Kristinai Brazauskienei solidi renta nepriklauso

Turtingosios našlės Kristinos Brazauskienės piniginė dar labiau neišsipūs. Konstitucinis Teismas nusprendė, kad dalis Prezidento valstybinės rentos įstatymo nuostatų prieštarauja Konstitucijai, o tai reiškia, kad velionio šalies vadovo Algrido Brazausko našlė negali gauti rentos, kuri siekia 6 tūkst. litų. Ateityje K.Brazauskienei gali tekti kraustytis ir iš Turniškių. 

K.Brazauskienės toks Konstitucinio Teismo sprendimas nenustebino.<br>D.Umbraso nuotr.
K.Brazauskienės toks Konstitucinio Teismo sprendimas nenustebino.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jul 3, 2014, 12:02 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 6:51 AM

Konstitucijos sargai pabrėžė, kad mirusio žmogaus socialinis ir teisinis statusas nėra pateisinimas tam, kad našlys gautų didesnę valstybės paramą nei kiti našliai. Kitaip tariant, prezidento A.Brazausko pareigos ir nuopelnai valstybei nereiškia, kad K.Brazauskienė taip pat turi privilegijų.

Įstatymai numato prezidento socialinį aprūpinimą, tačiau ne jo sutuoktinio. Kitokia įstatymo interpretacija sudarytų sąlygas įgyti privilegijų.

Įdomu tai, kad K.Brazauskienė gyvena Turniškėse ir yra prezidentės Dalios Grybauskaitės kaimynė. Prabangią rezidenciją ji gavo būtent todėl, kad yra A.Brazausko našlė. Konstitucinio Teismo sprendimas gali reikšti, kad ji neturi teisės gyventi valstybės vadovų pašonėje.

Pačios K.Brazauskienės toks sprendimas nenustebino ir, rodos, nenuliūdino. „Taip nusprendė Konstitucinis Teismas, o aš tai vertinu normaliai“, - kalbėjo našlė.

Kas vyks toliau? Konstitucinis Teismas išaiškino tai, kad dalis Prezidento valstybinės rentos įstatymo nuostatų neatitinka Konstitucijos. Tačiau sprendimą skirti ar neskirti rentą turės priimti Socialinės apsaugos ir darbo ministerija. Būtent Vyriausybė turėtų spręsti ir dėl to, ar K.Brazauskienė turėtų būti iškeldinta iš Turniškių.

Konstitucinio Teismo sprendimas yra galutinis ir neginčijamas.

Papiktino turtai

Ši istorija prasidėjo 2010 metais. Garsioji našlė pateikė prašymą Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, kad jai būtų skirta velionio prezidento renta. Toks K.Brazauskienės žingsnis sukėlė diskusijų.

Visų pirma todėl, kad moteris valdo didelį turtą – turi viešbučio „Crowne Plaza“ akcijų. Kritikams atrodė, kad nesąžininga mokėti 6 tūkst. litų renta žmogui, kuris gauna dideles pajamas. Be to, už A.Brazausko moteris ištekėjo tada, kai jis jau nebebuvo prezidentu.

Grupė Seimo narių kreipėsi į Konstitucinį Teismą prašydami išaiškinti, ar tikrai turtingoji našlė gali gauti solidžią rentą.

„Man atrodo, tai kvailiai, kurie nežino, kad yra įstatymas ir kad jį reikia vykdyti. Tačiau jie mano esantys aukščiau įstatymo. Ministrą, kuris ignoruoja įstatymą, reikia su vilko bilietu vyti iš ministro kėdės, kad jis niekada nebegalėtų dirbti valstybės tarnyboje. Kol kas mano renta kapsi kažkam į kišenę. Bet jie man turės sumokėti viską. Tai sakė ir Lietuvos prezidentė“, - prieš dvejus metus interviu rusų kalba leidžiamam laikraščiui „Litovskij Kurjer“ sakė K.Brazauskienė.

Tada Vyriausybė pareiškė, kad šitą klausimą spręst tik po Konstitucinio Teismo sprendimo.

Tuometinis premjeras Andrius Kubilius teigė, kad rentą turėtų gauti tik nepasiturintys žmonės, o K.Brazauskienė tokia nėra. Tačiau konservatorė Irena Degutienė sakė, kad pagal įstatymą parama našlei priklauso, o įstatymus reikia vykdyti.

Kuo savo prašymą grindė našlė? Prezidento valstybinės rentos įstatymo nuostatos, kuriomis remiasi K.Brazauskienė:

4 straipsnis: Teisę gauti Respublikos Prezidento valstybinę našlių rentą turi mirusio Respublikos Prezidento sutuoktinis Lietuvos Respublikos pilietis (toliau – našlys (našlė).

5 straipsnis 1.Respublikos Prezidento valstybinė našlių ir našlaičių renta skiriama Respublikos Prezidento našliui (našlei) ir našlaičiams, mirus Respublikos Prezidentui, kuriam buvo ar galėjo būti paskirta Respublikos Prezidento valstybinė renta. 5 straipsnis 4. Respublikos Prezidento valstybinė našlių renta neskiriama, o paskirtoji valstybinė renta nemokama, kol Respublikos Prezidento našlys (našlė) turi draudžiamųjų pajamų. Draudžiamųjų pajamų sąvoka suprantama taip, kaip ji apibrėžta Lietuvos Respublikos valstybinio socialinio draudimo įstatyme.

7 straipsnis Respublikos Prezidento valstybinė renta ar Respublikos Prezidento valstybinė našlių ir našlaičių renta skiriama nuo teisės į šią rentą įgijimo dienos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką rodo Lietuvoje vykstančios karinės pratybos?