Medikus išgelbėjo jų sukurta netvarkos sistema

Kauno klinikinės ligoninės darbuotojai neatsakys už švirkštų ir kitų įkalčių dingimą po kūdikio mirties, nes nebuvo instrukcijų, įpareigojančių juos saugoti, rašo „Lietuvos rytas“.

Dėl kūdikio mirties ligoninėje nuteista tik slaugytoja V.Beleškienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Dėl kūdikio mirties ligoninėje nuteista tik slaugytoja V.Beleškienė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys

2014-07-31 07:43, atnaujinta 2018-02-11 15:15

Prokurorai šiomis dienomis nutraukė daugiau kaip dvejus metus tirtą bylą dėl Kauno klinikinės ligoninės personalo aplaidumo.

„Pasirodo, gydymo įstaigoje buvo galima sunaikinti priemones, kurios padėtų tirti nusikaltimą“, – piktinosi medikų pražudyto Domo tėvas Egidijus Drėzas.

Teisiamųjų suole vienintelė atsidūrė Gastroenterologijos skyriaus slaugytoja Valdareza Beleškienė. Ji buvo pripažinta supainiojusi vaistus ir vietoj paskirto gliukozės tirpalo suleidusi Domui mirtiną kalio chlorido injekciją.

Iš karto po tragedijos prapuolė du švirkštai su vaistais, kuriuos į D.Drėzo palatą buvo atsinešusi V.Beleškienė.

Dingo ir adatos bei flakonas, iš kurio buvo paimti medikamentai, o nuo grindų buvo nuvalytas kūdikio kraujas, išmesta lašelinės sistema.

Dėl prapuolusių įkalčių buvo iškelta atskira baudžiamoji byla. Jiems dingus gerokai pasunkėjo berniuko mirties aplinkybių tyrimas.

Teisėsaugininkų kamantinėjami ligoninės Vidaus audito tarnybos vadovas Povilas Slankauskas ir jo kolegos gūžčiojo pečiais – kur ir kas dingo, jie nežino.

Teisėsaugos pareigūnus ir Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos specialistus pašiurpino netvarka, kurią jie aptiko šioje gydymo įstaigoje.

Tačiau baudžiamojon atsakomybėn dėl netinkamo pareigų atlikimo niekas, išskyrus V.Beleškienę, nebuvo patrauktas.

Tyrėjai nuleido rankas, sužinoję, kad nėra priimta nė vieno teisės akto, kuris įpareigotų Kauno klinikinės ligoninės vadovus ir eilinius darbuotojus imtis priemonių, jog iki policininkų atvykimo būtų išsaugoti nusikaltimų įrankiai, nebūtų tvarkomos patalpos.

Įkalčių sunaikinimas ir kiti medikų veiksmai nelaikomi nusikalstamais, nes nusikaltimo padarymo metu jie nebuvo teisiškai uždrausti.

„Nėra nusikaltimo, jeigu nėra jį apibūdinančio įstatymo“, – pareiškė prokurorė Auksė Lipkevičienė, nusprendusi nutraukti baudžiamąją bylą.

Slaugytoja apskundė nuosprendį

* Vienuolikos mėnesių D.Drėzo gyvybė Kauno klinikinėje ligoninėje užgeso 2012 metų balandžio 6 dieną.

* Kūdikį klinikinė mirtis ištiko V.Beleškienei suleidus dalį švirkšte buvusių vaistų.

* 2014 metų gegužės 9 dieną Kauno apylinkės teismas V.Beleškienei už neatsargų gyvybės atėmimą ir tarnybos pareigų neatlikimą skyrė lygtinę 4 metų nelaisvės bausmę.

* Ligoninės administracijos palaikoma V.Beleškienė šį nuosprendį apskundė Kauno apygardos teismui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.