Dėl eurokomisaro posto užvirė nuožmi kova

Nors Briuselis naujo eurokomisaro iš Lietuvos lauks tik rudenį, prie starto linijos jau rikiuojasi pretendentai į šį postą. Ironiška, bet jis gali atitekti politikui, kuriam po prezidento rinkimų neliktų vietos Vyriausybėje.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Apr 22, 2014, 8:37 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:41 PM

Nors komisarų portfelių dėlionė priklausys ne tik nuo atskirų šalių užgaidų, bet ir nuo rinkimų į Europos Parlamentą rezultatų bei būsimojo Europos Komisijos pirmininko filtro, Lietuvoje jau prasidėjo šio posto dalybos, rašo „Lietuvos rytas".

Į grumtynes dėl vieno patraukliausių postų praėjusią savaitę oficialiai įsitraukė ir valdančioji Darbo partija.

Jos prezidiumas ketvirtadienį netikėtai nusprendė siūlyti savo kandidatą į eurokomisarus, nors visą laiką lyg ir buvo manoma, kad tai – socialdemokratų pozicija.

„Darbiečių“ akibrokštas

Vis dėlto Seimo Darbo partijos frakcijai vadovaujantis Vytautas Gapšys ar dėl intrigos, ar dėl noro paerzinti socialdemokratus mėgina sugriauti šią išankstinę nuostatą.

Politikas aiškino, esą teikti savo kandidatą į Europos Komisijos nario postą partiją paskatino Liberalų ir demokratų aljanso už Europą vadovybė.

Galimus Darbo partijos kandidatus į komisarus turi parinkti šios partijos valdyba, tačiau jau dabar bemaž aišku, kas dalyvaus šiame konkurse.

Šaltinių teigimu, teisė vadintis pretendentais greičiausiai teks visiems keturiems partijos ministrams ir be jokių svarbesnių postų nuolat liekančiam įtakingam partijos veikėjui Kęstučiui Daukšiui.

Ministrų pasirinkimas neoficialiai aiškinamas tuo, kad greičiausiai šįkart Lietuva negaus su finansais ar mokesčiais susijusių portfelių, kokie buvo atitekę Daliai Grybauskaitei ir Algirdui Šemetai.

Svarstoma, kad Lietuvai gali tekti už kultūrą ar žemės ūkį atsakingo komisaro portfelis.

Tokiu atveju, anot kai kurių Darbo partijos veikėjų, esą logiška, kad į Briuselį galėtų būti siūloma vykti, pavyzdžiui, jo koridorius jau šiek tiek pažįstančiam kultūros ministrui Šarūnui Biručiui.

Rado būdą atsikratyti?

Vis dėlto paskutinį žodį, ką išsiųsti komisaru, Lietuvoje pirmiausia tars premjeras su naujuoju rūmų S.Daukanto aikštėje šeimininku, kuris gali ir po prezidento rinkimų likti tas pats.

Bet neatrodo, kad D.Grybauskaitė artimiausiu metu keistų savo nusistatymą prieš Darbo partiją, todėl jos kandidatų galimybės konkuruoti dėl eurokomisaro posto vertinamos ypač skeptiškai.

Kalbama, kad dėl būsimojo eurokomisaro D.Grybauskaitė turi kitokių planų. Esą šalies vadovė neprieštarautų, jei šis postas atitektų dabartiniam sveikatos apsaugos ministrui Vyteniui Andriukaičiui.

Tiesa, prezidentei patinka ne kokie nors šio socialdemokrato gebėjimai. Neoficialiomis žiniomis, dabartinis Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas esą yra vienas tų ministrų, kurių D.Grybauskaitė nenorėtų matyti po rinkimų sudarytoje naujojoje Vyriausybėje.

Šaltinių teigimu, įmanoma, kad tokiam variantui nesipriešintų ir premjeras Algirdas Butkevičius, kurio santykiai su sveikatos apsaugos ministru jau kurį laiką yra gana įtempti.

Vis dėlto V.Andriukaitis vis dar turi įtakos partijoje, todėl socialdemokratų vedlys greičiausiai suinteresuotas išvengti galimos atviros konfrontacijos išspyrus jį iš Vyriausybės.

Neabejojama, kad ir pats V.Andriukaitis mielai prarytų jam numestą jauką. Rinkimuose į Europos Parlamentą nekandidatuojantis ministras kai kuriems savo bendražygiams yra užsiminęs, kad šis postas jį traukia.

Pakišti koją gali anglų kalba

Tačiau šio posto jaučiasi nusipelnęs ir socialdemokratų vėliavnešiu Europos Parlamento bei prezidento rinkimuose tapęs Zigmantas Balčytis.

Pastaruoju metu buvo girdėti vis daugiau kalbų, kad būtent jam yra pažadėtas komisaro postas, o tam esą pritaria ir prezidentė.

Vis dėlto net ir pats Z.Balčytis neslėpė, kad kalbos apie jo kandidatūrą greičiausiai atsirado dėl vykstančios rinkimų kampanijos.

Įtarimus, kad ši kandidatūra nėra tikroji, sustiprino ir premjero A.Butkevičiaus jam gausiai išsakyti pagyrimai, nors dauguma kitų kalbintų socialdemokratų pripažįsta, jog viena pagrindinių kliūčių Z.Balčyčiui siekti komisaro posto – prasta anglų kalba.

Be to, šaltiniai Socialdemokratų partijoje tvirtina, kad nereikėtų nurašyti ir krašto apsaugos ministro Juozo Oleko pretenzijų taikytis į dosniomis socialinėmis garantijomis viliojantį postą užsienyje.

Vilioja solidi alga

* Dabartinio už mokesčius ir kovą su sukčiavimu atsakingo komisaro A.Šemetos kadencija baigiasi rudenį.

* Buvęs konservatorių finansų ministras šiame poste 2009 metais pakeitė D.Grybauskaitę, kuri eurokomisare tapo Vyriausybei vadovaujant Algirdui Brazauskui.

* Komisaro postas užtikrina solidų atlyginimą – daugiau kaip 70 tūkst. litų per mėnesį, apmokamos jo būsto, reprezentacijos išlaidos. Be to, pasibaigus kadencijai buvęs Europos Komisijos narys pretenduoja į solidžias išmokas ir pensiją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.