Seimo ginčuose dėl paramos Ukrainai - „darbiečių“ trigrašis

Seimas Darbo partijos frakcijos

Seimas Darbo partijos frakcijos siūlymu antradienį iš plenarinių posėdžių darbotvarkės išbraukė rezoliucijos projektą dėl paramos Ukrainai.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Seimas Darbo partijos frakcijos siūlymu antradienį iš plenarinių posėdžių darbotvarkės išbraukė rezoliucijos projektą dėl paramos Ukrainai.<br>R.Danisevičiaus nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-22 11:42, atnaujinta 2018-02-14 12:40

Už tai balsavo 64 parlamentarai, prieš buvo 31, trys susilaikė. Už išbraukimą buvo valdančiosios koalicijos atstovai bei dauguma opozicinės „Drąsos kelio“ partijos frakcijos narių.

Po balsavimo konservatorius Audronius Ažubalis apkaltino socialdemokratus veidmainyste, nes jų atstovai - Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Benediktas Juodka ir Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas - buvo tarp rezoliucijos projekto rengėjų.

„Padarėme didelę klaidą. Ar mes jau pavargome remti Ukrainą, kai vadinamosios liaudies respublikos dygsta kaip nuodingi grybai?“ - Seimo sprendimu stebėjosi liberalas Petras Auštrevičius.

Tuo metu „darbietis“ Valentinas Bukauskas rezoliucijos projekto siūlė nesvarstyti, nes jo tekstas esą paseno, neatspindi praėjusių savaitę Ženevoje pasiekto Rusijos ir Ukrainos susitarimo.

„Būtų logiška išimti šį klausimą ir parengti naują projektą“, - sakė jis.

Rezoliucija Seimui siūlyta pareikšti, kad atkuriant taiką ir saugumą Ukrainoje Rusija privalo išvesti savo ginkluotąsias pajėgas iš okupuotų Ukrainos teritorijos dalių, atitraukti karius nuo Ukrainos pasienio, nenaudoti jėgos ir prievartos, atkurti Ukrainos jurisdikciją Kryme ir pan.

Taip pat siūlyta ES ir NATO šalis paraginti „Rusijos tebesitęsiančios agresijos Ukrainoje akivaizdoje teikti Ukrainai paramą dalinantis naujausia žvalgybine informacija bei kuo greičiau apsispręsti dėl karinės technikos ir amunicijos tiekimo Ukrainai jos teritorijos gynybai“.

Dokumentu norėta konstatuoti, kad Kryme surengtas referendumas dėl prisijungimo prie Rusijos prieštarauja Ukrainos Konstitucijai, todėl jo rezultatai yra neteisėti ir niekiniai.

Projekta ES raginta inicijuoti „daugiašalį Krymo okupacijos ir aneksijos žalos registravimo bei apskaičiavimo mechanizmą, pagal kurį būtų objektyviai vertinami nuostoliai, kuriuos patiria Ukraina dėl Rusijos Federacijos neteisėtų veiksmų“.

Rezoliucijos projektą „Dėl padėties Ukrainoje“ parengė Seimo vicepirmininkai socialdemokratas Gediminas Kirkilas ir liberalas Petras Auštrevičius, opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas socialdemokratas Benediktas Juodka bei šio komiteto narys konservatorius Audronius Ažubalis.

Naudojant Rusijos karines pajėgas Ukrainai priklausęs Krymo pusiasalis po Vakarų nepripažįstamo referendumo kovą buvo prijungtas prie Rusijos, neramumai plinta Ukrainos rytuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.