Panevėžiečiai atsisveikino su aktoriumi Donatu Banioniu

Sekmadienį, prieš pat vidurdienį, švenčiantį 511-ąjį gimtadienį Panevėžį paskutinį kartą aplankė miesto garbės pilietis Donatas Banionis. Kelioms valandoms iš Vilniaus į Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrą buvo atvežta urna su praėjusį ketvirtadienį mirusio garsaus aktoriaus pelenais. Atsisveikinti su maestro atėjo kartu su juo dirbę ar iš jo mokęsi aktoriai, suplūdo būriai panevėžiečių.

D.Banionio nuotrauka bei gedulo žvakė – grimo kambaryje, iš kurio jis išeidavo į J.Miltinio dramos teatro sceną.<br>R.Stundžienės nuotr.
D.Banionio nuotrauka bei gedulo žvakė – grimo kambaryje, iš kurio jis išeidavo į J.Miltinio dramos teatro sceną.<br>R.Stundžienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Sep 7, 2014, 5:32 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 5:32 PM

Nors čia pat, už didelių J.Miltinio dramos teatro langų trečią dieną šurmuliavo Panevėžio miesto šventės, pastato viduje vyravo rimtis. Tylūs ir susikaupę panevėžiečiai būreliais ir po vieną ėjo atsisveikinti su aktoriumi iš didžiosios raidės D.Banioniu.

Prie teatro scenoje pastatytos urnos – gėlių puokštės ir garbingiausi D.Banionio apdovanojimai. Šalia tylūs sėdėjo jo artimieji, kolegos aktoriai, o į salę vis ėjo ir ėjo žmonės, norintys atiduoti maestro paskutiniąją pagarbą.

„Visuomet eidavau žiūrėti spektaklių, kuriuose vaidino D.Banionis, labai jį gerbiau ir mylėjau už talentą. Todėl esu labai dėkinga, kad aktoriaus artimieji suteikė galimybę su juo atsisveikinti ir Panevėžyje“, – lrytas.lt sakė panevėžietė Liuda Kaminskienė.

D.Banionio sūnus, režisierius Raimundas Banionis lrytas.lt sakė, kad prieš palydint į paskutiniąją kelionę tėvą atvežti jo urną į Panevėžį mintis kilo artimiesiems. „Tai mūsų idėja. Juk visas tėvo gyvenimas praėjo čia. Be to, ne visi jo gerbėjai turi galimybę nuvykti su juo atsisveikinti į Vilnių“, – sakė R.Banionis. Matydamas, kiek žmonių plūsta atsisveikinti su jo tėvu, jis supranta, kad sumanymas buvo vykęs.

R.Banionio netrikdė tai, kad vos už kelių žingsnių nuo teatro, kur buvo pašarvotas jo tėvas, vyko Panevėžio miesto gimtadieniui skirti renginiai, šurmuliavo mugė. „Toks gyvenimas. Vieni gimsta, kiti – miršta. Dabar kaip tik dirbu Šiaulių dramos teatre. Ketvirtadienį vyko repeticija. Atėjo linksmas aktorius Sigitas Jakubauskas – jam telefonu pranešė, kad gimė anūkas. O netrukus man paskambino, kad mirė tėvas“.

Į Panevėžį urną su D.Banionio palaikais atlydėjo ir jo anūkė Milda Banionytė su 6 metų dvynėmis dukromis Migle ir Ugne. Nors moteris su šeima jau penkerius metus gyvena Suomijoje, su seneliu susitikdavo kiekvieno apsilankymo Lietuvoje metu, jis labai mylėjo proanūkes.

Pareikšti paskutinės pagarbos D.Banioniui atvyko ir Šiaulių dramos teatro vadovas Antanas Venckus, aktorius S.Jakubauskas. Pastarasis prisimena, kaip maždaug 1991-aisiais kelionės į Jugoslaviją metu važiavo vienoje kupe su D.Banioniu. Nors pastarasis buvo garsus aktorius ir vyresnio amžiaus, su visais bendravo tarsi bendraamžis, buvo draugiškas ir paprastas. „Matyt, tokią mokyklą buvo išėjęs. Nors buvo žvaigždė, bet ne sužvaigždėjo“, – sakė S.Jakubauskas.

Gražių žodžių Anapilin išėjusiam kolegai negailėjo ir Panevėžio J.Miltinio dramos teatro aktoriai. Aktorė Eleonora Koriznaitė sakė atėjusi išreikšti meilę ir pagarbą šiam didžiam žmogui. „Jis buvo ne tik scenos partneris, bet ir mokytojas – dėstė mums Lietuvos konservatorijos Aktorinio meistriškumo katedroje. Jis buvo pavyzdys visoms naujoms aktorių kartoms, ateinančioms į J.Miltinio dramos teatrą“, – sakė E.Koriznaitė. Jos teigimu, D.Banionis buvo nepaprastai reiklus partneris, nes būdamas perfekcionistas norėjo, kad viskas būtų atlikta tobulai. „Esu labai dėkinga, kad likimas leido jį susitikti ir gyvenime, ir scenoje“, – sakė daugiau nei 30 metų J.Miltinio dramos teatre dirbanti aktorė.

D.Banioniui begalinį dėkingumą jaučia ir J.Miltinio dramos teatro aktorius Albinas Keleris – ir už aktorinio meistriškumo pamokas, ir už ilgametę partnerystę scenoje, ir už tai, kad jis sutiko vaidinti A.Kelerio režisuotame spektaklyje „Toliau – tyla“. Pasak A.Kelerio labai simboliška, kad taip pavadintas spektaklis tapo paskutiniuoju J.Miltinio dramos teatro spektakliu, kuriame vaidino D.Banionis.

Urna su D.Banionio palaikais sekmadienį, 19 val. bus išvežta į Vilnių. Pirmadienį, nuo 9 val. iki 12 val. su juo bus galima atsisveikinti Vilniuje, Jonų bažnyčioje. Vidurdienį bus laikomos šv.mišios, o po jų aktorius bus išlydėtas į Vilniaus Antakalnio kapines.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.