Neįvykę debatai D.Grybauskaitės štabui kainuos 600 tūkst. litų?

Dėl perrinkimo visomis priemonėmis kovojančiai prezidentei Daliai Grybauskaitei gali brangiai kainuoti neįvykusi politinių debatų laida, iš kurios buvo eliminuotas jos varžovas socialdemokratas Zigmantas Balčytis. Kandidatas į prezidentus nedalyvavo šio vakaro LNK televizijos laidoje, o D.Grybauskaitė savo tiesas aiškino be grėsmingo varžovo.

VRK vadovas Z.Vaigauskas mano, kad LNK galimai pažeidė įstatymus į laidą pasikvietusi tik vieną kandidatą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
VRK vadovas Z.Vaigauskas mano, kad LNK galimai pažeidė įstatymus į laidą pasikvietusi tik vieną kandidatą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 14, 2014, 4:18 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:04 PM

Laidos vedėja Rasa Tapinienė priminė D.Grybauskaitei jos aštrų pasisakymą apie kandidatą į prezidentus Z.Balčytį. D.Grybauskaitė spaudos konferencijoje, surengtoje kitą dieną po rinkimų rėžė, kad Z.Balčytis Lietuvą parduotų už sviestą. Tiesa, laidos metu D.Grybauskaitė savo žodžių išsigynė.

„Taip nesakiau“, - laidos vedėjai replikavo D.Grybauskaitė.

Visgi, išgirdusi tikslią citatą dabartinė prezidentė pripažino savo žodžius ir teigė, kad Z.Balčytis yra pernelyg nuolankus asmuo.

Viena kandidatė - politinė reklama

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovas Zenonas Vaigauskas portalui lrytas.lt šiandien sakė, kad socialdemokratai turi pagrįstai teisę piktintis šiuo iškalbingu politinės kovos epizodu. Maža to, paaiškėjus naujoms aplinkybėms, laida veikiausiai bus traktuojama kaip politinė reklama populiariausiu televizijos laiku. Tai reiškia, kad pagal nusistovėjusią praktiką VRK skyrus baudą, štabui gali tekti sumokėti apie 600 tūkst. litų baudą. 

Anot Z.Vaigausko, pagal įstatymus, rinkimų kampanijos metu nemokamai rengiami tik kandidatų debatai. Jei laidoje dalyvauja tik vienas kandidatas tai galima traktuoti kaip politinę reklamą, už kurią būtina sumokėti.

„Žinoma, debatų sąvoka yra plati. Gal jie Z.Balčytį kviesis į kitą laidą, tačiau geriausia, kai debatuose dalyvauja abu kandidatai“, – dieną kalbėjo Z.Vaigauskas.

Tačiau vakare paaiškėjo, kad Z.Balčytis LNK laidose tikrai nedalyvaus, nes jo darbotvarkėje numatyti kiti susitikimai.

LSDP atstovai informavo ketinantys LNK laidą skųsti VRK. 

Pakvietė į kitą laidą

Socialdemokratai trečiadienį apkaltino D.Grybauskaitę, kad ji vengia dalyvauti debatuose LNK televizijoje kartu su jų kandidatu į prezidentus Zigmantu Balčyčiu. Tačiau pati LNK tikina, kad dviejų kandidatų diskusija net nebuvo planuojama. Esą televiziją labiau domino interviu su D.Grybauskaite. Vyriausioji rinkimų komisija įžvelgia galimą įstatymų pažeidimą.

Trečiadienį D.Grybauskaitė viena pasirodys LNK televizijos laidoje „Diagnozė: valdžia“. Tuo tarpu Socialdemokratų partija tikina, kad laidoje turėjo susitikti abu kandidatai, tačiau prezidentės rinkimų štabas paskutinę akimirką tokios galimybės atsisakė.

„Lietuvos socialdemokratų partija išreiškia nusistebėjimą, kad šiandien LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“ prezidentė Dalia Grybauskaitė atsisakė dalyvauti debatuose su iš anksto pakviestu socialdemokratų kandidatu į prezidentus Zigmantu Balčyčiu“, – teigiama LSDP pranešime spaudai.

Sureagavusi į kilusį šurmulį LNK televizija pakvietė Z.Balčytį dalyvauti tiesioginėje LNK laidoje „Diagnozė: valdžia“ kitą trečiadienį, gegužės 21 dieną.

Tarėsi dėl kelių pokalbių

Po šio viešai paskelbto kaltinimo LNK atsakė, kad D.Grybauskaitės ir Z.Balčyčio dvikova nebuvo planuojama. Leidžiama suprasti, kad Z.Balčyčio pasirodymas laidoje buvo tik savotiškas planas B, kurio buvo atsisakyta gavus prezidentės sutikimą atvykti į laidos filmavimą.

„Žiniasklaidoje dirbantys kolegos žino virtuvę: rinkimai mūsų, priešingai nei kelininkus žiema, neištinka netikėtai. Rinkimų dalyviai tampa paklausūs visose televizijose, radijo laidose, portaluose.

Todėl derinama dėl dalyvavimo vienoje ar kitoje laidoje prieš kelis mėnesius. Kai eteris tiesioginis, apsidraudžiant nuo netikėtumų, kartais planuojamas ir variantas B. Šiuo konkrečiu atveju, su šešiais kandidatais, jau filmuojant pirmąsias laidas kovo mėnesį, buvo preliminariai tartasi, kad matysimės ir po rinkimų. Lygia greta buvo tariamasi ir dėl laidos, kurioje dalyvautų prezidentė.

Natūralu, kad gavus iš jų teigiamą atsakymą, pasirinkome ją. Mūsų laida nėra finansuojama VRK, todėl mes sprendžiame, kokiomis temomis, kokius pašnekovus kalbinsime ir kada“, – aiškina laidos vedėja Rasa Tapinienė.

Stebisi vieni kitais

Tačiau Socialdemokratų partijos atsakingasis sekretorius Gintautas Paluckas portalui lrytas.lt teigė, kad dar šios savaitės pradžioje LNK darbuotojai planavo, jog laidoje dalyvaus tiek Z.Balčytis, tiek D.Grybauskaitė. Tačiau Z.Balčyčio dalyvavimas paskutinę akimirką buvo atšauktas televizijos iniciatyva. Socialdemokratai mano, kad tokią sąlygą iškėlė D.Grybauskaitė.

Ji su Z.Balčyčiu turėtų dalyvauti rinkimų debatuose ketvirtadienį per nacionalinę televiziją.

Prezidentės rinkimų štabas taip pat stebisi Z.Balčyčio pareiškimais. Esą D. Grybauskaitė į laidą buvo kviečiama viena pačios televizijos iniciatyva.

"Interviu su LNK televizija laidai „Diagnozė: valdžia“ suderintas jau vasario mėnesį, kai Prezidentė Dalia Grybauskaitė paskelbė apie dalyvavimą Prezidento rinkimuose. Laidos formatą pasiūlė jos kūrėjai", - teigia rinkimų štabas. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.