Lietuvos mokiniams – trys filosofijos olimpiados medaliai

Lietuvos mokiniams įteikti trys tarptautinės filosofijos olimpiados medaliai.Olimpiada tris dienas vyko Vilniuje. Renginį užbaigė apdovanojimų ceremonija Lietuvos mokslų akademijoje Vilniuje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 19, 2014, 11:19 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:01 PM

„Filosofijos olimpiada visuomenei reiškia gerokai daugiau nei sportas. Lietuvos moksleiviai įrodė, kad filosofija nėra jiems terra incognita, nors jos iki šiol nėra mokyklų programose. Tačiau dabar reikia džiaugtis. Mūsų šalis didžiuojasi, kad tokio renginio svarba buvo suprasta ir tinkamai finansuojama: filosofinio mąstymo patirtis vertinama ne medaliais“, – Lietuvos mokslų akademijoje per Tarptautinės filosofijos olimpiados (IPO 2014) uždarymą kalbėjo filosofė ir olimpiados prezidentė Jūratė Baranova.

Ji paskelbė olimpiados laimėtojus.

Vilniuje vykusioje tarptautinėje moksleivių olimpiadoje filosofinę esė rašė 85 mokiniai iš 40 šalių. Dalyviams įteikti keturi aukso, aštuoni sidabro ir aštuoni bronzos medaliai bei devyni garbės raštai. Lietuvos mokiniai pirmą sykį tarptautinių filosofijos olimpiadų istorijoje buvo apdovanoti visomis keturiomis nominacijomis: Rūta Karpauskaitė, Kauno jėzuitų mokyklos mokinė, apdovanota garbės raštu; Justinas Mickus iš tos pačios mokyklos – bronzos medaliu; Tadas Temčinas, Vilniaus licėjaus mokinys, pelnė sidabro, o to paties licėjaus moksleivis Lukas Jonuška – aukso medalį.

Aukso medaliais apdovanoti Vulpe dan Cristianas iš Rumunijos, Elina Karastie iš Suomijos bei Jakobas Gomolka iš Vokietijos.

Aukso medalio laimėtojas iš Lietuvos L.Jonuška olimpiadą įvertino taip: „Filosofija yra gyvenimo būdas. Galimybė bendrauti su ta pačia sritimi besidominčiais žmonėmis iš įvairių šalių yra neįkainojama.“

Tą patį tvirtino ir sidabro medalio laimėtojas Tadas Temčinas: „Svarbiausia renginio dalis buvo bendravimas su tikrai protingais žmonėmis, iš kurių galima daug ko pasimokyti.“

„Ar galėjo nutikti taip, jog tiek daug medalių lietuviai laimėjo todėl, kad olimpiada vyko Lietuvoje?“ – „Lietuvos rytas“ paklausė olimpiados prezidentės.

„Olimpiadą rengianti šalis turi teisę įtraukti daugiau (net iki 10-ies) mokinių. Iš kitų šalių paprastai dalyvauja po du. Todėl padidėja galimybė laimėti apdovanojimų. Tačiau visi darbai buvo įslaptinti. Tik pasibaigus trečiam olimpiados turui ir nustačius laimėtojų skaičių, darbai buvo atkoduoti. Kas yra laimėtojai, vertintojai sužino tik per apdovanojimo ceremoniją.

Lietuvos mokiniai daug ir intensyviai rengėsi olimpiadai. Iki paskutinės savaitės po nacionalinės olimpiados pabaigos parašė tris filosofines esė anglų kalba.

Olimpiados dalyviai įvertino puikų organizavimą. Mokiniai ir mokytojai aplankė Trakus, žiūrėjo spektaklį, Vilniaus universitete klausėsi profesorės Ritos Šerpytytės bei Kristupo Saboliaus paskaitų, Belmonto pramogų centre mokėsi šokti lietuviškus šokius. Kita tarptautinė filosofijos olimpiada IPO2015 numatyta Estijoje, Tartu mieste.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.