Televizijų programos – su titrais rusų bei lenkų kalbomis?

Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) nariai išvažiuojamąjį posėdį antradienį surengė Kaune.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jul 22, 2014, 7:15 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 7:31 PM

Televizijas bei radijo stočių prievaizdai aplankė Kaune veikiančias radijo stotis, susipažino su jų darbu, vėliau diskutavo apie regioninės žiniasklaidos svarbą vis intensyvėjančio informacinio karo fone.

„Labai svarbu, kad perduodamos žinios būtų objektyvios ir nepažeistų įstatymų, turint omenyje – kokia informacija yra draudžiama. Be to, žurnalistams būtina tinkamai atsirinkti (platinamą. – Red.) informaciją. Kartais pastebime aklą kai kurių žinių kopijavimą bei vertimą iš kitų kalbų. Šioje situacijoje reikėtų elgtis labai atsargiai, žiūrėti, kad nebūtų perduodama kartais ir paslėpta informacija, kuri mūsų šalyje yra draudžiama“, – sakė LRTK pirmininkas Edmundas Vaitekūnas.

Paklausus, ar Lietuvoje sulaukiant vis daugiau informacinio pobūdžio puolimo ir kaimyninės šalies siekio skleisti dezinformaciją, būtų tikslinga sekti kitų šalių pavyzdžiu ir steigti specializuotas radijo stotis, E.Vaitekūnas minėjo, jog viskas priklauso nuo auditorijos poreikio gauti oficialią informaciją.

„Manau, jog šiuo metu kur kas aktualiau žiūrėti patrauklias programas, kurios būtų prieinamos ne vien valstybinę kalbą mokantiems žmonėms“, – akcentavo LRTK pirmininkas.

Pasak E.Vaitekūno, televizijos žiūrovams turėtų būti suteikta galimybė matyti titrus pasirinkta kalba. Tik tada bus sudaryta galimybė gauti objektyvią, propagandos doze neatmieštą informaciją.

„Jeigu žmonės galėtų pulteliu persijungti titrus anglų, rusų ar lenkų kalbomis, jiems nereikėtų ieškoti informacijos internete ar palydovinėmis lėkštėmis – kitų programų. Šiuo metu visuomeninis transliuotojas jau imasi iniciatyvos savo laidas padaryti prieinamesnes kitakalbiams“, – sakė LRTK vadovas.

E.Vaitekūnas tikino, jog naudojant šiuolaikinę techniką ir perėjus prie skaitmeninės televizijos nesunku įdiegti ir titrų sistemą. Esą šiuo atveju reikia tik politinio sprendimo ir valios.

„Kai kas sako – mane titrai erzina. Tačiau juos galima pulteliu išjungti. Tačiau kitiems žmonėms tai ypač svarbu – jiems būtų suteikta galimybė, ypač žiūrint žinių laidas, gauti objektyvią informaciją“, – teigė LRTK vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.