Seimo vadovė rašys laišką Neringai Venckienei

Seimo pirmininkė „darbietė“ Loreta Graužinienė išsikvietė laikinąjį Generalinės prokuratūros vadovą Darių Raulušaitį ir policijos generalinį komisarą Saulių Skvernelį, kad jie pateiktų informaciją apie „Drąsos kelio“ partijos frakcijos seniūnės N.Venckienės buvimo vietą.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas, BNS

Jun 11, 2014, 10:02 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 11:45 PM

Seime kitą savaitę ketina svarstyti N.Venckienės mandato panaikinimo klausimą. Parlamentas yra gavęs Konstitucinio teismo išvadą, kad daugiau nei metus Seime nesirodanti parlamentarė sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją.

L.Graužinienė trečiadienį kalbėdama per Žinių radiją baiminosi, kad Seimas, pašalindamas N.Venckienę iš parlamento, gali pažeisti įstatymus ir tuomet iš valstybės biudžeto Seimo narei teks mokėti kompensacijas.

Seimo vadovei keista, kad prokurorai nesiima Seimo narės N.Venckienės sugrąžinimo į Lietuvą procedūrą, nors prokurorai teigia žinantys, kur ji gyvena.

„Seimo Statute yra pasakyta, kad pranešimą dėl apkaltos mes turime įteikti pasirašytinai. Taigi aš, kaip Seimo pirmininkė, turiu atlikti visas procedūras kiek įmanoma, kad po to atgaline tvarka Seimui nereikėtų mokėti didžiulių baudų ir išmokų, jei prisiteis grįžusi N.Venckienė. Noriu šiandien pasikalbėti su prokuroru ir komisaru ta tema. Jei žinoma jos gyvenamoji vieta, mes tarsimės, kaip atitinkamai jai įteikti pranešimą ir gauti parašą“, – aiškino Seimo vadovė.

Jei informacija apie apkaltą N.Venckienei nebus įteikta, Seimo vadovė rimtai svarstys, kaip balsuoti dėl apkaltos.

Susitikusi su D.Raulušaičiu ir S.Skverneliu, L.Graužinienė išgirdo, kad pagalbos informuojant N.Venckienę apie apkaltos procesą Seimo kanceliarija iš teisėsaugos nesulauks. 

„Šiandien susitikime mes kalbėjome, ar galime pasinaudoti ta informacija, kurią turi teisėsaugos institucijos, bet dar kartą supratau, kad šie procesai yra skirtingi, ir mes, kaip Seimas, turime ieškoti savo galimybių gerbiamai N.Venckienei pranešti apie apkaltos procesą“, - aiškino Seimo pirmininkė. 

Jos teigimu, N.Venckienės buvimo vietos nežinanti ir jos, kaip reikalauja procedūros, apie apkaltą negalinti informuoti Seimo kanceliarija bandys tiesiog kuo plačiau paskleisti reikiamą informaciją. 

„Mes tikrai pasinaudosime Konstitucinio Teismo praktika, kaip jie elgiasi dėl pranešimų įteikimo (...). Tai yra ir viešas paskelbimas, ir Seimo tinklalapy paskelbimas, ir išsiuntimas žinomais adresais, ir kiek įmanoma, tiek darysime viską, kad tą informaciją plačiau išsiųstume“, - sakė L.Graužinienė. 

Seimas praėjusią savaitę nusprendė svarstyti N.Venckienės mandato panaikinimo klausimą ir svarstymo datą paskyrė birželio 19 dieną. Parlamentarės šalininkai kelia abejonių dėl paties proceso teisėtumo, nes Seimo statutas numato, kad asmuo, kuriam taikoma apkalta, apie paskirtą svarstymą turi būti supažindintas.

Antradienį plenariniame posėdyje D.Raulušaitis, atsakydamas į parlamentarų klausimus dėl Seimo narės N.Venckienės paieškos, tvirtino, kad Jungtinėms Amerikos Valstijoms išsiųsti du teisinės pagalbos prašymai, į vieną kol kas negauta atsakymo. Jo duomenimis, JAV pareigūnai apklausė su N.Venckiene siejamus asmenis, tačiau jiems nepavyko nustatyti konkrečios jos buvimo vietos ir įteikti šaukimo į apklausą.

Laikinasis prokuratūros vadovas taip pat pabrėžė, kad atsižvelgiant į N.Venckienei inkriminuojamų veikų pobūdį ir sunkumą, kitas aplinkybes, nėra pagrindo kreiptis dėl N.Venckienės ekstradicijos. Klausiamas, ar N.Venckienė JAV šiuo metu yra teisėtai ir pagal kokį teisinį statusą, D.Raulušaitis sakė į šiuos klausimus negalintis atsakyti dėl informacijos slaptumo.

Iš Lietuvos išvykusi Seimo narė parlamente nesirodo nuo praėjusių metų balandžio, kai Seimas panaikino jos teisinę neliečiamybę.

Prokurorai nori pateikti kaltinimus N.Venckienei dėl teismo sprendimo perduoti dukterėčią motinai nevykdymo ir piktnaudžiavo vaiko atstovo teisėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.