Skandalas sutrukdė Vytautui Galvonui pakilti į dangų

Paskraidyti planavęs finansų viceministras Vytautas Galvonas buvo nutupdytas ant žemės. Akrobatinio skraidymo aistruoliui teko atidėti pomėgius ir aiškintis dėl jam mesto korupcijos šešėlio.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 6, 2014, 8:51 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:26 AM

Finansų ministras Rimantas Šadžius atostogaujantį viceministrą vakar išsikvietė skubiai pasiaiškinti dėl galimai nuslėpto sandorio, kuris užvakar buvo paviešintas per televiziją.

Pranešta, kad azartinių lošimų priežiūrą kuruojantis 56 metų V.Galvonas prieš metus iš lažybų bendrovės „TOP sport“ savininko Gintaro Staniulio esą gavo 300 tūkst. litų paskolą už juokingai mažas 0,2 proc. metines palūkanas.

Negana to, paskelbta, kad šio sandorio viceministras nedeklaravo. Išgirsta žinia pribloškė toje laidoje dalyvavusį R.Šadžių.

Parašas – labai panašus

V.Galvonas vakar Kaune planavo sėsti į lėktuvą, bet mesti įtarimai sujaukė „tvarkiečio“ planus. Jis ėmė rengti raštus prokurorams ir teismui, taip pat aiškintis partijos pirmininkui Rolandui Paksui.

Viceministras „Lietuvos rytą“ tikino, kad pasirodžiusi paskolos sandorio kopija – klastotė: „Pirmą kartą susiduriu su tokia atvira provokacija. Net nežinau, kaip elgtis, tariuosi su advokatais.“

Politikas pripažino, kad dokumento kopija atrodo gana solidžiai.

Įtarimų prislėgtas V.Galvonas kategoriškai nesigynė, kad suraitytas parašas ant paskolos sutarties yra ne jo: „Jis labai artimas mano parašui iš senų laikų. Bet dabartinis mano parašas kiek kitoks, jam trūksta pabaigos. Gal ją nukando kopijuojant.“

Vis dėlto „tvarkietis“ įžvelgė ir dokumento trūkumų: „Vos ne plika akimi matyti, kad parašai prie sutarties yra atskirai primontuoti – greičiausiai iš dviejų dokumentų kopijuojant buvo padarytas vienas.“

Tačiau V.Galvonas neigė, kad klastotei paruošti galėjo būti panaudotas koks nors anksčiau jo ir G.Staniulio pasirašytas raštas. Nors politikas neslėpė gerai pažįstantis šį verslininką, bet su juo esą nėra turėjęs jokių sandorių.

Pateikė dvi versijas

Tad kas galėjo būti suinteresuotas pakenkti V.Galvonui?

Viceministras turi dvi versijas, kodėl galėjo atsirasti jam šešėlį metanti klastotė: „Pirmoji susijusi su lažybų verslu. Aš kovoju prieš tai, kad nebūtų įteisinti mažo laimėjimo lošimo aparatai, kuriuos visoje Lietuvoje užsimojusi įrengti viena Kauno bendrovė. Matyt, stojau skersai kelio azartinių lošimų verslo grupuotėms.

Šių aparatų legalizavimas prilygtų lengvam narkotikui, į kurį gali įjunkti jaunimas ir vaikai. Planuojama, kad šie automatai stovėtų ne lošimo namuose, o lengvai prieinamose vietose – kavinėse, picerijose. Niekas jų nekontroliuotų. Ir tokių turėtų atsirasti trys tūkstančiai.“

Aparatų atsiradimui priešinasi ir stambieji lažybų organizatoriai, tarp jų ir G.Staniuliui priklausanti bendrovė „TOP sport“. Bet galimu lažybų bendrovės protegavimu įtariamas V.Galvonas aiškino, kad naują įstatymo projektą, kuriame tokių aparatų legalizavimui būtų užkirstas kelias, Seimui jis pateikė ne pats.

„Tai Vyriausybės ir ministerijos pozicija. Tik gaila, kad mūsų projektas kažkodėl stringa, o tie aparatai skinasi kelią“, – apgailestavo politikas.

Kita V.Galvono pateikta puolimo prieš jį versija susijusi su „Lietuvos ryto“ atskleistais užmojais visiškai reabilituoti „tvarkiečių“ vedlį: „Dabar Seime norima panaikinti apkaltą R.Paksui. Galbūt tam siekiama sutrukdyti kompromituojant artimiausius jo komandos narius.“

Beje, „Lietuvos ryto“ žiniomis, V.Galvonas yra minimas tarp „tvarkiečių“ rezervinių kandidatų į aplinkos ministro postą.

Įžvelgia konkurentų braižą

Į korupcijos skandalą įpainiotas praeityje žinomas krepšininkas G.Staniulis vakar „Lietuvos rytui“ irgi tvirtino, kad paviešintas dokumentas dėl paskolos – klastotė: „Niekada tokio dokumento nesu pasirašinėjęs ir matęs.“

Lažybų organizatorių aljanso pirmininkas dėl dokumentų klastojimo taip pat žadėjo kreiptis į teisėsaugininkus: „Galbūt jiems pavyks ištirti, kieno iniciatyva atsirado šis falsifikatas.“

Anot G.Staniulio, dėl šių pareigų jam pastaruoju metu teko nemažai bendrauti su viceministru V.Galvonu, kuris Seimui teikė įstatymo pataisas, turėsiančias pažaboti nelegalių lažybų kontorų veiklą.

„Dėl to daug metų iš Lietuvos plaukia neapmokestinti pinigai. Galbūt neatsitiktinai tariamo sandorio data sutampa su kilusiomis diskusijomis dėl pataisų. Todėl neatmesčiau, kad rankas prie tos klastotės prikišo šešėliniai lažybų organizatoriai“, – atsargiai konkurentus įtarinėjo verslininkas.

„TOP sport“ vadovas pripažino, kad ant dokumento esantis parašas yra panašus į jo, bet iš senesnių laikų: „Gal prieš septynerius ar dešimt metų galėjau taip pasirašinėti.“

Be to, jis tvirtino, kad grynaisiais tokių sumų niekada nėra nei skolinęs, nei pats gavęs.

„Jokių sandorių su V.Galvonu nesu turėjęs, nors jį tikrai pažįstu. Ir dėl jo teikiamų įstatymo pataisų nesu suinteresuotas asmeniškai. Tuo turėtų būti suinteresuotos visos Lietuvoje legaliai veikiančios lažybų bendrovės“, – galimus asmeninius motyvus dėl paskolos neigė verslininkas.

Ministras kreipėsi į etikos sargus

* Finansų ministras R.Šadžius vakar Seime pareiškė, kad dėl viceministro jau pradėtas tarnybinis tyrimas, kol kas V.Galvonas nenušalintas nuo pareigų, nes atostogauja.

* Pasak R.Šadžiaus, tarnybinio patikrinimo medžiaga bus perduota Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. Į etikos sargus taip pat kreipėsi Seimo narė Agnė Bilotaitė.

* Konservatorė prašo ištirti, ar V.Galvonas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų. Ar tyrimas bus pradėtas, etikos sargai spręs kitą antradienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.