Socialdemokratai - akli konservatorių idėjų vykdytojai?

Nuo kada talibaniškai nusiteikę konservatorių flagmanai Vilija Aleknaitė –Abramikienė ir Jurgis Razma sulaukia netiesioginės socialdemokratų paramos naikinant žurnalistų nepriklausomybę bei nepriklausomą savireguliaciją?

Daugiau nuotraukų (1)

Arkadijus Vinokuras

Oct 21, 2014, 2:54 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 5:40 AM

Juk anie reikalauja (ir Seimas jiems pritarė) į Visuomenės informavimo įstatymo pataisas vietoje Lietuvos Leidėjų ir žurnalistų etikos komisijos įkūrus Visuomenės informavimo etikos asociaciją, viena iš steigėjų tos asociacijos priverstinai taptų Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencija. Sutinku. Su sąlyga, kad steigėjais taps ir krišnaitų, žydų, musulmonų, induistų, šintuistų, ISIS fanatikų atstovai. Jeigu įstatymas nebus pakeistas, TS -LKD teks įrodinėti, kad jie nieko bendro su putinizmu neturi. O kairieji esantys tikrai demokratai.

Ar suvokiate šio sprendimo pasekmes žodžio laisvei bei saviraiškai? Valstybė nei iš šio, nei iš to įgauna svertus leidžiančius į visuomeninės organizacijos steigėjus prievartos būdu įtraukti politikams naudingus atstovus. Šį kartą – Vyskupų konferenciją. Kuri tikrai draus viską, tame tarpe ir kritiką bažnyčiai neva saugodama visuomenę nuo žalingos informacijos įtakos.

Trumpai apie esmę. Šiuo metu vyksta žiniasklaidos savireguliacijos sistemos pertvarka. Seime atsakinguose komitetuose jau buvo diskutuota galimybė žiniasklaidos organizacijoms įsteigti naują Visuomenės informavimo etikos asociaciją, kuri pakeistų iki šiol veikusią Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisiją.

Numatyta, kad tokia asociacija savo veikla sieks užtikrinti Etikos kodekso nuostatų laikymąsi, visuomenės informavimo etikos principų puoselėjimą visuomenės informavimo veikloje ir ugdys visuomenės sąmoningumą vertinant visuomenės informavimo procesus bei naudojantis viešąja informacija. Įstatymu buvo aiškiai numatyta, kad tokią asociaciją steigs įvairios žurnalistų ir leidėjų organizacijos, kurios ir prisiims atsakomybę už minėtą veiklą.

Tačiau spalio 16 dieną Seime vykstant įstatymo priėmimui staiga buvo įtrauktas pasiūlymas dėl prievartinio Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferencijos atstovo įtraukimo į Visuomenės informavimo etikos asociaciją. Tokiu skubotu pasiūlymu buvo sukurtas beprecedentis atvejis, kai vienos religinės konfesijos atstovas dėl visiškai neaiškių priežasčių prievarta įtrauktas į žiniasklaidos ir žurnalistų asociacijos steigėjų sąrašą.

Iš esmės tuo buvo sugriauta kertinė įstatymo pakeitimų idėja - sukurti efektyvią ir profesionalią žiniasklaidos savireguliacijos sistemą, kuri neatstovautų nė vienai politinei, religinei ar kokiai kitai visuomeninei grupei, konkuruojančiai savo idėjomis su kitomis panašiomis organizacijomis.

Pareiškime, kurį pasirašė Lietuvos žurnalistų sąjungos ir Nacionalinės Žurnalistų kūrėjų asociacijos pirmininkas Dainius Radzevičius, Internetinės žiniasklaidos asociacijos prezidentė Aistė Žilinskienė, Lietuvos radijo ir televizijos asociacijos prezidentė Zita Sarakienė, Nacionalinės rajonų ir miestų laikraščių leidėjų asociacijos direktorė Rasa Navickienė, sakoma: „Net ir labai įtakingos Lietuvoje vienos religinės konfesijos protegavimas ir išimtinių teisių sukūrimas žlugdo galimybę apskritai steigti Visuomenės informavimo etikos asociaciją.

Žurnalistų ir žiniasklaidos asociacijų nuomone, vienos religinės bendruomenės privilegija vertinti visą viešai skleidžiamą informaciją (taip pat ir apie religiją) užkirstų kelią asociacijai efektyviai ir objektyviai veikti savireguliacijos srityje. Taip būtų pakirstas pasitikėjimas asociacijos veikla, nes Lietuvos žmonės turi skirtingas politines ir religines pažiūras, o vienos partijos atstovų ar vienos religinės bendruomenės išskirtinis dalyvavimas vertinant žiniasklaidos turinį būtų nepriimtiną“.

Dar kartą klausiu: kodėl išskyrus trys socialdemokratus J.Požėlą, A.M.Pavilionienę bei G.Purvanickienę pasisakiusius prieš šią pataisą, kiti frakcijos nariai išvis nedalyvavo balsavime arba susilaikė?

Neprotestavo galimai Konstitucijai prieštaraujančiai pataisai. Priežastis, pasirodo, vis ta pati: nesuprasta pavojingos pataisos esmė. Yra kita galima priežastis: jau eilinį kartą matoma, kaip socialdemokratai vis bando vengti konfrontacijos su Bažnyčia, antraip nei jų estų kolegos. Taip netiesiogiai tampant konservatorių rėmėjais.

Todėl ir smunka LSDP reitingai, nes socialdemokratiškai nuspalvinta retorika galiausiai išsisklaido lyg ryte rūkas. Susigriebę socialdemokratai šiandien paskelbė, kad nerems konservatorių siūlymo į Visuomenės informavimo etikos asociaciją įtraukti Lietuvos katalikų bažnyčios Vyskupų konferenciją, nes tai pažeistų ne vieną demokratinės visuomenės egzistavimo principą.

Belieka Seimą informuoti: nebus ši atitikmens demokratinėje visuomenėje neturinti žodžio laisvę ribojanti įstatymo pataisa atšaukta ar prezidentės Dalios Grybauskaitės vetuota, tai tokia Visuomenės informavimo etikos asociacija tiesiog nebus kuriama, bent Lietuvos žurnalistų sąjunga tikrai tokį įstatymą boikotuos.

Nes kuriam galui reikalinga asociacija, kuri jau nuo pat pradžių tampa politikų ir bažnyčios politiniu įrankiu? Griaunančiu bet kokį nepriklausomos pilietinės visuomenės vystymąsi. Tokių išpuolių prieš laisvą žiniasklaidą prie konservatorių turėjome ne vieną. Kas galėjo pagalvoti, kad socialdemokratai vos netapo jų talibaniškų idėjų aklais vykdytojais?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.