M.Katkus: „Lietuvos rusai, jūs esate mūsų, o ne V.Putino“

Lietuvoje nerimsta diskusijos dėl Rusijos ambasados vykdomo Georgijaus juostelių propagavimo rusakalbių bendruomenėje. Vieni šiuose ženkluose įžvelgia Rusijos grėsmę, tuo tarpu kiti ragina neeskaluoti konflikto tarp dviejų tautų ir tokiu būdu žlugdyti galimas Rusijos provokacijas.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

2014-05-06 20:30, atnaujinta 2018-02-14 06:09

Kai kurie viešųjų ryšių specialistai ir politologai vis garsiau prabyla, kad Rusija sąmoningai kelia isteriją Lietuvoje dėl Georgijaus juostelių. Taip bandoma didinti konfliktą tarp lietuvių ir rusų, tikimasi sukelti provokacijas gegužės 9-ąją. Tuomet būtų galima Rusijoje trimituoti esą rusai Lietuvoje skriaudžiami.

„Jei dirbčiau Latvių gatvėje (Rusijos ambasados adresas Vilniuje – red.), didesnį džiaugsmą už neapykantos simboliu virtusia juostele papuoštas mašinas man keltų tik išdaužyti tokios mašinos langai“, - socialiniame tinkle „Facebook“ rašė viešųjų ryšių specialistas Mykolas Katkus.

Ragina sekti estų pavyzdžiuLietuvos rusai yra gilias istorines šaknis turinti bendruomenė ir norime to ar ne - palyginti labai sėkmingai susintegravusi į mūsų visuomenę. Tiesa ir tai, mes neskiriame jiems pakankamai dėmesio. Taip pat tiesa, kad juos, kaip ir nepalyginti didesnę šalį (ir nemažai tikrų lietuvių) mausto ciniška ir nuožmi efektyviausia pasaulio propagandos mašina“, - pabrėžia M.Katkus.

Jis ragina labiau pasitikėti ir linkėti gero rusakalbiams Lietuvos piliečiams.

„Po „Bronzinio kareivio" perkėlimo ir sekusios tuomet neregėto mąsto informacinės atakos (kaip dabar regis - Ukrainos repeticijų) Estijos Prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas nuvažiavo į beveik ištisai rusišką Narvą ir vietiniams rusams pasakė: „Jūs - mūsų rusai. Jūs - ne V.Putino rusai“.

Toks pasakymas reikalavo didelio pasitikėjimo ir jėgos šalyje, kur estų ir rusų proporcijos yra palyginti panašios. Jauni estai ėjo į rusiškus Talino rajonus nešini baltomis gėlėmis ir dalino juos gatvėse sutiktiems praeiviams - jūs mūsų. Žaizdos, nors ir toliau gyvos, nebekraujuoja.

Atėjo laikas kai ir mums reikia labai panašios žinios. Mes didžiuojamės jumis, jūs esate teisūs didžiuotis savo šaknimis. Taip, jūsų šalyje dabar ne patys geriausi laikai, ne visi supranta, kas išties dedasi, tačiau mes tikime jūsų lojalumu ir sveiku protu. Jūs, Lietuvos rusai, (ir lenkai, ir baltarusiai, ir latviai, ir žydai) ir jūs mums reikalingi“, - rašo M.Katkus.

Įžvelgia Rusijos spaudimą

Afganistano karo dalyvių asociacijos pirmininkas Vytas Lukšys mano, kad Vilniaus gatvėse jau pasirodžiusias Georgijaus juosteles, kurios tapo Rusijos agresijos Ukrainoje simboliu, galima laikyti ženklu, kad Rusijos bando daryti spaudimą ir Lietuvai.

„Tai nėra normalu. Yra tam tikra problema Ukrainoje, tačiau nereikia bandyti to nestabilumo ar savo įtakos dirbtinai plėsti, kur nėra jokio pagrindo tai daryti. Čia ne tik Lietuva. Nėra problemų nei Latvijoje, nei Estijoje. Nėra reikalo eskaluoti problemų čia“, - portalui lrytas.lt sakė V.Lukšys.

Jis spėlioja, kad Rusija bando žaisti žmonių jausmais išnaudodama tai, kad dalis Lietuvos gyventojų po ekonominės krizės vis dar gyvena sunkiai.

„Jie gal mano, kad liaudį kaip nors užkabins ir tų nesutarimų sukurs. Tokie būdai yra negražūs. Čia labai švelniai pasakyta“, - kalbėjo Afganistano karo veteranų lyderis.

Georgijaus juostelės Afganistane nebuvo nešiojamos, todėl šio karo veteranai šių juostelių nesiriša, dauguma nedalyvauja ir gegužės 9-osios dienos minėjime.

„Šiaip ar taip gegužės 9-oji daugeliui Lietuvoje asocijuojasi su okupacija. Mūsų organizacija oficialiai šiuose renginiuose nedalyvauja. Gali dalyvauti atskiri asmenys pagal savo pažiūras“, - pasakojo V.Lukšys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.