Prezidente vėl tapusi D.Grybauskaitė: „Žinau, kad bus nelengva“

Dalia Grybauskaitė švenčia pergalę. Artėjant vidurnakčiui ji atpjovė didelį torto, ant kurio užrašyta „Tikiu Lietuva“, gabalą ir įteikė jį savo rinkimų štabo vadovui Romui Švedui.

Socialdemokratai D.Grybauskaitei įteikė didelę puokštę rožių.<br>M.Kulbio nuotr.
Socialdemokratai D.Grybauskaitei įteikė didelę puokštę rožių.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, Tadas Ignatavičius

May 26, 2014, 1:18 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 1:08 PM

Prezidentės D.Grybauskaitės spaudos konferencija - 12.00 val. tiesiogiai per „„Lietuvos ryto““ televiziją ir portale lrytas.lt. Konferenciją žiūrėkite tiesiogiai https://tv.lrytas.lt/live. Surinkusi beveik 60 proc. balsų, D.Grybauskaitė pirmiausia padėkojo savo rėmėjams, kurie patikėjo jai Prezidentūros rūmus dar vienai penkerių metų kadencijai. „Visi mes šiandien laimėjome, todėl, kad tikime Lietuva. Mano šūkis buvo – „Aš tikiu jumis kiekvienu“. Ypač sąžiningu Lietuvos žmogumi. Todėl dėkoju visiems, kas palaikėte ir balsavote – kas balsavote už Lietuvos ateitį kartu su šia prezidente, kas antrą kartą suteikėte man garbę tarnauti jums, dirbti jums, ir tai, kad sugebėjome atlaikyti tą purvo laviną, kurią teko man atlaikyti kartu su jumis. Džiaugiuosi, kad mes sugebėjome atrinkti, kas yra svarbu ir kas yra tikra Lietuvoje. Kad sugebėjome matyti apgaulingus pažadus ir nedarbingumą, kad mes mokėjome skirti negebėjimą nuo sąžiningo pasiaukojamo darbo. Todėl tikiu kiekvienu iš jūsų, kuris nori, kad Lietuva būtų graži, kad Lietuva būtų turtinga, kad kiekvienas Lietuvos žmogus norėtų grįžti ir gyventi savo šalyje. Todėl dėkoju ir priimu kaip didelę atsakomybę jūsų balsus, jūsų pasirinkimą. Žinau, kad bus nelengva, žinau, kad kiekvieną dieną iššūkiai bus vis kitokie, bet aš taip pat žinau, kad už manęs esate jūs, kad esate ne tik už manęs, o kartu su manimi, todėl labai tikiuosi jūsų pagalbos, labai tikiuosi, kad galėsiu į jus atsiremti, tikiuosi, kad galėsiu jūsų paklausti patarimo. Visada lauksiu tos paramos ir atramos, o pati darysiu tai, ką dariau, ką galėsiu daryti, ko Lietuvai reikės“, – kreipdamasi į šalies žmones sakė D.Grybauskaitė. D.Grybauskaitė žada artiausiu metu vykti į Briuselį, paskui į Vokietiją ir Lenkiją, o tarp šių vizitų tarsis su premjeru Algirdu Butkevičiumi ir kitais valdančiosios daugumos atstovais dėl dabartinės Vyriausybės ateities. Prezidentė atkreipė dėmesį, kad labai mažai balsų surinko Šalčininkuose ir kituose lenkų dominuojamuose rajonuose. Todėl ji pažadėjo būti visų žmonių prezidente, ginti tautinių mažumų teises, tačiau pabrėžė, kad lenkai negalės turėti privilegijų ir privalės gerbti šalies įstatymus.

Z.Balčytis pasveikino varžovę

Perrinktos prezidentės D.Grybauskaitės varžovas Zigmantas Balčytis naktį iš sekmadienio į pirmadienį pripažino jaučiąs liūdesį, kad jam nepavyko laimėti. Socialdemokratas mano, kad oponentė laimėjo todėl, kad ji turi daugiau patirties, jai padėjo įvykiai Ukrainoje.

Z.Balčytis prieš vidurnaktį visiškai susitaikė su pralaimėjimu ir kartu su premjeru Algirdu Butkevičiumi išvyko pasveikinti su laimėjimu dabartinę prezidentę D.Grybauskaitę. Tačiau dar prieš jiems išvykstant iš viešbučio, kur socialdemokratų elitas laukia rinkimų rezultatų, kai kurie jų ėmė skirstytis.

Vienas pirmųjų išėjo sveikatos apsaugos ministras Vytenis Andriukaitis, gana skeptiškai vertinęs Z.Balčyčio galimybes šiuose rinkimuose. Paklaustas, kaip vertina balsavimą, socialdemokratas tik numojo ranka: „To ir buvo galima tikėtis.“  

Pats Z.Balčytis įsitikinęs, kad rinkimų kampanija jam buvo per trumpa ir jis negalėjo per kelis mėnesius „visur apvažiuoti, su visais pakalbėti“.

Panašiai kalba ir premjeras Algirdas Butkevičius. Jis mano, kad Z.Balčyčiui trūko laiko, kad jis taptų populiaresnis.

Premjeras džiaugėsi, kad Z.Balčyčio rinkimų kampanija buvo kultūringa, jis nekritikavo savo konkurentų, gerbė oponentus, nemelavo.

Socialdemokratai D.Grybauskaitei įteikė didelę puokštę rožių.

Z.Balčytis neskuba kalbėti apie savo ateitį. Pirmiausia jis tikisi būti išrinktas į Europos Parlamentą, o ar taps Lietuvos deleguotu eurokomisaru, paaiškės tik rudenį. Tiesa, sprendimą, kas iš Lietuvos važiuos dirbti į Europos Komisiją, priims prezidentė su premjeru A.Butkevičiumi.

Pastarasis dar negalėjo pasakyti, ar į eurokomisarus bus siūlomas būtent Z.Balčytis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.