Mokyklos ir darželio jungtuvės išgąsdino vaikų tėvus

Kauno rajono valdžia sprendžia galvosūkį, kaip elgtis mažėjant moksleivių ir didėjant darželinukų skaičiui. Vienas galimų sprendimų – jungti šias įstaigas, tačiau tokia idėja patinka ne visiems pakaunės gyventojams, rašo „Lietuvos ryto“ priedas „Laikinoji sostinė“.

Vaikų darželį planuojama perkelti į tuštėjančią Batniavos vidurinę mokyklą (nuotr.).<br>M.Patašiaus nuotr.
Vaikų darželį planuojama perkelti į tuštėjančią Batniavos vidurinę mokyklą (nuotr.).<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas

Jun 30, 2014, 8:49 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 8:50 AM

Batniavos miestelio lopšelį-darželį „Eglutė“ netrukus ketinama įkurdinti Batniavos vidurinės mokyklos patalpose. Prieš penkerius metus greta jos iškilo naujas priestatas, kuriame įsikūrė valgykla, biblioteka, vaikų drabužinės.

Šią mokyklą 2007–2008 metais lankė 144 moksleiviai, o pernai – tik 87. Šiemet rugsėjo 1-ąją jos slenkstį turėtų peržengti tik 74 vaikai.

Darželinukams turėtų atitekti dalis erdvių patalpų pirmajame pastato aukšte, įrengus atskiras duris.

Gailisi jaukios erdvės

Tačiau dalis darželį lankančių vaikų tėvų nepritaria naujovei ir abejoja, ar tai geras sumanymas.

„Mažyliai neturės savo erdvės, ja teks dalytis su gerokai vyresniais vaikais“, – įsitikinusi Batniavos gyventoja Aldona Rakauskienė. Šiai nuomonei esą pritaria didžioji dalis darželį lankančių vaikų tėvų.

Moteris abejojo, kad darželinukams bus sudarytos normalios ugdymo ir poilsio sąlygos, kai gretimose patalpose bus girdėti pamokų pradžią ar pabaigą skelbiantis skambutis, vaikai plūstels į kiemą.

Pasak A.Rakauskienės, gaila palikti darželį, kurio aplinka gražiai sutvarkyta, vaikams įrengtos specialios žaidimų aikštelės. Batniaviškė stebisi, kad ligšiol niekas dorai nepaaiškina tokio sprendimo motyvų.

„Galbūt kažkam prireikė darželio patalpų“, – svarstė moteris.

Siekis – taupyti lėšas

Kauno rajono savivaldybės Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Asta Simanauskienė tikina, kad būsimi pokyčiai susiję tik su noru taupyti lėšas.

„Išlaikyti tiek mokyklos, tiek darželio patalpas būtų neracionalu, o dalis mokyklos erdvių liktų nenaudojamos“, – kalbėjo A.Simanauskienė.

Panašų modelį savivaldybė jau yra išbandžiusi, ir jis visiškai pasiteisino – darželis su mokykla sujungti Ilgakiemyje, Linksmakalnyje, Raudondvaryje, darželio grupės įsteigtos Ringaudų pradinėje mokykloje.

A.Simanauskienės nuomone, šiuo atveju galima įžvelgti ir privalumų vaikams – jų socializacija būna gerokai lengvesnė, kai darželis ir mokykla yra įsikūrę toje pačioje vietoje.

Reikėtų bent 10 darželių

Kauno rajono valdžia atsidūrė kiek neįprastoje situacijoje. Miesto pašonėje pastaraisiais metais statoma daug naujų gyvenamųjų namų – Kauno rajonas tvirtai pirmauja šalyje pagal išduotų statybos leidimų skaičių, o pagal pastatytą plotą nusileidžia tik sostinei.

Pakaunėje kuriasi jaunos šeimos, gimsta vaikų, kuriems reikalingi darželiai. Šiuo metu dėl vietų stygiaus į juos nepatenka apie 1000 mažylių. Kita vertus, mokyklas lankančių paauglių vis dar mažėja, o jų skaičiaus pokyčio kreivė priešinga kryptimi turėtų pajudėti tik po 5–7 metų.

Dėl darželių stygiaus itin į prastą padėtį pateko Ringaudų, Alšėnų, Garliavos, Karmėlavos, Raudondvario, Domeikavos seniūnijų gyventojai.

Šiuo metu pakaunėje reikėtų pastatyti 10–12 naujų darželių, tačiau vienas statinys kainuotų apie 10 mln. litų.

Visa našta gula ant savivaldybių pečių, mat valstybė savo lėšomis visiškai neprisideda prie šios problemos sprendimo, o kai kurios ministerijos nesutinka perduoti net visiškai nenaudojamų patalpų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.