Ar karštakošė D.Grybauskaitė išmuš iš vėžių Z.Balčytį?

Ketvirtadienio vakarą tiesioginiame LRT eteryje debatuose susirungs kandidatai į prezidentus. Šį kartą debatai skirsis tuo, kad juose kausis du žmonės – socialdemokratas Zigmantas Balčytis ir Dalia Grybauskaitė. Tai yra tikrieji debatai, kuriuose savo iškalba ir žiniomis politikai bando sužavėti rinkėjus.

Daugiau nuotraukų (1)

Evelina Valiuškevičiūtė

May 15, 2014, 7:02 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 9:44 PM

Politologų teigimu, čia susidurs visiškai skirtingų charakterio tipo žmonės. Ramus ir užtikrintas Z.Balčytis ir karštakošė prezidentė D.Grybauskaitė.

Keis taktiką?

„Aš manau, kad Z.Balčytis debatuose gali keisti taktiką, nes jį savotiškai išprovokavo prezidentė. Pasakyti, kad Lietuvą pardavinėja už sviestą... Tai ar čia galima tylėti? Čia nejuokinga, čia jau liūdna. Šiaip debatų kovoje susiduria skirtingo temperamento žmonės. Psichologai tai pat juos priskirtų prie skirtingo tipo žmonių, ji yra karštesnė, sangvinikė, o Z.Balčytis flegmatikas“, - sakė politologas Vytautas Dumbliauskas.

Politologas sunkiai įsivaizdavo kaip įmanomi debatai, tarp tokių skirtingų kandidatų. Jo nuomone, laidos vedėjas turės gerokai pasistengi, kad pokalbis vyktų nenuobodžiai.

Tačiau V.Dumbliauskas pabrėžė, kad daugumai žmonių gali patikti Z.Balčyčio ramybė.

„Kai kuriems žmonės imponuoja tokios savybės. Tokio korektiškumo, susivaldymo ir ramybės D.Grybauskaitei reikėtų pasimokyti iš Z.Balčyčio. Ji paveldėjo savo karštą būdą, tačiau reikia kažkaip stengtis jį apšlifuoti“, - sakė jis.

Anot politologo, kalbant apie užsienio politiką – abu kandidatai yra stiprūs. Abu dirbę Briuselyje, o socialdemokratų kandidatas nėra didžiosios politikos naujokas, kurioje jau sukasi 14 metų.

D.Grybauskaitė neturi jaustis rami

„Z.Balčytis yra neparankiausias kandidatas prezidentei antrame rinkimų ture. Artūras Paulauskas būtų buvęs parankesnis. Z.Balčytis yra švarus, jam nieko neprikiši. Prezidentė tikrai negali jaustis ramiai“, - sakė politologas.

Jis prisiminė Rolando Pakso fenomeną, kai po pirmojo rinkimų turo Valdo Adamkaus štabas nuėjo dvi savaites ilsėtis, o R.Pakso štabas per dvi savaites labai daug nuveikė. Tąkart R.Paksui nugalėjus, visiems buvo tikras šokas.

„Prezidentė tai žino, turi būti gerai pasiruošusi ir tikrai negali būti rami, kai ji, palyginus su 2009 metais, prarado daug rinkėjų balsų“, - kalbėjo V.Dumbliauskas.

Z.Balčytis turi rinktis

Politologo Lauryno Kasčiūno nuomone, Z.Balčytis turėjo jau nuspręsti tolimesnius savo veiksmus. Labai svarbu tai, ar jis išdėstys aiškias skiriamąsias linijas tarp savęs ir D.Grybauskaitės.

„Jeigu konsultantai jam tai patars, ir jis pats tai bus priėmęs, galima tikėtis, kad jis bus gal ne radikalesnis, bet, sakykime, konkretesnis, griežtesnis, aktyvesnis diskusijoje, kažkokių aiškesnių idėjų generatorius ir panašiai.

Dabar svarbiausias klausimas - ar jis rinksis tą kelią? Nes tai vienintelis kelias, norint mesti kokį nors iššūkį D.Grybauskaitei“, - įsitikinęs L.Kasčiūnas.

Jis atkreipė dėmesį, kad Z.Balčytis gali sužibėti teisėsaugos klausimuose ir kai kuriuos rezonansinius momentus panaudoti savo naudai, bet kartu pabrėžia – tai, kol kas tik teorija. L.Kasčiūnas neturi aiškaus indikatoriaus, kuris leistų daryti išvadą, kad lietuviai išvys kitokį Z.Balčytį.

„Gal jo vidinė laikysena ir kultūra jį tiesiog sukausto? O gal jam išvis netinka agresyvesnis modelis?“, - svarstė politologas.

Z.Balčytis smarkiai skiriasi nuo už borto likusio kandidato į prezidentus A.Paulausko, kuris debatuose nevengė kalbėti pakeltu tonu ir aštriai pasisakyti apie prezidentės darbą.

„A.Paulauskui tai buvo vienintelis šansas ką nors padaryti. Nors tai galėjo atrodyti ir neskaniai“, – sakė politologas.

Neprisimena nė žodžio

Politologo nuomone, Z.Balčytis turėtų parodyti daugiau opozicinės retorikos, kuri jį išryškintų kaip tokį, kuris į Lietuvą įves ką nors naujo. Jo nuomone, jeigu Z.Balčytis ir toliau mandagioje diskusijos formoje aštriau neoponuos, tai D.Grybauskaitei, bent jau debatuose, garantuos pergalę.

„Jam reikia ne tik maloniai atrodyti, bet dar ir pasakyti kokią nors idėją. Aš iš praėjusių debatų nė vieno Z.Balčyčio pasakyto žodžio, juolab kokios nors idėjos – neprisimenu.

Tas malonumas, vidinė kultūra... Gali susidaryti įspūdis, kad jis yra komandinis žmogus ir toks, kuris nebus savarankiškas priimdamas sprendimus, nepakankamai valingas ir stokojantis lyderystės gebėjimų“, - sakė L.Kasčiūnas.

Todėl, politologo nuomones, yra natūralu, kad Z.Balčyčiui reikia rasti balansą tarp demonstruojamos vidinės ramybės ir viešųjų ryšių elementų, kurie jam leistų patraukti žmonių dėmesį. Tai matematikui Z.Balčyčiui yra sudėtingas galvosūkis.

Pirmieji debatai tarp D.Grybauskaitės ir Z.Balčyčio įvyks ketvirtadienio vakarą. Tema – vidaus politika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.