D.Grybauskaitė iškovojo istorinę pergalę prezidento rinkimuose

Dalia Grybauskaitė tapo pirmąja šalies politike, kuri Lietuvos prezidento rinkimuose iškovojo antrąją pergalę iš eilės. Daukanto aikštės rūmuose ji šeimininkaus dar penkerius metus. Socialdemokratų partijoje Zigmantas Balčytis buvo nugalėtas, tačiau apžvalgininkus pripažįsta - rezultatas nėra blogas.

D.Grybauskaitė švenčia pergalę.<br>M.Kulbio nuotr.
D.Grybauskaitė švenčia pergalę.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Tadas Ignatavičius, BNS, ELTA

2014-05-25 21:00, atnaujinta 2018-02-13 13:08

Prezidentės D.Grybauskaitės spaudos konferencija - 12.00 val. tiesiogiai per „„Lietuvos ryto““ televiziją ir portale lrytas.lt. Konferenciją žiūrėkite tiesiogiai https://tv.lrytas.lt/live.

D.Grybauskaitė surinko 57,87 proc. rinkėjų balsų, rodo Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys.

Suskaičiavus visų balsavusių rinkėjų balsus, už D.Grybauskaitę balsus atidavė 57,87 proc., už socialdemokratą europarlamentarą Zigmantą Balčytį - 40,14 proc. rinkėjų.

Per 24 tūkst. arba beveik 2 proc. rinkimų biuletenių rasti sugadinti. Balsavimo aktyvumas siekė 47,21 proc. rinkėjų.

D.Grybauskaitė tiesioginiame LRT eteryje džiaugėsi rezultatais ir dėkojo Lietuvos žmonėms už pasitikėjimą. Tačiau priminė, kad dėl Lietuvos stengtis ir valstybę puoselėti reikės visiems gyventojams.

„Žinau, kad kiekvieną dieną už manęs esate jūs (Rinkėjai - Red.), jūs esate kartu su manimi. Tikiuosi, kad galėsiu į jus atsiremti ir paklausti patarimo. Darysiu tai, ką dariau iki šiol ir tai, ko reikia Lietuvai“, - į tautą kreipėsi prezidentė.

Tai yra istorinė D.Grybauskaitės pergalė, nes anksčiau Lietuva nebuvo antrą kartą iš eilės perrinkusi to paties prezidento.

Prezidentė atrodė pavargusi, tačiau akivaizdžiai laiminga. Ji linksmai pabrėžė, kad ji ne tik perrinkta antrą kartą, bet į Lietuvos politinę istoriją įeina kaip pirmoji moteris prezidentė.

Apsilankė L.Graužinienė

Didelio atgarsio D.Grybauskaitės rinkimų štabe sulaukė netikėtai apsilankiusi Seimo pirmininkė, Darbo partijos lyderė Loreta Graužinienė, kuri atvyko pasveikinti prezidentę su pergale.

Ilgą laiką konfliktavusios moterys minutėlę šnektelėjo. L.Graužinienė prezidentei įteikė puokštę gėlių. „Palinkėjau prezidentei sėkmės sunkiame darbe“, - sakė L.Graužinienė.

Po susitikimo su prezidente L.Graužinienė teigia pasiryžusi dirbti kartu su D.Grybauskaite šalies labui. Ji nenorėjo kalbėti apie buvusius nesutarimus su šalies vadove. L.Graužinienė taip pat tikisi, kad po rinkimų Darbo partija liks valdančioje koalicijoje.

Paprašyta pakomentuoti rinkimų rezultatus, L.Graužinienė sakė maniusi, kad D.Grybauskaitės atotrūkis nuo Z.Balčyčio bus mažesnis.

Ji mano, kad viena iš Z.Balčyčio nesėkmės priežastis buvo ta, kad jis antrajame ture buvo gana pasyvus ir „praktiškai nevykdė rinkimų kampanijos“, o D.Grybauskaitė buvo labai aktyvi.

Tai, kad prezidentas buvo išrinktas tik iš antrojo turo, anot L.Graužinienės, yra ženklas, kad daugybė žmonių nori pokyčių.

Premjeras sveikino D.Grybauskaitę

Premjeras Algirdas Butkevičius jau pasveikino D.Grybauskaitę. „Negalvoju, kad pasikeis rezultatas. Sveikinu dabartinę prezidentę su perrinkimu“, - sakė Lietuvos premjeras.

„Pirmame ture atotrūkis, reikia pripažinti, buvo didžiulis ir tikėtis stebuklų sunku. Stebuklai per kelias savaites neįvyksta“.

Anot A.Butkevičius, jeigu skirtumas tarp varžovų smarkiai nedidės, rezultatus bus galima vertinti teigiamai.

„Rinkėjų aktyvumas nuteikia optimistiškai ir galvojant apie ateitį. Nes valstybės vadovo rinkimai rodo, kad yra žmonėms svarbūs. Žmonės jaučia pilietinę pareigą ir atsakomybę“.

A.Butkevičius teigė šįkart neprognozavęs rinkimų rezultatų, nes spėlioti buvo nelengva.

„Kandidatas, kuris startavo vėlai, vėliau įgijo patirties. Manau, kad skirtumas toks ir išliks, gal kokiais kelias procentais koreguosis“, - svarstė premjeras.

Neša pakalnutes

Į D.Grybauskaitės štabą Vilniaus Dailės akademijos galerijoje „Titanikas“ sekmadienio vakarą plūsta daugybė palaikančių žmonių, taip pat jaunieji konservatoriai. Prezidentė rinkimams išleido 330 tūkst. litų - keliskart mažiau nei jos varžovas Z.Balčytis.

Įdomu tai, kad į prezidentės štabą gerbėjai eina nešini pakalnučių puokštelėmis. Prezidentė buvo smarkiai užsipulta oponentų, kai iš gatvėje prekiaujančios močiutės nusipirko būtent šių gėlių.

Gerbėjams pasirodžiusi D.Grybauskaitė pradėjo rinkti gėlių puokštes. „Čia iš mūsų tėvų sodo“, - juokavo jaunuoliai, prezidentei padovanoją didelę puokštę pakalnučių, kurios yra įtrauktos į Raudonąją knygą.

Savo rinkimų štabe D.Grybauskaitė sutiko ir vieną didžiausių gerbėjų – savo anglų kalbos mokytoją iš Vilniaus S.Neries mokyklos.

Nors VRK jau suskaičiavo balsus daugiau kaip pusėje apylinkių, D.Grybauskaitė dar nedemonstruoja, kad laimėjo. Ji ragina palaukti, kol bus suskaičiuota daugiau balsų.

Ji dėkojo žmonėms, kurie už ją balsavo. Prezidentė sako, kad kova su Z.Balčyčiu buvo garbinga.

Nors ją rinkimuose rėmė konservatoriai ir liberalai, D.Grybauskaitė ir toliau žada laikytis atokiau nuo partijų.

Per rinkimus nepavargo

D.Grybauskaitė sako, kad per rinkimų kampaniją visiškai nepavargo – ji tiesiog dirbo savo darbą, stengėsi pakankamai miegoti, sveikai maitintis.

Ji sekmadienio vakarą dar nenorėjo leistis į spekuliacijas, kaip galėtų keistis Vyriausybė po prezidento rinkimų.

Iš pradžių D.Grybauskaitė norėtų susitikti su premjeru A.Butkevičiumi ir iš jo išgirsti, kaip gali keistis Vyriausybės sudėtis, ar keisis valdančiosios koalicijos sudėtis. Dar neaišku, kurie ministrai važiuos dirbti į Europos Parlamentą.

Paklausta, kaip keisis jos darbo prioritetai naujoje kadencijoje, D.Grybauskaitė sakė, kad šią kadenciją daug laiko ir energijos atėmė kova su krize ir jos padariniais.

Per ateinančius penkerius metus ji žada „galutinai įtvirtinti šalies energetinę nepriklausomybę“, skirti dar daugiau dėmesio šalies vidaus reikalams.

Z.Balčytį palaiko bendražygiai

Rinkimų rezultatų socialdemokratai ir Z.Balčytis sekmadienio vakarą laukė viešbutyje priešais Vyriausybės rūmus. Ten pat kairieji buvo susirinkę ir per pirmąjį prezidento rinkimų turą, tik šįkart socialdemokratų gretos – gausesnės.

Kaip ir per pirmąjį turą su vyro bičiuliais rinkimų rezultatų laukia Z.Balčyčio žmona Severina. Sutuoktinė atlydėjo ir premjerą A.Butkevičių. Rinkimų rezultatų su jais laukė ir bemaž visi socialdemokratų ministrai.

Tiesa, daugelį jų ypač domina rinkimų į Europos Parlamentą rezultatai, juolab, kad žinios apie prezidento rinkimų rezultatus socialdemokratų ypač nedžiugina.

Tačiau rezultatų, kaip Lietuva balsavo renkant atstovus į Europos Parlamentą, kandidatams dar teks palaukti, mat pirmiausia skaičiuojami prezidento rinkimų biuleteniai. Belaukdami žinių iš balsaviečių kandidatai vaišinasi vynu, alumi, užkandžiauja. Gavo 12 pranešimų apie galimus pažeidimus 

Spaudos konferencijoje kalbėjęs policijos generalinio komisaro pavaduotojas Renatas Požėla pažymėjo, jog dėl rinkimų pažeidimų policija gavo kelias dešimtis pranešimų, tačiau ikiteisminių tyrimų nei administracinių teisenų nepradėta, yra priimtas vienas procesinis sprendimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Didelių pažeidimų balsavimo metu nebuvo užfiksuota. Kai kuriems rinkėjams balsuoti trukdė interneto gedimai, taip pat išsiskyrė atvejis, kai Kupiškyje už vieną iš kandidatų agitavo kunigas.

Tiesa, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, tokių pažeidimų, iš kurių kyšotų konkrečios partijos ar kandidato ausys - nėra.

Piliečiai pranešė apie viešosios tvarkos pažeidimus, apie galimus papirkimus, apie įtartinus asmenis ir automobilius, kuriais neva vežami rinkėjai. Pilietinės iniciatyvos „Baltosios pirštinės“ savanoriai iki 22 val. užfiksavo 103 galimus antrojo LR Prezidento rinkimų turo ir Europos Parlamento rinkimų pažeidimus.

Kandidatai spinduliavo optimizmu

Prezidentė D.Grybauskaitė į savo rinkimų štabą 21 val. atvyko gerai nusiteikusi. Ji iškart puolė sveikintis su savo gerbėjais, tarp kurių buvo nemažai pensinio amžiaus ir neįgalių žmonių.

Gana mažą rinkėjų aktyvumą D.Grybauskaitė aiškino labai geru oru. Dalis žmonių ne balsavo, o išvyko į gamtą. Mažiau balsuotojų galėjo ateiti ir dėl to, kad antrame ture sumažėjo pasirinkimo galimybės. D.Grybauskaitė taip pat pripažino, kad ji tikėjosi, jog artėjant balsavimui ją bus bandoma kompromituoti. Ji nemano, kad prieš antrąjį balsavimą reikėjo agituoti žmones balsuoti aktyviau. Socialdemokratų kandidatas Z.Balčytis sekmadienio vakarą atvykęs į partijos rinkimų štabą, taip pat sakė besitikintis rinkėjų palankumo.

Anot jo, balsavimas antrajame rinkimų ture yra žymiai pasyvesnis, tad prognozuoti rinkimų baigtį esą yra sunku.

„Manau, kad skirtumas bus nedidelis (…). Kiekvienas, kuris kandidatuojame, tikimės, kad mums jie (rezultatai) bus palankesni“, - dar nežinodamas rezultatų sakė Z.Balčytis.

L.Graužinienė tikėjosi Z.Balčyčio pergalės

Į Darbo partijos rinkimų štabe L.Graužinienė teigė, jog ji viliasi, kad Lietuvos žmonės išrinks naują prezidentą.

„Tikiuosi naujo prezidento. Ir manau, kad šitoje geopolitinėje sudėtingoje situacijoje reikia šalto vyriško proto ir tikiu, kad žmonės tą suprato, bent jau žiūrėdami debatus. Tikiu pergale šiandien Europos Parlamento rinkimuose“, - žurnalistams sakė L.Graužinienė.

Ji sakė, kad pasveikins naują šalies vadovą, nesvarbu, kas laimės rinkimus.

„Turėsiu didelį malonumą pasveikinti. Bet norėtųsi sveikinti vyrą moteriai“, - savo lūkesčius atskleidė Darbo partijos vadovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.