. Piktintis žodžiu „vakarietiškas“ būtų beprasmiška ir trumparegiška, nes kitos krypties futbolas neturi. Madas diktuoja Vakarai.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Suslavičius

Apr 18, 2014, 6:56 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 1:04 PM

Tarp Lietuvos futbolo klubų turime tokių, kurie po truputėlį kala tvirtoves, primena Europai, kad šioje šalyje futbolas yra. Mūsų rinka šiandieną dar mažai domina, klubai – autsaideriai, tačiau jeigu kiekvieną dieną jaučiate Lietuvos futbolo pulsą, jums tikrai pažįstamas augimo jausmas.

Žingsniai statomi, pamaina Lietuvos rinktinės futbolininkams ruošiama. Tik per lėtai, per paslaptingai, o kartais įtartinai.

Tačiau to nemalonaus kartėlio, kai diskutuoji apie Lietuvos futbolo ateitį ir apie tai, kas turi pasikeisti, kad būtų geriau, jau porą savaičių nebėra.

Matot, naiviai pasidaviau emocijai, kai Lukas Spalvis pradėjo bombarduoti varžovų vartus. Devyniolikmetis „Aalborg“ žaidėjas džiugino keletą savaičių. Kasdien „Facebook“ gali pamatyti, kad kažkas iš draugų dalinasi jo įvarčių epizodais.

L.Spalvis tapo tos šviesios ateities įrodymu ir drąsiu „cha!“, tikinusiems, kad lietuviai nemoka mušti įvarčių.

Šis futbolininkas – tik akimirką užsibuvęs Nacionalinėje futbolo akademijoje – parodė krypti, kur turi būti konstruojama tikrų žaidėjų kariauna.

Šiandieną aš netikiu, kad galime išsiversti vien su lietuviška mokykla, nes tiesiog tam nėra įrodymų. Lietuvai reikia paspirties ir tos paspirties mes galime gauti.

„Esu vokiško futbolo produktas“, - be užuolankų „Lietuvos rytui“ sakė L.Spalvis. Jis šešerių metų pradėjo žaisti futbolą ir tai pradėjo daryti futbolo šalyje – Vokietijoje. Nesakau, kad dabar reikia sodinti savo atžalas į automobilius ir siųsti juos lauk, idant rinktinė turėtų lyderių.

Bet reikia susimąstyti. Kai kolegė susitiko su „Barcelona“ akademijos treneriu, stebėjusiu vaikų darbą, šis neslėpė, kad technikos lietuviai turi. Ko trūko? Mąstymo.

Panašiai kalbėjo keletą kartų Trakuose viešėję „AC Milan“ specialistai. Kol vaikas jaunas, jie matydavo potencialą, o sulig amžiumi iš sąrašų išbraukdavo vis daugiau pavardžių.

Tad mes turime pasirūpinti, kad dar dešimties nesulaukęs vaikas, parodęs gerus ženklus, galėtų visa esybe siurbti futbolo šalių kultūrą, idant matytų aikštę taip, kaip mato tie, kuriuos dažniausiai stebime per televiziją Čempionų lygoje.

Šalia to – lietuviškų klubų mokymasis iš geriausių. Lietuvos futbolo rinktinės ateitis šviesi, tik dar turime pasistengti tą šviesą pasiekti, o įsikibę į seną nepajudinimą ir pasaulio užmirštą pradžiamokslį mes taip ir liksime dugne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.