R. Šalaševičiūtė – prieš receptų išrašymo tvarkos keitimą

Tuo tarpu Gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas priekaištavo, kad dabar vaistininkams suteikta per daug galių.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2014, 3:39 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 9:41 PM

„Tai turėtų būti tik diskusinis klausimas, nes jeigu įrašytume į receptą konkretų vaistą, nepaliktume galimybės pacientui pasirinkti“, – Seime konferencijoje apie kompensuojamų vaistų sistemą sakė ministrė.

Tuo tarpu Gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas priekaištavo, kad dabar vaistininkams suteikta per daug galių.

„Dabar jau gydo nebe gydytojai, o vaistininkai – parduodamas vaistas tas, kuris neva pigiausias, bet sunku pasakyti, koks jis ten pigus“, – kalbėjo L.Labanauskas.

Pasak jo, kai kurios vaistinės pigių vaistų nebepriima: „Į tą pačią pardavimo sistemą pigesni vaistai nepriimami, nes neapsimoka – jie per pigūs.“

Sveikatos apsaugos ministrė atšovė, kad piktnaudžiauti gali ir gydytojai, siūlydami brangesnius vaistus.

„Turime inovatyvių vaistų, kurie 10 metų turi patentinę apsaugą ir yra brangesni, bet taip pat turime ir generinių vaistų, kurie, pasibaigus 10 metų apsaugai, pradedami gaminti kitose valstybėse, negu yra jų kilmė, ir jie (...) tampa gerokai pigesni. Ir jeigu būtų leista nurodyti recepte vaistą, kur garantija, kad šeimos gydytojai nepiktnaudžiautų paciento interesais, priversdami jį pirkti brangesnį vaistą“, – BNS sakė ministrė.

Siekiant paskatinti vaistų gamintojų konkurenciją, mažinti galimą medikų suinteresuotumą bei suteikti pacientams daugiau galimybių rinktis vaistus, receptuose įrašyti tik veikliąją medžiagą, o ne konkretų vaisto pavadinimą gydytojams leidžiama nuo 2010 metų birželio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.