Rusija, mokykis iš Didžiosios Britanijos!

Prezidente Vladmirai Putinai, kaip matai, anglai, besipriešinantys Škotijos nepriklausomybei, nepradėjo pasauliui (ir škotams) aiškinti esą jie „rimtai susirūpinę angliškai kalbančiųjų padėtimi Škotijoje”.

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Sep 19, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 10:01 AM

Anglai nesapaliojo kažkokias nesąmones apie nova anglijas. Anglai nepradėjo specznaco pagalba organizuoti bei milijardais finansuoti teroristines organizacijas, valstybinių pastatų užėmimus. Nepradėjo kurti Anglijos liaudies respublikos Škotijoje. Anglija neįvedė karinių pajėgų be atpažinimo ženklų ir, įrėmę automatus į galvas škotams, nevertė jų dalyvauti ”referendume” už neatsiskyrimą nuo Anglijos.

Galiausiai, nepradėjo „Gradais“ ir „Smerch“ žudyti civilių, plėšti juos, nepradėjo šimtais milijonų dolerių finansuojamą pasaulio zombinimo propagandos kampaniją. Tuo pat aiškinant, kad Škotijoje nėra jokių Anglijos karinių dalinių. Tu, V. Putinai, visą tai darei Padnestrėje, Čečėnijoje, Gruzijoje ir darai Ukrainoje. Taip tik patvirtindamas, kad tu ir tavo nusikaltėliškas režimas sugražino Rusiją į barbarizmą.

Pažiūrėk, kokia tamsių amžių praraja skiria tavo kriminalinį režimą nuo šiuolaikinės Vakarų demokratijos, kurios išraišką matome Škotijos referendume. Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas kaip ir pridera demokratui, pasveikino ir Škotijos nacionalistus, ir sandraugos šalininkus.

Pažiūrėk, kokias amžiaus įvykiu pavadinto referendumo išvadas daro Didžiosios Britanijos premjeras. Bet visų pirma pastebėsi, kad jis tai daro nestatydamas ant kortos savo asmeninių ambicijų, kilusių iš asmeninių nevisavertiškumo kompleksų. Būtų škotų nacionalistai laimėję, tikriausiai britų premjeras atsistatydintų. Jau gal vien dėl to, kad neprotingai iškėlė ultimatumą škotams: „Su mumis arba be mūsų“.

Kita vertus, antraip nei tu, V.Putinai, būdamas savikritiškas, jis staigiai suvokė savo klaidą ir pasiūlė škotams dar didesnę autonomiją. Škotijos referendumas juk išties kėlė istorinę politinę, kultūrinę, socialinę grėsmę Didžiosios Britanijos politinei sąrangai nekalbant apie grandininę tautų atsiskyrimo reakciją visame Europos žemyne. Deja, V.Putinai, tau ir čia eilinį kartą nepasisekė. Sakau tai perpildytas džiaugsmu.

Akivaizdu, turi problemų su kultūrine kalkuliacija, taip sakant. Kaip ir Ukrainoje, parodžiusiai tau špygą ir pasiryžimą kovoti bei mirtį už demokratiją ir nepriklausomybę, taip ir Škotijos referendumo atveju kaktomuša gavai pavyzdį, kad demokratiniai sprendimai demokratinėse visuomenėse nereikalauja mirčių, melo, kančių, mirtinų grasinimų „užimti Rytų Europą per dvi dienas“, šantažo, papirkinėjimų.

Ir visų pirma,V. Putinai, demokratijos nekuria manipuliuojamų zombių pasiruošusių perkąsti gerklę bet kam pagal politinį pasirinkimą. Bet čia darai egzistencinę klaidą, nes Rusijos zombiai turi istorinę tendenciją kartais nuo karto atsipeikėti. Ir tada jie perkas gerklę tau. Ar tik ne ši tiesa tau kelią nenumaldomą siaubą?

Pažiūrėk ir paklausyk, ką protingas išvadas padaręs iš šio referendumo sako premjeras. Ir visų pirma, suvok, kodėl jis tai sako. Ogi todėl, kad jis ir jo politinė aplinka nebijo prarasti valdžios. Nes valdžios praradimas jų, kaip asmenybių, niekaip nesumenkina. Be to, jiems ir bijoti nėra ko, nes nevogė, nežudė, nepapirkinėjo. Jiems to nereikėjo, nes jie, remdamiesi kelių šimtų metų demokratijos tradicija, išmoko įsiklausyti į žmonių aspiracijas, nerimus, lūkesčius.

D.Cameronas tuojau atkreipė dėmesį į Anglijos padėtį. Jeigu jau visi sandraugos nariai nori savarankiškumo, tai kodėl didžiausia jos narė Anglija šito neturėtų siekti? Ir tuojau pasiūlyta iki sekančių metų sausio pateikti vyriausybei projektą, kuris tikrai pakeis Didžiosios Britanijos politinį veidą.

V.Putinai, ko gi tu remiesi? Kokiomis vertybėmis? Priminsiu: remiesi tūkstantį metų garbinama rusiška barbariška agresija kaip vieninteliu įrankiu siekti savo ir valstybės tikslų. Tai šis mentalitetas gimdė ir gimdo vergus ir vergišką mentalitetą. Šis mentalitetas panaikino bet kokią pagarbą gyvybei, kainavusią Rusijai ir pasauliui milijonus žuvusiais. Tai tas mentalitetas įkalė tau į galvą mintį, kad viską galima nupirkti, parduoti, o jeigu reikia, - pasiimti jėga. Ir kad Vakarai tokie patys, nes jiems ta demokratija tik butaforija.

Tai, kas vyko Gruzijoje ir vyksta Ukrainoje, ta amorališkai lėta ES reakcija lyg ir patvirtina tau, kad neklydai. Bet niekuomet neklystančių nebūna. Didžiosios Britanijos ir Škotijos siekio palikti sandraugą projektas parodė neabejotiną demokratijos viršenybę virš barbarizmo. Šis naujausias pavyzdys yra lyg tas Maidanas tau tiesiai į veidą.

Žinau, kad nors ir prisiplėšęs keturiasdešimt milijardų dolerių, apsistatęs iki dantų ginkluotais sargais, kariuomene, branduoliniais ginklais, vis vien drebi 24 valandas per parą iš baimės vien tik pagalvojęs apie rusišką Maidaną. Žinau, kad prie tavo akių tinklainių prisiklijavęs sušaudyto Nicolae Ceaușescu, nušauto Moammaro Gaddafi, pakarto Saddamo Husseino, nusišovusio Adolfo Hitlerio veidai.

V.Putinai, viso šito tave persekiojančio košmaro dar gali išvengti. Tereikia atidžiai išstudijuoti istorinio Škotijos referendumo politines, istorines, socialines prielaidas, patį procesą ir iš jo seksiančias išdavas demokratijos kontekste. Taip pat, jeigu dar kartą atsiversi Rusijos humanizmo korifėjus. Tokie Rusijoje buvo ir vis dar yra, nors jiems bandai užčiaupti burną. Jeigu tai padarysi, tu pats ir tavo barbariška šutvė atsitokės.

Antraip tau atsitiks taip, kaip tam suparalyžiuotam ant grindų tavo stabui J.Stalinui: tavo banditai bendrai stovės šalia, žiūrės tau į akis nejudindami nei piršto padėti. Tokia yra tavo tragiškos, barbariškos Rusijos tradicinė diktatorių dalia, ar ne taip? Juk, sako, skaitai istorijos knygas. Jeigu tai tiesa, kaip galima daryti tokias siaubingas klaidas?

Gali padaryti ir mažiau rizikingą politinį gestą: sukandęs iš nusivylimo dantis iškošti sveikinimą Didžiajai Britanijai ir Škotijai už tai, ko tau niekaip nepavyksta: taikiu būdu be jokios agresijos, nešantažuojant, nežudant, sąžiningai, garbingai keisti istorijos eigą.

Čia glūdi mūsų, vakariečių galia, V.Putinai. Kaip matai, jokios paslapties čia nėra. Rusija, mokykis iš Didžiosios Britanijos!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.