Sparčiausiai augo nepasitikėjimas prezidentu ir partijomis

Šią savaitę Seimas baigė pratęstą pavasario sesiją. Netrukus posėdžių laikinai nerengs ir Vyriausybė. Prasideda laikinas politinis atokvėpis. O kaip institucijų ir poilsiauti susirengusių politikų veiklą vertina šalies gyventojai? Tai parodė visuomenės nuomonės apklausa.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 19, 2014, 10:47 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 9:12 PM

Kaip ir anksčiau, piliečių interesams geriausiai atstovauja antrajai kadencijai perrinkta prezidentė Dalia Grybauskaitė. Tai pareiškė 27,2 proc. visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ liepos 4–13 d. apklaustų gyventojų. Prieš mėnesį šis skaičius buvo 24,5 procento, rašo „Lietuvos rytas“.

Bet pasitikėjimas Prezidentūra kaip institucija kiek sumažėjo. Birželio mėnesį jai teigiamą pažymį parašė 57,3 proc., neigiamą – 14,1 proc. žmonių, o dabar – atitinkamai 14,1 ir 17,1 procento. Nors apskritai pastebima tendencija, jog pasitikėjimas daugeliu institucijų auga.

D.Grybauskaitė pirmauja ir kitoje lentelėje, nors čia jos atotrūkis nuo antrojoje vietoje žengiančio premjero Algirdo Butkevičiaus per mėnesį gerokai aptirpo – palankių nuomonių daugiau surinko prezidentė, o nepalankių mažiau – Vyriausybės vadovas.

Čia bene smarkiausiai nukrito atsistatydinusio žemės ūkio ministro Vigilijaus Juknos reitingas. Ankstesnėje apklausoje jį palankiai vertino 11,1 proc., nepalankiai – 11,7 proc. gyventojų, o dabartinėje – atitinkamai 8,4 ir 16,5 proc.

Partijų rikiuotėje didelių permainų nėra. Priekyje gerokai atitrūkę nuo persekiotojų toliau žengia socialdemokratai, rašo „Lietuvos rytas“.

Įkandin jų kur kas glaudesniu būriu rikiuojasi „Tvarka ir teisingumas“, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, Darbo partija ir Liberalų sąjūdis. Tiesa, per mėnesį socialdemokratų ir „tvarkiečių“ gerbėjų kiek sumažėjo, o „darbiečių“ – padaugėjo.

Apklausos dalyviams pirmą kartą buvo pateiktas klausimas „Palankiai ar nepalankiai vertinate Lietuvoje išrinktus europarlamentarus?“

Šiame sąraše įtikinama lyderė yra socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė – ji surinko daugiausia palankių ir mažiausiai nepalankių nuomonių. Tai lyg ir liudytų, kad jei per prezidento rinkimus Socialdemokratų partijai būtų atstovavusi ši politikė, kova dėl šalies vadovo posto būtų buvusi kur kas įdomesnė.

Buvęs kairiųjų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis pagal palankius europarlamentarų vertinimus yra trečias, o pagal nepalankius – penktas, rašo „Lietuvos rytas“.

Antrąją vietą europarlamentarų sąraše užima buvęs aplinkos ministras Valentinas Mazuronis. Tačiau šį kartą tik 0,9 proc. apklausos dalyvių pasakė, kad „tvarkietis“ geriausiai atstovauja jų interesams, o birželio viduryje taip manė 3,3 proc. žmonių.

Prasčiausiai iš Europos Parlamento narių įvertintas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Susumavus palankias ir nepalankias nuomones, pažymį su minuso ženklu gavo dar du europarlamentarai – Darbo partijos dvasinis vadovas Viktoras Uspaskichas bei dešiniųjų patriarcho Vytauto Landsbergio anūkas konservatorius Gabrielius Landsbergis.

Skelbiant šiuos apklausos rezultatus nuoroda į „Lietuvos rytą“ būtina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: kandidatų komentarai po pirmojo prezidento rinkimų turo