Laisvoje Lietuvoje nelaisvė – kaip Stalino lageriuose

Tereikėjo į Šiaulių tardymo izoliatorių uždaryti vieną politikę, o po to ten apsilankyti prezidentei. Ir prasidėjo. Triukšmas, pasibaisėjimas, nepasitenkinimas.  Iki tol šios valstybinės įstaigos rūpėjo tik ten uždarytiems ir juos saugantiems žmonėms.

Šiaulių kalėjimas pašiurpino prezidentę D.Grybauskaitę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Šiaulių kalėjimas pašiurpino prezidentę D.Grybauskaitę.<br>R.Vitkaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Oct 12, 2014, 3:04 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:57 PM

Dabar apie nelaisvę šį bei tą išmano ir Visagino merė Dalia Štraupaitė, ir kitai Dalia - prezidentė Grybauskaitė. Abi kalba apie nežmoniškas kalinių laikymo sąlygas Lietuvos įkalinimo įstaigose.

Tikisi pagaliau sulaukti pinigų remontui

Apie tai, kad nušiurusiame Šiaulių tardymo izoliatoriuje kaliniai kaukia iš šalčio, valdžia išgirdo tik tada, kai riksmai sutrukdė išsimiegoti piktnaudžiavimu tarnyba įtariamai Visagino merei. O šąla jie Šiauliuose jau seniai, lygiai taip, kaip nuo pelėsių kosėja ir serga kaliniai Lukiškėse. Tik Vilniuje įkalinti asmenys ne rėkia, o skundžia teismams Kalėjimų departamentą. Lietuvai gresia ES sankcijos.

Ketvirtadienį, jau seniai ataušus prezidentės pėdoms Šiaulių tardymo izoliatoriuje, šiai įstaigai laikinai vadovaujantis Paulius Žvaliauskas portalui lrytas.lt sakė, jog dabar tikisi sulaukti lėšų nors iš dalies senam kalėjimui suremontuoti.

„Nežinau, kokio dydžio paramos galime tikėtis. Pirmadienį važiuosiu į Kalėjimų departamentą, galbūt sužinosiu ką nors aiškiau“, – svarstė pareigūnas.

Netikėtam vizitui į Šiaulių tardymo izoliatorių šalies vadovę paskatino daug iš šios įkalinimo įstaigos gaunamų skundų.  D.Grybauskaitės teigimu, dėl blogų kalinimo sąlygų Prezidentūra per metus gavo 30 skundų, trečdalis jų – iš Šiaulių tardymo izoliatoriaus.

„Iš tiesų skundai labai pagrįsti. Sąlygas, kuriomis čia kalinami žmonės, net sunku apsakyti. Tai šimtą metų neremontuoti pastatai. Tik nedidelė dalis patalpų remontuojama savo jėgomis“, – sakė po Šiaulių tardymo izoliatorių pasivaikščiojusi prezidentė.

P.Žvaliauskas portalo žurnalistą tikino, jog kalėjime šalta ne dėl blogos šildymo sistemos, o dėl paprasčiausios priežasties – dar neįjungtas centrinis šildymas.

„Pavyzdžiui, ir mano tarnybiniame kabinete vos 16 laipsnių šilumos“, – aiškino P.Žvaliauskas.

Vilniuje darbai įstrigo

Ne geresnė padėtis ir Vilniaus Lukiškių tardymo izoliatoriuje. „Facebook“ kanale „Asociacija Kalinys“ rašoma, jog suimtieji sugrūsti į pilnas kameras, kvėpuoja pelėsiais pridvisusiu oru. Faktą, kad Lukiškės neatitinka ES kalinimo standartų, patvirtino ir teismai. Vilniaus teismuose vieną bylą po kitos laimi blogomis sąlygomis besiskundžiantys kaliniai – tai pripažino ir Lukiškių kalėjimo direktoriaus pavaduotojas Romas Ostanavičius.

Tačiau dėl to dalis kaltės tenka ir Kalėjimų departamento viešųjų pirkimų komisijai, mat projektas perkelti Lukiškių kalėjimą į Pravieniškes - įklimpęs.

2012 metų rudenį buvo paskelbtas Lukiškių kalėjimo-tardymo izoliatoriaus perkėlimo į Pravieniškes (Kaišiadorių r.) konkursas.  Mažiausią darbų kainą, 233 mln.Lt, siūlė bendrovė „City Service“. Kiti konkurso dalyviai, su „MG Baltic“ ir „Hanner“ susijusios įmonės, siūlė darbus atlikti už 289 mln., 273 mln. Lt.

Tačiau Viešųjų pirkimų komisija atmetė mažiausią kainą pasiūliusią bendrovę, nes ši nepateikė statybos darbų kokybės atitikties pažymėjimo.

Šių metų rugsėjį Kalėjimų departamentas paskelbė pradedantis derybas su 40 mln. Lt didesnę kalėjimo iškeldinimo darbų kainą pasiūliusiais kitais dviem kandidatais. „City Service“ kreipėsi į teismą. Įsisukus teismų karuselei, kalėjimo iškeldinimo projektas sustojo.

Naujos įkalinimo įstaigos Vilniuje, Šiauliuose, Panevėžyje ir Klaipėdoje geriausiu atveju bus pastatytos tik 2022 metais.

Teisingumo ministerijos parengtas laisvės atėmimo vietos modernizavimo programos projektas numato, kad laisvės atėmimo vietų įstaigoms atnaujinti būtų panaudota per 118 mln. litų biudžeto bei tarptautinės paramos lėšų, o dar papildomas finansavimas atsirastų iš privataus sektoriaus, kuris statytų ir prižiūrėtų naująsias įkalinimo įstaigas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.