Pažintis su ministru pravertė prokurorui

Iš Jonavos vyriausiojo prokuroro kėdės – į transporto atašė Kinijoje pareigas. Toks šuolis pavyko susisiekimo ministro Rimanto Sinkevičiaus kraštiečiui Vitalijui Jaroščenkai.

Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius

Aug 3, 2014, 9:13 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:58 PM

Tai, kad laisvas transporto atašė postas turėtų būti patikėtas 44 metų V.Jaroščenkai, „Lietuvos rytui“ patvirtino Susisiekimo ministerijos atstovai.

Prokuroras laimėjo konkursą, kuriame turėjo tik vieną kinų kalbos nemokantį varžovą.

Kinijoje kone prieš du dešimtmečius kinų kalbos pramokęs V.Jaroščenka vis dėlto dar nėra galutinai garantuotas, kad jam pavyks tapti diplomatu.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, abejonių dėl pretendento kilo Užsienio reikalų ministerijai, kuri gali nepritarti susisiekimo ministro pasirinkimui.

Kreips krovinių srautus

Jonavoje į Seimą jau ne pirmą kartą išrinktas socialdemokratas R.Sinkevičius neslėpė pažinties su šio rajono vyriausiuoju prokuroru, bet neigė, kad ministerijos pasirinkimą lėmė būtent ši priežastis.

„Pasirinkome todėl, kad jis moka kinų kalbą“, – paaiškino politikas.

Beje, ministro sūnus Mindaugas yra Jonavos meras.

Anot R.Sinkevičiaus, taip pat papildomai steigiama transporto atašė pareigybė Kazachstane, per kurį į Rusijos uostus iš Kinijos keliauja milžiniškas krovinių srautas.

„Jeigu nors vieną procentą tų krovinių pavyktų pakreipti į mūsų šalį, būtų trys milijonai tonų, jei pavyktų daugiau – būtų dar geriau. Todėl ir sudarėme tokią atašė grandinę, kad bent kiek tą srautą galėtume pasukti mums naudinga kryptimi“, – sakė susisiekimo ministras.

Ar tokio darbo patirties neturinčiam prokurorui tai ne per didelė našta?

„Jis baigęs Žemės ūkio akademiją, turėjęs reikalų su miško verslu. Žmogus nori. Gal jam ir pavyks, bandysime“, – optimistiškai buvo nusiteikęs R.Sinkevičius.

Norėjo pakeisti veiklą

Pats V.Jaroščenka savo patirtį transporto srityje vertino gana kukliai: „Kai dar dirbau miškininku, turėjau leidimą krauti vagonus.“

Prokuroras mano, jog sėkmė konkurse jį lydėjo dėl to, kad moka kinų kalbą. Bet neneigė, kad tam įtakos galėjo turėti ir pažintis su ministru.

Kad V.Jaroščenka gali susikalbėti su atvykstančiais kinais, Jonavoje žinoma daugeliui. Jis prisipažino, kad apie šį savo privalumą buvo užsiminęs ir R.Sinkevičiui.

Su pažįstamu politiku prokuroras yra kalbėjęs ir apie tai, kad norėtų keisti veiklą, kurią visą laiką labiau įsivaizdavo susijusią su Kinija.

„Anksčiau jam buvau apie tai užsiminęs, klausiau, ar būtų kokių nors galimybių.

R.Sinkevičius tuomet atsakė, kad apie tai kada nors bus galima pakalbėti.

Tuo pokalbis ir pasibaigė, nes transporto atašė pareigybė Kinijoje buvo užimta“, – prisiminė prokuroras.

Nutarė nepraleisti progos

R.Sinkevičiui stojus prie Susisiekimo ministerijos vairo, buvęs transporto atašė Kinijoje Rolandas Bražinskas sulaukė pasiūlymo darbuotis „Lietuvos geležinkeliuose“, todėl nutarė pirma laiko grįžti į Lietuvą.

V.Jaroščenka neatskleidė, ar apie atsivėrusią galimybę išvykti į Kiniją sužinojo pats, ar išgirdo iš ministro, bet nusprendė nepraleisti progos.

Pareigūnas nebemato karjeros galimybių prokuratūroje.

Jonavos ir Kėdainių rajonų apylinkės prokuratūroms jis pradėjo vadovauti 2011 metais, prieš tai buvo vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Miškininko specialybę turintis jonaviškis Kinijoje atsidūrė 1996 metais, kai po ketvirto bandymo nepavyko įstoti į Vilniaus universitetą.

Po svetur praleistų vienų metų grįžęs į Lietuvą jis vis dėlto baigė teisę ir ėmė darbuotis prokuratūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.