Prasikaltusių Seimo narių daugybė, o atpirkimo ožys – vienas

Kodėl vieni už tokį pat nusižengimą teisiami, o kiti – ne, nors visų jų kaltė vienoda? Toks klausimas kilo nagrinėjant buvusio Seimo nario Aleksandro Sacharuko, kaltinamo balsavus už kolegą, bylą.

Už savo kolegą balsavęs A.Sacharukas (kairėje) tapo teisiamuoju, o tą patį daręs P.Gražulis kol kas išsisuko.
Už savo kolegą balsavęs A.Sacharukas (kairėje) tapo teisiamuoju, o tą patį daręs P.Gražulis kol kas išsisuko.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris, Arvydas Lekavičius

Apr 24, 2014, 7:09 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:17 PM

Buvusio parlamentaro A.Sacharuko baudžiamąją bylą nagrinėjančio Vilniaus apygardos teismo teisėjo Artūro Šumsko laukia nelengva užduotis, rašo „Lietuvos rytas“.

Teisėjas turi apsispręsti, ar kreiptis į prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl dar mažiausiai penkiolikos esamų ir buvusių Seimo narių veiksmų.

Šie asmenys įtariami darę tą patį, už ką teisiamas A.Sacharukas, – parlamento posėdžių salėje balsavę už kolegas.

Teisėją A.Šumską apsispręsti įpareigoja praėjusiame teismo posėdyje parodyti Seimo plenarinių posėdžių vaizdo įrašai.

A.Sacharuko advokatų prašymu teismas peržiūrėjo dviejų dienų – 2010 metų sausio 14-osios ir 19-osios – įrašus.

Juose aiškiai matyti, kad penkiolika tuomečių parlamentarų devyniolika kartų balsavo vieni už kitus.

„Tvarkiečiai“ nuolat keitėsi

Peržiūrėjus įrašus paaiškėjo, kad bene aktyviausias buvo „tvarkietis“ Petras Gražulis, kuris per tas dvi dienas tris kartus balsavo už Mazuronius – du kartus už Andrių, kartą už jo tėvą – dabartinį aplinkos ministrą Valentiną.

Balsuodami už savo kolegas „tvarkiečiai“ keitėsi vieni su kitais. Štai praėjus vos trims valandoms po to, kai P.Gražulis balsavo už V.Mazuronį, šis atvyko į posėdžių salę ir jau pats balsavo už kažkur išėjusį P.Gražulį.

Dabartinis vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas rytą balsavo už kitą „tvarkietį“ Rimantą Smetoną, šis, o po pietų grįžęs į posėdžių salę, du kartus spaudė išvykusio D.Barakausko mygtukus.

Parlamentaro nebuvo salėje

Peržiūrėjus įrašus paaiškėjo ir dar vienas skandalingas faktas – nors prokuratūros surašytame kaltinamajame akte buvo teigiama, kad A.Sacharukas už partijos kolegą Liną Karalių balsavo ir 2010 metų sausio 14 dieną po pietų, tuomet parlamentaro Seime visai nebuvo.

Jis iš rūmų išvyko 12 valandą ir daugiau negrįžo.

Vaizdo įraše aiškiai matyti, kad už patį A.Sacharuką du kartus, o gal dar ir už L.Karalių balsuoja Ligitas Kernagis, vėliau tapęs Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininku.

Beje, jis buvo vienas aktyviausių apkaltos A.Sacharukui rengėjų.

Aktyvūs ir konservatoriai

Už išvykusius saviškius aktyviai balsavo ir kiti apkaltos A.Sacharukui iniciatoriai – konservatoriai.

Parlamentarą pasmerkęs Arimantas Dumčius balsavo už savo frakcijos narę Danutę Bekintienę, Antanas Matulas – už liberalą Gintarą Steponavičių, Petras Luomanas – už Gintarą Songailą.

Už posėdžių salėje nebuvusį savo kolegą Joną Šimėną balsavo ir Aurelija Stancikienė.

Tačiau ši parlamentarė, skirtingai nei daugelis jos frakcijos narių, susilaikė, kai buvo Seime balsuojama, ar patraukti A.Sacharuką baudžiamojon atsakomybėn.

Apkalta pamokė ne visus

„Aš nesiekiu, kad buvę kolegos kartu su manimi sėstų į teisiamųjų suolą.

Paprasčiausiai norėjau atkreipti dėmesį, kad balsavimas už kitus Seimo narius buvo paplitęs ir jo negalima vadinti kriminaliniu nusikaltimu“, – sakė A.Sacharukas.

Buvęs parlamentaras priminė, kad teismui buvo pateikti tik dviejų dienų vaizdo įrašai: „Jeigu užtektų kantrybės peržiūrėti bent mėnesio posėdžių vaizdo įrašus, reikėtų bausti vos ne pusę Seimo narių.“

Kaip vėliau paaiškėjo, nei apkalta, nei pradėtas ikiteisminis tyrimas neatgrasė Seimo narių balsuoti už kitus. Daugybė tokių atvejų buvo užfiksuota ir šios kadencijos Seime.

Bene garsiausias atvejis – svarstant Medžioklės įstatymo pataisas už iš salės išėjusį aplinkos ministrą V.Mazuronį atvirai balsavo jo kolega.

Vietoj įspėjimo – apkalta

Nemalonumų tuometis Seimo narys A.Sacharukas prisidarė prieš ketverius metus, kai balsavo už į Tailandą išvykusį savo partijos kolegą L.Karalių.

Nors tuo metu už kitus Seimo narius buvo balsuojama kone masiškai (buvo užfiksuotas atvejis, kai Seimo narys vienu metu balsavo už tris savo kolegas), Seimo Etikos ir procedūrų komisija svarstė tik penkis tokius pažeidėjus. Visiems jiems buvo paskirti įspėjimai, tik A.Sacharukui ir L.Karaliui surengta apkalta.

Po balsavimo Seime L.Karalius prarado parlamentaro mandatą, o A.Sacharukui tiktai kelių balsų persvara pavyko išsaugoti Seimo nario kėdę.

Įtarimai – po pasiūlymo

Vis dėlto baudžiamoji byla A.Sacharuką pasivijo praėjusiais metais. Savo vestuvių dieną jis tarp daugybės sveikinimų sulaukė ir netikėtos dovanos – įtarimų iš Vilniaus apylinkės prokuratūros.

Tuomet buvusiam parlamentarui ne tik su vestuvėmis sutampanti įtarimų pateikimo data pasirodė keista.

Advokato praktika besiverčiantis vyriškis prieš savaitę buvo gavęs vienos politinės partijos pasiūlymą užimti svarbų postą.

„Neturiu įrodymų, tačiau neatmetu, kad mano pokalbių buvo klausomasi, ir konkurentai, sužinoję informaciją, tokiu būdu pabandė sutrukdyti gauti pareigas“, – tuomet sakė įtariamasis.

Vis dėlto A.Sacharukas vylėsi, kad tyrimas bus atliekamas objektyviai.

Prokuroras buvo kurčias

Kad balsavimas už kitus – ne kriminalinis nusikaltimas, o su parlamentinės veiklos procedūrų nesilaikymu susijęs drausminis nusižengimas, A.Sacharukas bandė įtikinti ir ikiteisminį tyrimą pradėjusį Vilniaus apylinkės prokuratūros prokurorą Vytautą Kukaitį.

Šiam geriausiu šalies prokuroru pripažintam pareigūnui taip pat buvo parodyti vaizdo įrašai iš Seimo posėdžių salės.

Tačiau V.Kukaitis kitų Seimo narių baudžiamojon atsakomybėn nepatraukė, o A.Sacharuko bylą perdavė teismui.

Vadina smulkmenomis

„Dieve mano, argi čia problema?! Jūs pasižiūrėkite, kokia korupcija – visa Lietuva išvogta, jaunimas baigia išsivaikščioti!

Speciali Seimo komisija ką tik nustatė, kad konservatorių valdymo laikais energetikoje galėjo būti išvogti milijardai.

Tačiau niekas nemato problemos“, – taip į klausimą, kaip vertina, kad jo pavardė A.Sacharuko advokatų pateiktoje medžiagoje mirga bene dažniausiai, reagavo P.Gražulis.

Jis teigė, kad iki A.Sacharuko apkaltos faktiškai visi Seimo nariai balsuodavo vieni už kitus, tačiau tai dažniausiai darydavo lengvinamosiomis aplinkybėmis – kai kolegos būdavo salėje ar netoliese ir patys prašydavo už juos paspausti mygtuką.

„Na, jei kuris nors kolega net nebūdavo Seime ar apskritai Lietuvoje, gal už jį ir nelabai ryždavosi balsuoti. Tačiau kitokiomis aplinkybėmis buvo daroma masiškai. Tai beveik baigėsi tik po A.Sacharuko apkaltos.

Tačiau ir apkaltos metu aš sakiau tą patį ir jos nerėmiau – tai smulki problema. Tai ir dabar pakartosiu teismui ir teisėsaugai, jeigu manęs klaus.

Ir dar pareikalausiu, kad visų Seimo narių visi įrašai būtų pateikti“, – pūtė krūtinę valdančiosios „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos seniūnas.

Kad Seimo nariai ir jis pats galėjo balsuoti už kitus kolegas tik tuo atveju, jeigu jie būdavo šalia ir to prašydavo, sakė ir konservatorius A.Matulas: „Tų atvejų, kuriuos minite, aš, aišku, neprisimenu, tačiau iki A.Sacharuko apkaltos tikrai pasitaikydavo, kad vienas kolega stovėdavo už 3–4 metrų, mojuodavo, kad už jį kaimynas balsuotų. Taip ir padarydavo.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.