Valdžios kabinetuose – visuotinė galvapjūtė

Devynis pavaldinius vienu mostu nukirtęs aplinkos ministras „tvarkietis“ Valentinas Mazuronis – ne vienintelis ministerijos vadovas, tiesiai iš prezidentės Dalios Grybauskaitės gavęs griežtas instrukcijas dėl aukštų valdininkų likimo, rašo „Lietuvos rytas“.

Premjerui A.Butkevičiui nuolankiai pritariant Vyriausybės vadžias į savo rankas vis tvirčiau perima prezidentė D.Grybauskaitė.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Premjerui A.Butkevičiui nuolankiai pritariant Vyriausybės vadžias į savo rankas vis tvirčiau perima prezidentė D.Grybauskaitė.<br>M.Juknevičiūtės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Jun 25, 2014, 7:21 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:19 PM

Ilgiau nei dešimt metų vadovaujamus postus užimančių pavaldinių sąrašą iš Prezidentūros išsinešė ir ten apsilankęs vidaus reikalų ministras Dailis Barakauskas.

D.Grybauskaitės palaimintam „tvarkiečių“ ministrui vis dėlto be užuolankų buvo priminta, kad daugiau skaidrumo turi būti jam pavaldžiose įstaigose, kurių vadovai nesikeičia jau ilgiau nei dešimtmetį.

Tokių valdininkų vidaus reikalų sistemoje prezidentė suskaičiavo ir garsiai įvardijo penkis.

Tai – Migracijos departamento vadovas Almantas Gavėnas, Gyventojų registro tarnybos vadovė Marija Norkevičienė, Asmens dokumentų išrašymo centro vadovas Ramūnas Žičkis, Turto valdymo ir ūkio departamento direktorius Vincas Žydelis, Ginklų fondo vadovas Gintautas Mišeikis.

Užuominos buvo aiškios

D.Barakauskas „Lietuvos rytui“ patvirtino tai, ką prezidentės paminėti institucijų vadovai jau nujautė, – jų kadencija nebus pratęsta ir sugrįžti į postus jie galės bandyti tik konkurso būdu.

„Kai prezidentės pranešime buvo įvardytos konkrečios įstaigos, buvo galima tikėtis tokio ministro sprendimo“, – iš „Lietuvos ryto“ išgirdęs apie D.Barakausko užmojus nebuvo nustebęs Asmens dokumentų išrašymo centrui nuo 2002 metų vadovaujantis R.Žičkis.

„Sunku iki paskutinės minutės būti nežinioje ir apie galimus sprendimus išgirsti užuominomis. Bet gal valstybėje to skaidrumo gali būti ir daugiau. Nieko amžino nėra“, – svarstė R.Žičkis. Jis dar nežinojo, ar dalyvaus būsimame konkurse.

Nuo 2001 metų Gyventojų registro tarnybai vadovaujanti M.Norkevičienė taip pat tikino dar nežinanti ministro sprendimo, bet nujautė, kad pasibaigus jos kadencijai bus skelbiamas konkursas į šias pareigas: „Nežinau, ar jame dalyvausiu, turėsiu teisę rinktis.“

Konkursai – ne visiems

Prezidentė po susitikimo su vidaus reikalų ministru nepaminėjo jo valdymo srityje veikiančio Kūno kultūros ir sporto departamento, nors jo vadovo Klemenso Rimšelio kadencija irgi baigiasi.

Buvęs parlamentaras į šias pareigas pateko konkurso būdu, bet pasikeitus tvarkai Vyriausybė jo vadovą dabar gali paskirti be konkurso.

„Manau, dėl departamento vadovo bus tariamasi valdančiojoje koalicijoje“, – paklaustas, ar K.Rimšelis gali tikėtis išsaugoti postą dar vieną kadenciją, nuo tiesaus atsakymo išsisuko D.Barakauskas.

Tuo metu kitiems atleidžiamiems pavaldžių įstaigų vadovams teks atlaikyti konkurencijos išbandymus.

„Kadencijos nutariau nepratęsti nė vienam įstaigos vadovui, kuriam ji baigiasi.

Noriu sudaryti galimybes visiems jauniems ir perspektyviems vadovams dalyvauti konkursuose ir juos laimėti“, – aiškino „tvarkiečių“ ministras.

Vyko ir užkulisinė kova

Aukštų valdininkų rotacija – gera proga politikams atsikratyti ir neparankų ar nepaklusnių vadovų. Antai jau ne pirmas mėnuo vieša ir užkulisinė kova vyksta dėl Valstybinės mokesčių inspekcijos vadovybės.

Todėl nieko nuostabaus, kad finansų ministras socialdemokratas Rimantas Šadžius pranešė nesiūlysiąs dar vienai kadencijai paskirti Valstybinės mokesčių inspekcijos viršininko Modesto Kaseliausko, taip pat Valstybės dokumentų technologinės apsaugos tarnybos direktoriaus Vaclovo Juknevičiaus.

Pirmasis vadovu dirba nuo 2005 metų spalio, antrasis – nuo 1995 rugpjūčio.

Ant Mokesčių inspekcijos vadovo R.Šadžius griežia dantį senokai.

Dar pernai lapkritį, atsižvelgdamas į Valstybės kontrolės išvadas, finansų ministras M.Kaseliauskui paskyrė griežtą papeikimą. Pastarasis tokią bausmę užginčijo.

Priekaištų dėl mokesčių prievaizdų darbo neseniai pareiškė ir D.Grybauskaitė, nes esą prastai surenkami kai kurie mokesčiai – pirmiausia pridėtinės vertės mokestis.

Tuomet Mokesčių inspekcijos vadovai savo ruožtu viešai suabejojo, ar realus yra šio mokesčio surinkimo planas.

Sąraše – dešimt įstaigų

Sprendimus dėl dešimties pavaldžių institucijų vadovų likimo jau artimiausiu metu turės priimti ir Teisingumo ministerijai vadovaujantis socialdemokratas Juozas Bernatonis.

Ministrui, be kita ko, teks apsispręsti, ar dar vienai kadencijai palikti Centrinės hipotekos vadovą Antaną Baroną. Jis šiai įstaigai vadovauja nuo 2001 metų, todėl neatitinka prezidentės keliamų skaidrumo reikalavimų.

Neramus dėl savo ateities turėtų būti ir Valstybinio patentų biuro vadovas Rimvydas Naujokas, direktoriaujantis jau nuo 1991 metų. Jis nekomentavo savo galimybių poste likti dar vieną kadenciją.

J.Bernatonis vakar „Lietuvos rytui“ teigė kol kas dar neapsisprendęs ir dėl kitų jam pavaldžių įstaigų vadovų, kurių kadencija baigiasi.

Teisingumo ministras, be kita ko, turės nuspręsti dėl Europos teisės departamento vadovo Deivido Kriaučiūno, Lietuvos teismo medicinos ekspertizės centro vadovės Gabrielės Juodkaitės-Granskienės, Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktoriaus Felikso Petrausko, taip pat dėl penkių regioninių valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybų vadovų likimo.

Nutarė nelaukti, kol atleis

O kai kurie susisiekimo ministrui socialdemokratui Rimantui Sinkevičiui pavaldžių institucijų vadovai nutarė nelaukti aukščiausios valdžios sprendimų ir patys įteikė atsistatydinimo prašymus.

Tai, kad nutarė išeiti, „Lietuvos rytui“ patvirtino Civilinės aviacijos administracijos direktorius Kęstutis Auryla. Jis į šį postą buvo paskirtas 2002 metų birželį.

„Aš jau dvylika metų dirbu vadovu ir manau, kad įstaigai reikia pokyčių. Po tiek metų vadovavimo siekti dar vienos kadencijos būtų nelogiška“, – apsisprendė K.Auryla.

Kol kas Civilinės aviacijos administracijos vadovas ketina pailsėti, bet tvirtino jau turįs ne vieną pasiūlymą dėl naujo darbo: „Gyvenu Kaune ir man nebuvo patogu dirbti Vilniuje.

Be to, ir taip jau norisi nusėsti vienoje vietoje.“

Nelaukdamas R.Sinkevičiaus nurodymo nutarė trauktis ir Klaipėdoje įsikūrusios Saugios laivybos administracijos vadovas Evaldas Zacharevičius.

Anot valdininko, pagal įstatymus ji turi galimybę siekti dar vienos kadencijos, bet nemato prasmės: „Įstaigai vadovauju jau dvylika metų ir manau, kad atėjo laikas imtis pokyčių.

Ministrą iš anksto įspėjau, kad ieškotų kito žmogaus.“

Turės pristatyti programą

Kultūros ministerijai vadovaujantis „darbietis“ Šarūnas Birutis turi nuspręsti dėl jam pavaldaus Kultūros paveldo departamento direktorės Dianos Varnaitės dar vienos kadencijos.

Šiame poste su pertraukomis D.Varnaitė darbuojasi jau nuo 1997 metų. Tiesa, kelerius metus ji buvo netekusi pareigų ir į jas sugrįžo 2008-aisiais.

„Vadovė dirba neblogai, tačiau ji turi pristatyti savo ketverių metų veiklos programą. Jei apsigins, greičiausiai jai bus pasiūlyta tęsti darbą“, – „Lietuvos rytui“ kalbėjo Š.Birutis ir pridūrė dėl D.Varnaitės darbo kritinių pastabų negirdėjęs.

Tiesa, kultūros ministras dar nebuvo pakviestas į Prezidentūrą, kur instrukcijas jau yra gavę kai kurie jo kolegos.

Atsilaisvins svarbus postas?

Pokyčių gali būti ir sveikatos apsaugos sistemoje – birželio pabaigoje baigiasi penkių ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų kadencija.

Vienas svarbiausių postų, kuris netrukus gali tapti laisvas, – Valstybinės ligonių kasos direktoriaus. Šiuo metu įstaigai vadovaujantis Algis Sasnauskas į šias pareigas buvo paskirtas 2003 metų liepą.

Vis dėlto rekordininkas pagal vadovavimo trukmę sveikatos apsaugos sistemoje yra Radiacinės saugos centro direktorius Albinas Mastauskas. Jis šiame poste – jau nuo 1996 metų.

Taip pat baigiasi Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos direktoriaus Juozo Galdiko, Ekstremalių sveikatai situacijų centro direktoriaus Vytauto Gailiaus, Lietuvos bioetikos komiteto direktoriaus Eugenijaus Gefeno kadencija.

Nenorėjo gadinti nuotaikos

Žemės ūkio ministras „darbietis“ Vigilijus Jukna turės apsispręsti dėl kadenciją baigiančio ministerijai pavaldžios Žuvininkystės tarnybos direktoriaus Vytauto Grušausko likimo.

Pastarasis vylėsi, kad ministras kadenciją pratęs, bet V.Jukna dar neatskleidė, kaip pasielgs. O ministro atstovai „Lietuvos rytui“ aiškino, kad nebuvo reikalo skubėti prieš šventes garsiai apie tai svarstyti ir galbūt sugadinti žmogui nuotaiką.

Birželis – lemtingas mėnuo

Birželio pabaigoje baigiasi keturių Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai pavaldžių įstaigų vadovų kadencija.

Ministrės „darbietės“ Algimantos Pabedinskienės žodžio laukia Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos vadovas Zdislavas Skvarcianas, Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos direktorė Odeta Tarvydienė, Neįgaliųjų reikalų departamento vadovė Genovaitė Paliušienė, Socialinių paslaugų priežiūros departamento vadovas Aivydas Keršulis.

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis turės apsispręsti, ar pratęsti Valstybinio studijų fondo vadovo Sigito Renčio kadenciją, kuri irgi baigiasi birželį.

Kol vieni valdininkai neramiai laukia ministrų sprendimų, kai kurių valdiškų įstaigų vadovai jau gali būti ramūs.

Antai, ūkio ministras socialdemokratas Evaldas Gustas ministerijai pavaldžios Ne maisto produktų inspekcijos viršininkui Ramūnui Lebedžiui jau anksčiau pranešė, kad birželio 30-ąją pasibaigsianti jo kadencija nebus pratęsta.

Dar neaišku, ar nuo 2000 metų tarnybai vadovaujantis R.Lebedys sieks grįžti į postą dalyvaudamas konkurse, kuris buvo paskelbtas dar gegužę.

Ramus gali jaustis Ūkio ministerijai pavaldžios Lietuvos metrologijos inspekcijos viršininkas Algirdas Skripėta.

Šis valdininkas inspekcijai vadovauja nuo 2004 metų, jo kadencija baigiasi liepą, bet E.Gustas ją nutarė pratęsti dar iki 2018 metų.

V.Mazuronis tikisi prezidentės užtarimo

* Kaip rašė „Lietuvos rytas“, po apsilankymo Prezidentūroje apie institucijų vadovų galvų kapojimą pirmasis pranešė iš aplinkos ministro posto besitraukiantis „tvarkietis“ V.Mazuronis – jis nusprendė nepratęsti devynių jam pavaldžių įstaigų vadovų kadencijos.

* Tarp keičiamųjų – Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė, generalinis miškų urėdas Benjaminas Sakalauskas (vadovavo maždaug 17 metų), Hidrometeorologijos tarnybos direktorė Vida Augulienė.

* Ministras savo žingsnį aiškino būtina rotacija, tačiau Seime neabejojama, kad tokiu savo sprendimu į Europos Parlamentą išrinktas politikas tikisi užsitikrinti prezidentės paramą jo siūlomai kandidatei į aplinkos ministrus.

* V.Mazuronis šiame poste norėtų matyti dabartinę viceministrę Daivą Matonienę. Todėl, matyt, neatsitiktinai jai buvo leista pranešti apie atleidžiamus tarnybų vadovus.

* Drastiškas ministro sprendimas suerzino valdančiuosius socialdemokratus. „Lietuvos ryto“ šaltinių žiniomis, frakcijos posėdyje premjeras Algirdas Butkevičius aiškino, kad V.Mazuroniui esą buvo pasakyta neskubėti atleisti kai kurių vadovų, tačiau jis to nepaisęs.

* Bet viešai socialdemokratų lyderis V.Mazuronio sprendimą aiškino kitaip: „Čia yra ministrų kompetencijos sritis ir kiekvienas jų planuoja darbus, kelia reikalavimus. Būtų labai neišmintinga, jeigu aš ministrui nurodinėčiau, kurį vadovą palikti, kurį atleisti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.