Įklimpusį Šiaulių merą gelbėja įstatymo landa

Kol įstatymo pataisos, varžančios galimybę vilkinti baudžiamųjų bylų nagrinėjimą, neįsigaliojo, dėl piktnaudžiavimo teisiamas buvęs Šiaulių miesto meras Genadijus Mikšys, atrodo, suspės išsisukti, rašo „Lietuvos rytas“.

Daugiau nuotraukų (1)

Gintaras Šiuparys

May 22, 2014, 7:56 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:05 PM

G.Mikšio advokatui pavyko ne tik 5 mėnesiams nukelti bylos nagrinėjimo pradžią. Iki rugsėjo viduryje vyksiančio kito teismo posėdžio jau bus suėjusi senatis nuo nusikaltimo padarymo, todėl Šiaulių politikas išvengs ir teistumo.

Teisiamųjų suole liks du teisiamieji – piktnaudžiavimu kaltinamas Šiaulių arenos generalinis direktorius Gintaras Radavičius ir už tarnybos pareigų neatlikimą teisiamas buvęs Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius.

Spėjo pasinaudoti galimybe

Didelio atgarsio sulaukusi baudžiamoji byla, kurioje pareikštas per 1,9 mln. litų ieškinys, Šiaulių apygardos teismui buvo perduota kovo pradžioje.

Kaip tik tuo metu buvo patvirtintos įstatymo pataisos, suvaržančios galimybę vilkinti teismų procesą. Šiomis pataisomis įtvirtinta, kad baudžiamojoje byloje pertrauka iki kito posėdžio negali būti ilgesnė kaip mėnuo.

Pratęsti šį terminą leidžiama tik išimtiniais atvejais.

Be to, sugriežtinta ir advokatų veikla – apribotos jų galimybės vilkinti bylų nagrinėjimą neatvykstant į teismo posėdžius.

Gynėjo nedalyvavimas baudžiamajame procese dėl užimtumo kitose bylose jau nebelaikomas pateisinama priežastimi.

Pataisos įsigaliojo nuo gegužės, o Šiaulių apygardos teismas pirmąjį posėdį paskyrė pačioje balandžio pabaigoje. Posėdis neįvyko, nes neatvyko vieno teisiamojo advokatas.

„Derinant kito posėdžio laiką paaiškėjo, kad advokatai yra labai užsiėmę, be to, ir atostogauja skirtingu metu. Dėl šių priežasčių artimiausias posėdis numatytas rugsėjo viduryje“, – aiškino apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas.

Po publikacijų – tyrimas

Įtakingų veikėjų trijulė – G.Mikšys, V.Damulevičius ir G.Radavičius teisiamųjų suole atsidūrė po dienraščio „Lietuvos rytas“ atlikto tyrimo. Buvo atskleista, kaip iš tiesų valdoma mokesčių mokėtojams 75,5 mln. litų kainavusi arena.

Pirmiausia į viešumą iškilo faktas, kad 2006 m. tuometis savivaldybės administracijos direktorius G.Mikšys su viešosios įstaigos „Pramogų sala“ vadovu G.Radavičiumi pasirašė ne tokią sutartį, kokiai buvo pritarusi Šiaulių taryba.

Sutartyje koncesininko naudai pakeistas vienas punktas, kuriuo šis įsipareigojo dalytis pelnu.

Prokuratūra nutarė ginti viešąjį interesą ir reikalavo iš viso nutraukti koncesijos sutartį. Civilinėje byloje galiausiai buvo sudaryta taikos sutartis, kuria slapčia pakeistas punktas buvo atkurtas.

Apskaičiavo didžiulę žalą

V.Damulevičių prokuratūra apkaltino netinkamu pareigų atlikimu. Šis konservatorius 2008–2013 m. buvo ir arenos valdytojus prižiūrėjusios komisijos vadovas. Komisija privalėjo kasmet iš naujo apsvarstyti koncesijos mokestį, bet to nedarė.

VšĮ „Pramogų sala“ steigėjas, dalininkas ir generalinis direktorius G.Radavičius teisiamas dėl piktnaudžiavimo siekiant asmeninės naudos sau, šeimos nariams bei savo įmonėms.

Arenos valdytojas įdarbino savo sūnų Mantą, o iš jo įstaigai nuomojo automobilį.

Be to, G.Radavičius savo įmonėms sudarė palankesnes nuomos sąlygas nei kitiems patalpų nuomininkams, nesilaikydamas ekonominio efektyvumo reikalavimų pirko prekes ir paslaugas.

Paaiškėjo, jog G.Radavičius gautas pajamas, įskaitant savivaldybės mokamą koncesijos mokestį, panaudojo ne viešiesiems interesams tenkinti.

Negavęs būtino Šiaulių miesto savivaldybės sutikimo pirko banko „Snoras“ vertybinių popierių už beveik 220 tūkstančių litų.

Bankui bankrutavus žalos patyrė ir Šiaulių savivaldybė.

Dėl tokių V.Damulevičiaus ir G.Radavičiaus veiksmų VšĮ „Pramogų sala“ iš savivaldybės gavo per 1,9 milijono litų didesnį koncesijos mokestį.

Teismo sprendimu ieškiniui garantuoti areštuotas šių asmenų turtas.

Šiauliečiui teismuose nesiseka

* Šiaulių apygardos prokuratūrai ir STT Šiaulių valdybai tiriant šią baudžiamąją bylą G.Radavičius perėjo į puolimą.

* Jis padavė į teismą jį valstybės tarnautojui prilyginusią Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją ir publikacijų ciklą parašiusį „Lietuvos ryto“ žurnalistą ne nubaudusią, o pagyrusią Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnybą. Bylos baigėsi šiauliečio nesėkme.

* G.Radavičiui nesėkmingai baigėsi bandymas prisiteisti menamą žalą iš dienraščio „Lietuvos rytas“ bei publikacijų ciklo autoriaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.