Šiaulių valdžia nutraukė sutartį su styginio transporto kūrėju

Vos prieš mėnesį rankomis su proveržį styginio transporto srityje žadėjusia, tačiau įtarimų šalies vadovams sukėlusia kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“ sukirtusi Šiaulių miesto valdžia trečiadienį investicijų sutartį nutraukė.

Laikinai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis A.Beinoravičius ir kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinis direktorius A.Junickis pasirašė sutarties nutraukimo dokumentus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Laikinai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis A.Beinoravičius ir kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinis direktorius A.Junickis pasirašė sutarties nutraukimo dokumentus.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Oct 1, 2014, 2:20 PM, atnaujinta Jan 29, 2018, 12:26 AM

Nutraukus sutartį kompanijai „Rail Skyway Systems Ltd“ per penkias dienas turės būti grąžintas ir milijono litų užstatas.

Su žurnalistais bendrauti nepanoro

Sutarties nutraukimo dokumentus kartu su laikinai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einančiu Algimantu Beinoravičiumi pasirašęs styginio transporto kūrėjas ir kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinis direktorius Anatolijaus Junickis kalbėtis su žurnalistais nepanoro ir paskubomis paliko salę.

Komentuoti sutarties nutraukimo nepanoro ir kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Artūras Virbickas. Jis tik pabrėžė, kad šis projektas mūsų šalies masinėse informacijos priemonėse buvo nušviestas vienpusiškai ir sulaukė tik neigiamų vertinimų.

Jau savivaldybės koridoriuje pasivytas A.Junickis žurnalistams tepasakė, kad pretenzijų sutartį nutraukusiai Šiaulių miesto savivaldybei jis neturi.

Apie ateities planus kalbėti nepanoręs kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinis direktorius pasiskubino išeiti lauk.

Rugsėjo 11-ąją investicijų sutartį su kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“ pasirašęs, o trečiadienį ją nutraukęs laikinai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Algimantas Beinoravičius sakė abu kartus tik vykdęs Šiaulių miesto tarybos sprendimą.

Meras seks, kuo baigsis ši istorija

Prieš kelias savaites investicijų sutarties su kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“ pasirašyme dalyvavęs, o trečiadienį jos nutraukimą stebėjęs Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas buvo kiek šnekesnis.

„Pirmiausia mes gerbiam Prezidentę, gerbiam Valstybę, gerbiam Premjerą.

Ir jei yra žinių, kad ši bendrovė negali kurtis prie Šiaulių aerodromo, Šiaulių miesto taryba pritaria, kad sutartis būtų nutraukta“, - į klausimą, kodėl rugpjūčio 28-ąją už bendradarbiavimą su kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“ balsavę miesto politikai nepraėjus nė mėnesiui jau balsavo už investicijų sutarties nutraukimą, atsakė J.Sartauskas.

Šiaulių miesto meras sakė, kad kiekviena savivaldybė laukia investicijų. „Mūsų žmonės vakar susitiko su kitais investuotojais. Aš paklausiau, ar buvo pasiteirauta apie pinigų kilmę. Mes tikime investuotojais, kurie nori investuoti, o į sutartį sudedame pakankamai daug saugiklių.

Sutartis su kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ taip pat turėjo daug saugiklių. Šiandien didžiausias klausimas politikams – ar ši kompanija gali veikti Vilniuje, ar gali veikti kitose vietose, ar čia nėra nusiteikimas prieš Šiaulius. Tai turėtų paaiškėti per kelis ateinančius mėnesius“, - portalui lrytas.lt sakė J.Sartauskas.

Sutartį nutraukti rekomendavo A.Butkevičius

Šiaulių miesto meras sakė, kad panašių nesusipratimų bus galima išvengti, jei bus priimtos įstatymo pataisos, reglamentuojančios, kas gali kurtis strateginių objektų pašonėje.

„Tačiau mūsų nuostata yra tokia - savivalda nebandys nė vieno investuotojo paklausti, ar tu patikimas investuotojas, ar tu – ne šnipas. Tam yra kitos struktūros“, - tvirtino Šiaulių miesto meras.

Ką jam jau po investicijų sutarties pasirašymo apie kompaniją „Rail Skyway Systems Ltd“ J.Sartauskui pasakė premjeras Algirdas Butkevičius“?

„Premjeras pasakė, kad turi žinių, kad yra pažyma, kad pažymoje yra tam tikrų matymų, kurie yra slapti, ir rekomenduojama nutraukti sutartį“, - paaiškino J.Sartauskas.

Šiaulių miesto meras neneigė, kad ta pažyma atsirado po konservatorių įžvalgų, kad rusų kapitalo įmonės steigimas Šiaulių karinio aerodromo pašonėje gali grėsti nacionaliniam saugumui.

„Ši pažyma apie kompaniją „Rail Skyway Systems Ltd“ buvo užprašyta po to, kai mes su ja pasirašėme investicijų sutartį. Jei to nebūtų įvykę, manau, mes būtume turėję investuotoją, kuriam būtų veikę ekonominiai svertai“, - sakė J.Sartauskas.

Norėjo 30 kilometrų bandymo trasos

Styginis transportas, kai traukiniai dideliu greičiu juda ant tam tikrų kolonų ištempta styga, yra A.Junickio idėja, kuria jis užsiima jau daugiau nei 37 metus.

Pavasarį savo viziją per Šiaulių apskrities merų pasitarimą pristatę kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ atstovai pageidavo 30 kilometrų trasos bandymams. Vėliau kompanijos apetitas sumažėjo ir ji sutiko pradžiai pasitenkinti dviem (10,97 ha ir 19,49 ha) Šiaulių pramoniniame parke esančiais sklypais.

Šie sklypai bendrovei turėjo būti išnuomoti 99 metams, o kompanija buvo įsipareigojusi per trejus metus investuoti ne mažiau 60 milijonų litų bei sukurti ir dešimt metų išlaikyti ne mažiau 150 darbo vietų.

Tai, kad kompanijai „Rail Skyway Systems Ltd“ tinkamo dydžio sklypai atsirado šalia NATO bazės, Šiaulių miesto meras pavadino atsitiktinumu.

Tačiau visuomenės ir šalies aukščiausių šalies vadovų reakcija buvo vienareikšmė - tokio investuotojo atėjimas gali sukelti grėsmes nacionaliniam saugumui.

Prabilo ir apie kosminius tyrimus

Supratęs, kad realizuoti savo ketinimų Šiauliuose nepavyks, „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinis direktorius A.Junickis atviru laišku kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę ir paprašė sukurti komisiją „šnipinėjimo skandalo dėl proveržinių transporto technologijų atėjimo į Lietuvą priežastims nustatyti“.

A.Junickis taip pat paprašė suteikti jam ir jo šeimos nariams Lietuvos pilietybę.

Lietuvoje A.Junickis norėtų įsigyti ir 100 hektarų sklypą styginio transporto bandymams.

Rusų išradėjas laiške užsiminė ne tik apie ketinimus kurti styginį transportą, bet ir steigti Lietuvoje privatų Kosminių tyrimų institutą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.