Lietuva naujus jūrų vartus atvėrė kruizų laivams

Klaipėdos valstybiniame jūrų uoste sujudimas - šiandien atplaukęs kruizinis laineris „Deutschland“ tapo pirmuoju laivu, prisišvartavusiu naujajame Keleivių ir krovinių terminale (KKT). Dar vienas šiandien atplaukęs laineris „Seabourn Quest“ stovi įprastoje Kruizinių laivų krantinėje.

Kruizinių laivų terminale stovi „Seabourn Quest“. G.Pilaičio nuotr.<br>G.Pilaičio nuotr.
Kruizinių laivų terminale stovi „Seabourn Quest“. G.Pilaičio nuotr.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Pilaitis

2014-05-20 19:02, atnaujinta 2018-02-13 17:26

Užsienio turistai iš laivų pabiro po Klaipėdą, autobusais išvyko į ekskursijas.

Klaipėdoje ne pirmą kartą viešintis 175,5 metrų ilgio kruizų laineris „Deutschland“, plaukiojantis su Vokietijos vėliava, prigludo prie naujos Keleivių ir krovinių terminalo prieplaukos. Šiuo laivu plaukia apie 500 turistų, panorusių iš arčiau susipažinti su didžiausiais ir gražiausiais Baltijos jūros valstybių uostais – Ryga, Talinu, Sankt Peterburgu, Helsinkiu, Stokholmu, Kopenhaga.

Šalia naujosios Smiltynės perkėlos esančių KKT prieplaukų po dviejų valandų pasirodę devyni turistiniai autobusai „Deutschland“ keleivius, tarp kurių bene daugiausiai buvo Vokietijos piliečių, išvežė į užsakytas pažintines ekskursijas. Laive pasilikę turistai specialiai užsakytu maršutiniu mikroautobusu bet kada gali nuvažiuoti iki Klaipėdos senamiesčio.

Šiek tiek didesnis 198 metrų ilgio kruizinis laivas su Bahamų vėliava „Seabourn Quest“ į Klaipėdą atgabeno 620 keleivių, daugiausiai britų. Šio lainerio keleivius tradicinių ekskursijų maršrutais į Kuršių neriją, Palangą, kitas įdomias Lietuvos pajūrio vietas išvežė penki autobusai.

Nemažai turistų, iš anksto užsisakusių privačius automobilius, išvyko į Platelius (Plungės r.). Britus ir amerikiečius labiausiai domina buvusi SSRS sparnuotųjų raketų bazė po žeme. Senus statinius aptvarkę Žemaitijos nacionalinio parko darbuotojai čia įrengė militarizmo paveldo muziejų.

„Deutschland“ viešnagė koncerno Achemos grupės valdomam Keleivių ir krovinių terminalui - istorinė. Būtent šis kruizų laineris pirmasis prigludo prie jau baigtos statyti 210 metrų ilgio prieplaukos, kurioje vienu metu gali išsitekti trys įstrižai uosto akvatorijos pastatyti ro-ro tipo keltai arba kruziniai ir reguliariais maršrutais plaukiojantys keleiviniai laivai.

Beveik 20 hektarų ploto KKT teritorijoje iškilo 4,7 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastatas su erdviomis salėmis keleiviams, bilietų kasomis, patalpomis muitinės, pasienio tarnyboms, įvairioms prekybos įstaigoms. Keleiviai savo automobilius galės pasistatyti aikštelėse.

Prieš trejus metus pradėtas statyti ir jau beveik baigtas naujasis terminalas, vadinamas Centriniu, kainavo apie 220 mln litų. Per metus jis galės aptarnauti pusę milijono kruiziniais ir keleiviniais laivais atplaukusių žmonių.

Itin svarbus naujasis uosto infrastruktūros objektas oficialiai neatidarytas - valstybinė komisija jo dar nepriėmė. Tačiau kruiziniai laivai čia jau gali lankytis. Su turizmo ir laivybos agentūromis iš anksto sutarta, kad „Deutschland“ prisišvartuos Centriniame terminale, nes šalia senosios Klaipėdos piliavietės įrengtame Kruizinių laivų terminale dviems tokiems laineriams būtų ankšta.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus „Deutschland“ viešnagę vertina kaip išskirtinį, visai Lietuvai svarbų įvykį: „Nuo šiol galėsime didžiuotis moderniausiu visose Baltijos šalyse keleivių ir krovinių terminalu. Tikimės, kad jis padės pritraukti naujų laivybos linijų, padidins mūsų uosto konkurencingumą“.

KKT vadovas Benediktas Petrauskas sakė, kad šiemet prie naujų prieplaukų švartuosis dar trys kruiziniai laivai. Užmezgusi ryšius su Vokietijos uostininkais, tarptautinėmis kompanijomis įmonė rengiasi atidaryti naują reguliarios laivybos liniją Travemiundė-Klaipėda.

Lietuvos jūrų vartais vadinamo Centrinio terminalo oficialaus atidarymo datos B.Petrauskas neatskleidė. Uostininkų žiniomis, iškilmės numatytos birželio pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.