„Tyrėjų naktis“ – nuo vaisių ragavimo iki augalų klonavimo

Jau šeštus metus Vilniaus universiteto Kairėnų botanikos sodas prisijungia prie „Tyrėjų nakties“, kuri šiemet kviečia sudalyvauti 250-yje renginių visoje šalyje.

Augalų klonavimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Augalų klonavimas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasita Andruškevičiūtė

Sep 26, 2014, 5:15 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:16 PM

Šiandien 14 val. prasidėjo du populiariausi botanikos sodo užsiėmimai – tai „Augalų klonavimas“ ir „Rudens vaisiai“.

Moksleiviai „žaidė“ chirurgus

Kol Vilniaus Licėjaus auklėtiniai klonavo augalus, botanikos sodo mokslo darbuotoja dr. Stasė Dapkūnienė pakomentavo, kieno kailyje jie jautėsi.

„Moksleiviai „žaidžia“ klonavimą: jie įsivaizduoja, kad yra tikroje operacinėje, apsirengę kaip tikri chirurgai, naudojasi chirurginiais įrankiais, ant jų stalo yra skirtingi augalai – tai juozažolė ar alyvos“, - pasakojo dr. S.Dapkūnienė.

Mėgintuvėliuose patalpintus nedidukus augalo stiebelius moksleiviai imdavo ne iš karto: pirmiausiai turėjo įgusti su pincetu paimti kelių centimetrų stiebelį, padėtą didesniame inde, kad iš sterilios terpės (mėgintuvėlio) ištrauktas augalas iškart nemirtų.

Ne visi mėgintuvėliuose įleisti augalai buvo sveiki – dalis jų buvo užkrėsti pavyzdžiai, t. y. užsikrėtę infekcija, parudę, apipeliję.

Kai žolinis augalas suvartoja maitinamąją mėgintuvėlio terpę (makrotrąšas, mikroelementus, vitaminus, augimo stimuliatorius), išauga šaknys. Tam reikia dviejų ar trijų savaičių. Tuomet augalą galima persodinti, nes kitu atveju jis miršta.

„Jeigu nori dauginti tą patį augalą, jį ištrauki, karpai ir vėl darai individo klonus“, - sakė dr. S.Dapkūnienė.

Užsiėmime dalyvavusi Vilniaus Licėjaus antrokė Akvilė čia apsilankė, nes išvyką suorganizavo mokytoja. Mergina sakė puikiai supratusi, kaip vyksta klonavimas, tačiau nežinanti, ar po maždaug dviejų savaičių atvyks pažiūrėti rezultato.

Tuo tarpu Licėjaus antrokė Radvilė mėgavosi rudens vaisiais.

„Turėjome atspėti, kur yra koks vaisius ir pažymėti jų rūšis, vėliau mums paaiškino, ką atspėjome, o ko – ne“, - sakė į mediciną planuojanti stoti mergina.

Tyrėjų naktis“ prasideda ryte

Oficialiai tyrėjų naktis niekada nebuvo skirta mokiniams, tačiau ši auditorija dominuoja, nes atvykimą suorganizuoja mokytojai.

Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas dr. Darius Ryliškis teigė, kad dalis aukštųjų mokyklų pajuto, jog tai yra gera proga supažindinti jaunuolius su vykdomais darbais, kuomet akys raibsta nuo galimybių pasirinkti. Dr. D.Ryliškis džiaugiasi, kad prisijungia daug gražaus jaunimo.

„Tokius užsiėmimus siūlome kasdien, tiesiog šiandien tai virto masiškesniu renginiu“, - teigė botanikos sodo darbuotojas, apgailestaudamas, kad dėl sumenkusio finansavimo tenka apsiriboti dviem renginiais. Dr. D.Ryliškis paaiškino, kad tiek dalyviai, tiek darbuotojai vakare būna pavargę, išsiblaškę, dėl to renginys prasideda ryte.

„Saugumo sumetimais darbus su ugnimi, peiliais geriau daryti dieną, kuomet geriau koncentruojamas dėmesys“, - teigė dr. D.Ryliškis.

Visgi pagrindiniai renginiai yra kur kas efektingesni naktį. Dėl to, pavyzdžiui, dangaus stebėjimas per teleskopą Molėtų astronomijos observatorijoje prasideda vėlyvą vakarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.