Vaikų žaidimų aikštelių saugumas Lietuvoje niekam nerūpi

Džiaugsmą suteikti turėjusi savaitgalio pramoga Joniškio rajone esančios kavinės vaikų žaidimų aikštelėje aštuonerių metų mergaitei baigėsi sunkia trauma. Lūžus supynių detalei sunkią galvos traumą patyrusi ir į dirbtinę komą panardinta mažametė atsidūrė reanimacijos skyriuje.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

2014-05-19 08:12, atnaujinta 2018-02-13 19:14

Vaikų žaidimų aikšteles įsirenginėja ne tik lankytojus su mažais vaikais pritraukti norinčių kavinių savininkai. Sūpynių yra kiekviename vaikų darželyje bei dažno daugiabučio namo kieme.

Ar saugu šiose aikštelėse laiką leidžiantiems vaikams? Kas turi prižiūrėti vaikų žaidimų aikšteles? Ko reikia imtis, kad būtų išvengta skaudžių nelaimių?

Nuo smūgio lūžo kaukolės kaulai

Su tėvu Kirnaičių (Joniškio raj.) kaime esančioje kavinėje laiką leidusi aštuonerių metų mergaitė nukentėjo gegužės 11-osios popietę , kai kartu su kitais vaikais sumanė pasisukti ant šios kavinės parke įrengto suktuko.

Netikėtai lūžus suktuko centre esančiai masyviai medinei detalei vaikai nukrito ant žemės.

Aštuonerių metų mergaitė krisdama trenkėsi galva į betoninį grindinį. Nuo smūgio lūžo kaukolės kaulai.

Į Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko kliniką nuvežtai mažametei buvo diagnozuotas kaukolės pamato lūžis. Mergaitė buvo skubiai operuota ir nugramzdinta į dirbtinę komą.

Kitą dieną nepagerėjus sveikatos būklei mažametė buvo pervežta į Kauno klinikų vaikų intensyviosios terapijos skyrių.

Dėl sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Atsakyti turės pramogų parką įrengę kavinės savininkai.

Jau dabar aišku, kad savadarbės sūpynės nebuvo sertifikuotos, o jas įrengiant nebuvo atsižvelgta į elementarius saugumo normatyvus – šalia suktuko nebuvo smūgį silpninančios dangos.

Į Lietuvą plūsta nesertifikuoti gaminiai

„Turiu dvejų metų sūnų, todėl eidamas pasivaikščioti dažnai atkreipiu į namų kiemuose ar vaikų darželiuose įrengtas vaikų žaidimų aikšteles.

Daugelyje šių aikštelių savo sūnaus žaisti aš nelesčiau, nes baiminčiausi dėl jo saugumo.

Aš net nekalbu apie dar nuo sovietmečio likusias vaikų žaidimų aikšteles, kurias reikėtų paprasčiausiai nugriauti. Pasitikėjimo nekelia ir iš pažiūros gražiai atrodančios sūpynės.

Taip yra todėl, kad dažniausiai pas mus atkeliauja patys pigiausi gaminiai, kurie nėra sertifikuoti.

Niekur nėra reglamentuota, kaip tokios vaikų žaidimų aikštelės turi būti prižiūrimos, nėra ir institucijos atsakingos už jų priežiūrą“, - portalui lrytas.lt sakė įvairių gaminių sertifikavimu užsiimančios uždarosios akcinės bendrovės „Baltijos Lloydas“ direktorius Erlandas Lazauskas.

Rusiją sukrėtė dainininko dukters žūtis

Ši betvarkė, E.Lazausko manymu, tęsis tol, kol neįvyks kokia skaudi nelaimė.

Tokiu sukrėtimu, pakeitusiu požiūrį į vaikų žaidimų aikštelių saugumą Rusijoje prieš dvejus metus tapo šios šalies popmuzikos veterano Romano Žukovo penkiametės dukters žūtis.

Daugiau nei dvidešimt metu su populiaria grupe „Laskovyj Maj“, o vėliau solinė karjerą pradėjusio R.Žukovo dukra sunkią galvos traumą patyrė leisdama laiką vaikų žaidimų aikštelėje – į mergaitę trenkėsi iš metalo išlietos sūpynės.

Taip ir neatgavusi sąmonės, penkiametė mirė ligoninėje.

Po šio įvykio Rusijoje buvo susirūpinta vaikų žaidimų aikštelių saugumu.

Šioje šalyje imta gaminti sertifikuotas vaikų žaidimų aikšteles. Jas gaminantis Sankt Peterburgo fabrikas savo gaminius sertifikavo Vokietijoje.

„Kas turi nutikti lietuvoje, kad ir mes susirūpintume savo atžalų saugumu?“, - retoriškai klausė E.Lazauskas.

Vaikų saugumas niekam nerūpi

Pasak specialisto, sūpynės kaip ir automobilis yra padidintos rizikos objektas. Norėdamas eksploatuoti automobilį turi atlikti jo techninę priežiūra, o sūpynių priežiūra nieko nedomina – pasistatei jas ir supkis.

„Aplinkos apsaugos ministerija prie pastatų įrengtas sūpynes traktuoja kaip laikinus statinius. Žvelgiant iš Švietimo ir mokslo ministerijos varpinės tai – vaikų žaidimų aikštelės.

Nėra vieningo sprendimo, kaip šios vaikų žaidimų aikštelės turi būti būti sertifikuotos ir prižiūrimos.

Vaikų žaidimų aikštelių saugumu turi rūpintis jų savininkas, tačiau iš esmės jomis niekas nesirūpina.

Neseniai šalies savivaldybių specialistams pasiūlėme išklausyti kursus apie žaidimo aikštelių priežiūra ir saugumą. Savivaldybių administracijų direktoriams šį pasiūlymą išsiuntinėjome registruotais laiškais.

Atsakymą gavome tik ... iš Marijampolės savivaldybės. O kur dar pusšimti likusių savivaldybių?“, - klausė E.Lazauskas.

Būtina kasdieninė priežiūra

Pasak specialisto, vaikų žaidimų aikšteles prižiūrintis asmuo turi šias aikšteles apžiūrėti kasdien – atkreipti dėmesį, ar nėra sulūžusių detalių, ar aikštelėje nesimėto šukių.

Kartą per mėnesį ar bent jau kartą per tris mėnesius prižiūrėtojas turi patikrinti, ar įranga nesusidėvėjo, ar tebėra stabili.

Kartą per metus turi būti atliekamas pagrindinis patikrinimas, per kurį turi būti nustatytas įrangos pamatų ir paviršiaus saugos lygis, įvertintas klimato poveikis (supuvimas, korozija) bei saugumo lygio pasikeitimas dėl atlikto remonto.

Žaidimų aikštelių priežiūrą, E.Lazausko manymu, galėtų atlikti arba sertifikuota įmonė arba sumanus bei apmokytas specialistas – pavyzdžiui, vaikų darželio ūkvedys ar namo bendrijos pirmininkas.

Vardan pigumo aukoja saugumą

„Norint, kad vaikų žaidimų aikštelės Lietuvoje būtų saugios, reikia kreipti dėmesį ne tik į jų priežiūrą, bet pirmiausia išsiaiškinti, kokios aikštelės yra saugios, o kokios – ne.

Vaikų darželiuose ar daugiabučių namų kiemuose dar sovietmečiu įrengtos sūpynės turi būti panaikintos.

Saugios sūpynės yra pagamintos iš grandinių, kurios nelaimės atveju sušvelnina smūgį, o ne sovietmečiu tam naudotų metalinių vamzdžiu, koks ir pražudė R.Žukovo dukrelę.

Būtų idealu, jei vaikų žaidimų aikštelės būtų įrenginėjamos iš sertifikuotų gaminių. Tačiau Lietuvoje yra prastuminėjami abejotinos kokybės pigūs gaminiai. Taip per taupymą yra ignoruojamas saugumas.

Rimtas gamintojas vartotojui pateiks tik saugų gaminį. O nesertifikuotoje žaidimų aikštelėje vaikui leisti laiką gali būti nesaugu.

Teko matyti vaizdo medžiagą apie gražiai pagamintas, tačiau nesaugias nesertifikuotas supynes. Tų sūpynių atramose buvo paliktos ertmės, per kurias vaikas gali iškišti galvą.

Nesunku įsivaizduoti, kas nutiktų jei vienam vaikui besisupant, kitas vaikas ten kyštelėtų galvą...“, - sakė E.Lazauskas.

Nesilaikė elementarių saugumo normatyvų

Pasak specialisto, solidžių firmų inžinieriai kurdami sūpynes stengiasi kaip įmanoma labiau minimalizuoti nelaimingų atsitikimų riziką.

Sertifikuotuose gaminiuose nustatomas galimas kritimo aukštis, atsižvelgiant į jį klojama atitinkamo minkštumo smūgį silpninanti danga.

Jei apie tai būtų pagalvota įrenginėjant vaikų žaidimų aikštelę Kirnaičių (Joniškio raj.) kaime (takas aplink suktuką nebūtų išgrįstas betono danga), nuo suktuko nukritusi mergaitė nebūtų taip sunkiai susižalojusi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.