Paprastai to neišvysite: varžėsi geriausi pareigūnai ir kariai

Tik įgudusi akis praėjusį penktadienį galėjo pastebėti, kad Kaune vyksta šis tas keisto. O jeigu ta įgudusi akis – bet kurios rūšies bandito, jis turėjo sunerimti. Tą dieną į Kauną suvažiavo tiek daug specialiųjų pareigūnų, kad net užkietėjęs banditas nedrįstų nusikalsti.

Kaune vyko Tėvynės gynėjų sporto žaidynės.<br>V.Balkūno nuotr.
Kaune vyko Tėvynės gynėjų sporto žaidynės.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 14, 2014, 5:23 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 3:51 PM

Kas gi nutiko? Kaune vyko antrosios Tėvynės gynėjų sporto žaidynės. Paprastai tariant – pareigūnų sporto šventė, į kurią suvažiavo komandos iš įvairių Vidaus reikalų ministerijos (VRM) tarnybų, Krašto apsaugos ministerijos (KAM) padalinių ir kitų statutinių tarnybų. Pavyzdžiui Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) arba Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos (FNTT).

Pareigūnų ir karių komandos į Kauną suvažiavo iš visų krypčių. Todėl, jeigu važiavote iš Vilniaus ir stabtelėję degalinėje pamatėte būrį augalotų vyrų su maskuojančia apranga gurkšnojant kavą – nieko stebėtino.

Kas čia per žaidynės ir kam jų reikia? Pirmą kartą Lietuvos policijos ir kariuomenės sporto žaidynės buvo surengtos 2009 metais. Pareigūnai jį taip pamėgo, kad nutarta prijungti ir kitus pareigūnus – todėl nuo praėjusių metų šis renginys skambiai pavadintas Tėvynės gynėjų žaidynėmis.

Tiesa, paprasti civiliai žaidynėse palaikyti pareigūnų negali. Čia dalyvauja ir savo komandas palaiko tik savi.

Čia dalyvavę pareigūnai pripažino – smagu net tik atsipalaiduoti, bet ir pamatyti savo kolegas – pavyzdžiui Vilniaus pareigūnai susitinka su kolegomis iš Marijampolės ir panašiai.

„Juk mes vieni kitų nepažįstame. O šitaip susitikti ir pasivaržyti – labai įdomu“, - sakė vienas KAM struktūros pareigūnas.

Pareigūnai varžėsi krepšinyje tris prieš tris, mažajame futbole, paplūdimio tinklinyje, taikomajame biatlone, šaudyme iš tarnybinio ginklo, dziudo ir šachmatų rungtyse.

Viena įdomiausiu rungčių – šaudymas iš tarnybinio ginklo. Ten su griežta priežiūra šaudę pareigūnai turėjo greitai orientuotis ir pataikyti į taikinį.

„Dvigubas alfa!“, - suriko instruktorius, o visi į taikliai šaudžiusį pareigūną pažiūrėjo pagarbiai. Tai reiškia, kad į taikinį lėkusios kulkos pataikė tiesiai į vidurį.

O tai padaryti nėra lengva – link taikinio reikia bėgti, griūti, nusitaikyti, sustingti, šauti, o po to – pulti kitą pusę, perimti ginklą į kitą (silpnesnę) ranką ir vėl šaudyti. Taikinyje trys zonos pagal kariškių abėcėlę yra vadinamos alpha, charli ir dellta. Todėl greitos reakcijos reikalaujančioje užduotyje ne taip ir lengva pataikyti į patį taikinio vidurį alpha.

Ten dalyvaujantys pareigūnai pripažino, kad šaudymo rungtys nėra lengvos. Vienos užduoties metu pareigūnai turėjo klaidžioti labirinte iš sukrautų aukštų padangų. Už kai kurių posūkių laukė taikiniai, į kuriuos kuo greičiau turėjo nusitaikyti ir paleisti ugnį. Šūvius fiksavo šalia bėgantis žmogus.

Vykusiose žaidynės nebuvo daug moterų - jos varžėsi tinklinyje, šachmatuose, šaudymo rungtyse buvo vos kelios moterys. Viena jauna mergina, kuri atstovavo Šalių sąjungai, kita iš Vadovybės apsaugos departamentui (VAD). Viena merginų pripažino, kad jai nelengva, tačiau čia pat nuramino patyręs instruktorius pažymėjęs, kad mergina yra labai perspektyvi šaulė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.