Kalvarijiečiai piktinosi painiais referendumo klausimais

Kalvarijos krašto žmonės lietingą sekmadienį neskubėjo į rinkimų

"Neisiu į referendumą, man užsieniečiai netrukdo. Jei lietuviai nemoka dirbti, patys kalti", - teigė Jusevičių kaimo gyventojas Kęstutis.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
"Neisiu į referendumą, man užsieniečiai netrukdo. Jei lietuviai nemoka dirbti, patys kalti", - teigė Jusevičių kaimo gyventojas Kęstutis.<br>L.Juodzevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Loreta Juodzevičienė

2014-06-29 16:10, atnaujinta 2018-02-12 09:41

Jusevičių rinkimų apylinkės sąrašuose yra 697 rinkėjai. Iš jų iki 10 val. atėjo balsuoti tik 14. Kalvarijos Vakarinėje apylinkėje iki 10 val. apsilankė 75 miestelio gyventojai. Iš viso šioje apylinkėje yra 1816 rinkėjų.

Jusevičių rinkimų apylinkės pirmininkė Virginija Vilbikienė teigė, jog garbaus amžiaus žmonės nesupranta biuleteniuose surašytų klausimų.

„Formuluotės yra pernelyg sunkios. Tikrai bus nesusipratimų. Žmogui užsifiksavęs teiginys „neparduoti žemės“, tai jis ir pažymi biuletenyje „ne“, neatkreipia dėmesio, jog klausiama: „Ar pritariate, kad būtų priimtas šis įstatymas?“. Žmonės painiojasi, pyksta, kai nesupranta, ir gadina biuletenius“, – teigė V.Vilbikienė.

Buvęs Jusevičių bendruomenės pirmininkas pensininkas Alfonsas Vasiliauskas prisipažįsta, jog skaitant klausimus teko pasukti galvą.

„Aš, rodos, ne visai kvailas, bet ir tai sunkiai supratau. Manau, jog referendumas neįvyks. Žmonės neaktyvūs bei apatiški beveik per visus rinkimus.

Mes labai pasitikime Europos Sąjungos direktyvomis, o mūsų Konstitucija – tuščia vieta.

Neprivažiuos daug užsieniečių, kitur yra geresnių žemių. O kad apleistose mūsų pasienio žemėse dirba lenkai – gerai. Jie iš nusenusių ūkininkų, kurie nenori pusvelčiui parduoti savo žemių, nuomojasi plotus ir dirba. Pažiūrėkite, kur buvo krūmynai ir apleistos dirvos, dabar – gražūs laukai, kuriuos apsėjo lenkai“, – kalbėjo į rinkimų apylinkę atėjęs A.Vasiliauskas.

Jusevičiuose prieš devynerius metus apsigyvenęs iš Utenos rajono kilęs Kęstutis, nors gyvena prie pat rinkimų apylinkės, tačiau balsuoti sakė neisiąs. Vyras savo sklype tvėrė tvorą ir užkalbintas neslėpė savo nuomonės.

„Kam reikėjo žemės, tas jau seniai jos nusipirko. Neisiu į referendumą, man užsieniečiai netrukdo.

Čia ir taip viską supirkę lenkai. Įkuria bendrovę ir perka žemę. Girdėjau, jog žemės plotų yra pirkę ne tik lenkai, bet ir vokiečiai, šveicarai.

Kas iš to, jei laukai stovės ir dirvonuos? Jei lietuviai nemoka dirbti, patys kalti“, – teigė Kęstutis.

Kalvarijos miestelio parke vidurdienį kalbinti vyrai save laiko miestiečiais ir žemės klausimais nesidomi: „Referendumas – ūkininkų reikalas. Mums tai nesvarbu, nes neturime žemės“.

Kalvarijos Vakarinės rinkimų apylinkės pirmininkė Rasa Brokienė teigė, jog atėjusius balsuoti žmones gerokai erzina painūs klausimai biuletenyje.

„Ką daryti, jei balsuotojas nori skirtingai atsakyti į pateiktus klausimus, o atsakymas gali būti tik vienas?

Buvo tokių žmonių, kurie kabinose užtruko pusvalandį, nes nesuprato, kas parašyta biuletenyje.

Manau, jog yra per daug klausimų. Be to, žmonėms labai trūko paaiškinimų“, – pastebėjo R.Brokienė.

Jos nuomone, referendume dalyvaus apie 250 kalvarijiečių iš beveik dviejų tūkstančių: „Ir tai – tik geriausiu atveju“.

Pensininkė Danutė, 40 metų dirbusi vaikų darželyje, įmetusi biuletenį į urną, neslėpė pasipiktinimo.

„Tikėjausi, jog bus konkretus klausimas „parduoti ar neparduoti“. O dabar sunkiai supratau.

Tiek milijonų referendumui išmetė, geriau būtų pensininkams padėję“, – liejo apmaudą pensininkė.

Jos bendraamžis Kalvarijos gyventojas irgi buvo nusiteikęs skeptiškai: „Jei užsienietis nusipirks žemės, toje vietoje juk neliks skylė“. ˙

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.