„Drąsuolių“ byrėjimas: kiek laiko liko šiai partijai?

Sulig paskutiniais masinės isterijos bangos purslais atsiradusi Seime dabar ji baigia išsisklaidyti lyg dūmas. Taip savo kelią baigia skandalingosios buvusios teisėjos Neringos Venckienės „Drąsos kelias“, rašo „Lietuvos rytas“.

Pirmasis pas „tvarkiečius“ pasuko V.Vasiliauskas (priekyje). Šio „drąsuolio“ pavyzdžiu ketina pasekti ir parlamentaro mandatą gausiantis S.Brundza.<br>T.Bauro nuotr.
Pirmasis pas „tvarkiečius“ pasuko V.Vasiliauskas (priekyje). Šio „drąsuolio“ pavyzdžiu ketina pasekti ir parlamentaro mandatą gausiantis S.Brundza.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vytautas Bruveris

2014-06-26 07:48, atnaujinta 2018-02-12 12:21

Po N.Venckienės apkaltos, kai ji buvo pagaliau pašalinta iš Seimo, neprabėgo nė savaitė, o jos vadovauta „Drąsos kelio“ frakcija ima sparčiai byrėti.

N.Venckienę turintis pakeisti jos bendražygis milijonierius Stasys Brundza dairosi į „tvarkiečius“, o dabartinis frakcijos narys Valdas Vasiliauskas jau oficialiai pasibeldė į šios partijos frakcijos duris.

Anot pastarojo politiko, nelikus seniūnės, šioje frakcijoje nėra žmogaus, kuris vienytų.

Atrodo, kad daugelį „drąsuolių“, kurių frakcija nustos egzistuoti, ir susišluos visada su jais flirtavę „tvarkiečiai“. Kiti „drąsuoliai“ greičiausiai papildys Mišrios Seimo narių grupės gretas.

Įpėdiniai manevruoja

Užkariauti visą Lietuvą prieš rinkimus žadėję „kovotojai su pedofilų klanu“ per rinkimus daugiamandatėje Seimo apygardoje sulaukė apie 100 tūkst. rinkėjų paramos ir Seime atsidūrė septyni margos publikos, kuri sutūpė „Drąsos kelio“ rinkimų sąraše, atstovai.

Šios „partijos“ frakcija seniai buvo susiskaldžiusi ir balansavo ant skilimo ribos. Ypač šie procesai suaktyvėjo pabėgus N.Venckienei.

Violetinės grėsmės nebebijantys Seimo nariai praėjusią savaitę net 95 balsais panaikino buvusios teisėjos mandatą, o vakar paaiškėjo, kad iš parlamento išnyks ir „Drąsos kelio“ frakcija.

Vienas ištikimiausių N.Venckienės rėmėjų, Mykolo Romerio universiteto profesorius Gintaras Aleknonis vakar oficialiai atsisakė užimti jos vietą, nors ji jam ir būtų priklausiusi pagal sąrašą. Jis leido suprasti, kad tokiu būdu protestuoja prieš N.Venckienės apkaltą.

Tad kelias į Seimą atsivėrė už G.Aleknonio nugaros esančiam buvusiam garsiam lenktynininkui S.Brundzai, kuris iš karto pareiškė, kad jungsis prie „tvarkiečių“, paraginęs ten pat keliauti ir visus kitus „drąsuolius“.

Išpažįsta tik „Drąsos kelią“

Tuo ypač džiaugėsi „tvarkiečių“ seniūnas Petras Gražulis, beje, itin aršiai gynęs N.Venckienę nuo apkaltos.

„Aš tiesiog svajoju apie tai, kad visi prisijungtų prie mūsų“, – „Lietuvos rytui“ vakar sentimentaliai prisipažino R.Pakso bendražygis.

Bet šioms svajonėms greičiausiai nebus lemta išsipildyti, nes į skirtingas puses jau seniai žiūrėjęs „drąsuolių“ pulkelis, regis, ir išsilakstys į skirtingas puses.

Pavyzdžiui, formalus „Drąsos kelio“ partijos pirmininkas Jonas Varkala „Lietuvos rytui“ vakar tvirtino, kad prisišlies prie Mišrios Seimo narių grupės: „Prisijungti prie kurios nors partijos nematau galimybių, nes tai reikštų priimti jos ideologiją. O aš ir toliau išpažįstu „Drąsos kelio“ ideologiją, lieka ir ši partija.“

Kita aktyvi šios frakcijos narė, buvusi konservatorė Aurelija Stancikienė apskritai demonstravo esanti apstulbusi nuo klausimo, kurlink pasuks. Ji aiškino nieko nežinanti apie „drąsuolių“ byrėjimą, tvirtindama, kad lieka ir frakcija, ir ji joje.

Naujų kėdžių nesieks?

Kad ir kaip pasklistų „drąsuoliai“, Seimo „tvarkiečių“ frakcija turėtų pasipildyti keletu N.Venckienės bendražygių atstovų.

Galbūt per Europarlamento rinkimus sustiprėję „tvarkiečiai“, padidėjus jų frakcijai, panorės ir daugiau postų valdžioje?

Bet P.Gražulis „Lietuvos rytą“ tikino, kad jo atstovaujama partija tikrai nesieks naujų postų dalybų: „Mums užteks vien to, kad jei ne visais septyniais, tai penkiais, keturiais ar trimis balsais sustiprės ir visa valdančioji koalicija, ir mūsų svoris joje.

Perskirstyti postus ar derėtis dėl naujų tikrai neplanuojame.

Tai būtų ir nereikalinga, ir per daug sudėtinga.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.