Kas apraizgė viceministro kabinetą pasiklausymo įranga?

Netrukus bus įminta iš pareigų pasitraukusio žemės ūkio viceministro Ryčio Šatkausko kabineto paslaptis. Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka ikiteisminį tyrimą dėl pasiklausymo įrangos, kuri buvo sumontuota politiko kabinete.

Pasiklausymo įranga buvo surasta praėjusių metų lapkritį.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Pasiklausymo įranga buvo surasta praėjusių metų lapkritį.<br>J.Stacevičiaus nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jun 18, 2014, 7:07 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 5:25 PM

Tą žvarbų praėjusių metų lapkričio 29-osios vakarą Žemės ūkio ministerijoje buvo karšta. Tuometinio viceministro R.Šatkausko kabinete buvo aptiktas neįprastas radinys – naują šildymo sistemą montavę statybininkai lubose surado pasiklausymo įrangą.

Elektroniniai prietaisai buvo sumontuoti per visą lubų plokštės plotą. Vienas prietaisų komplektas įrengtas virš politiko stalo, kitas - priimamajame kambaryje.

Tąkart įvykio vietą apžiūrėjo sostinės policijos patruliai, kurie iškvietė tyrėjus.

Kitą dieną Vilniaus miesto trečiajame policijos komisariate buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Vėliau jį perėmė Lietuvos kriminalinės policijos biuras. Galiausiai, tyrimas buvo perduotas STT.

„Tuo metu, kai viskas vyko, aš buvau išvykęs ir tos procedūros nemačiau. Su manimi niekas nesusisiekė, manęs niekas nieko neklausė ir nieko nepaaiškino, todėl nežinau ar yra vykdomas koks nors tyrimas“, - portalui lrytas.lt trečiadienį sakė politikas R.Šatkauskas, prieš kelias dienas palikęs viceministro postą.

Dirbo nuteistas politikas

Portalo lrytas.lt žiniomis, šios keistos istorijos atomazga turėtų paaiškėti po kelių savaičių, kai STT baigs ikiteisminį tyrimą.

Spėjama, kad pasiklausymo įrangą galėjo sumontuoti teisėsaugos institucijos, nes tame pačiame kabinete anksčiau dirbo konservatorių Vyriausybės narys Aušrys Macijauskas. Jis buvo pripažintas kaltu dėl piktnaudžiavimo tarnyba.

A.Macijauskas kaltintas, kad 2010 metų rudenį, pasinaudodamas pareigomis ir siekdamas asmeninės naudos, nurodė be konkurso Nacionalinės žemės tarnybos Kėdainių žemėtvarkos skyriaus vadovu skirti Vigimantą Kisielių.

Už piktnaudžiavimą tarnyba buvęs viceministras nuteistas pusantrų metų. Prie šios bausmės pridėta Vilniaus apygardos teismo paskirta bausmė kitoje baudžiamojoje byloje ir galutinė paskirta bausmė - dveji metai laisvės atėmimo, vykdymą atidedant trejiems metams.

Kyšio skandalas

Į skandalą buvo įsivėlęs ir pats R.Šatkauskas. Mėnesį prieš tai, kai jo kabinete buvo rasta pasiklausymo įranga, politiko pavardė nuskambėjo istorijoje dėl kyšio reikalavimo iš viešųjų ryšių bendrovės. TV3 televizija paskelbė slapta darytą garso įrašą, kuriame esą kalbama apie 500 tūkst. litų kyšio perdavimą R.Šatkauskui.

Viceministras tada kreipėsi į Generalinės prokuratūrą su prašymu pradėti ikiteisminį tyrimą.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius taip pat buvo kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, kad būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl R.Šatkausko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.