Veiklaus pareigūno suburti studentai talkina policijai

Kauno mafijos veiklos analitikas Paulius Klikūnas nusprendė pakeisti darbo braižą – jis ėmė burti jaunuolius, su kuriais gatvėse mėgina užkirsti kelią nusikaltimams, moko žmones savigynos, teisinių žinių.

Daugiau nuotraukų (1)

Vygandas Trainys („Lietuvos rytas“)

Oct 21, 2014, 10:51 PM, atnaujinta Jan 25, 2018, 4:17 AM

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnyboje P.Klikūnas septynerius metus tyrė miesto gaujų gyvenimą – domėjosi, kuo jos užsiima, kaip maskuoja savo šešėlinę veiklą, kaip keičiasi jų lyderiai, nariai, gilinosi į grupuočių tarpusavio santykius.

„Dirbau policijos padalinyje, kuris kovoja su padariniais – jau įvykdytais nusikaltimais. Kilo mintis, kad prasmingiau būtų mesti iššūkį priežastims, įklampinančiomis jaunuolius į klystkelius“, – pasakojo P.Klikūnas.

Nustojęs krimsti kriminalisto duoną, jis perėjęs į miesto policijos Viešosios tvarkos valdybą ir tapo bendruomenės pareigūnu.

Pritraukė daug jaunimo

P.Klikūnas įkūrė jaunimo organizacijas „Baltai juoda“ ir „Tvirtovė“, subūrė į jas per 100 žmonių. Dauguma narių – Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Lietuvos sveikatos mokslų universitetų, kitų miesto aukštųjų mokyklų studentai.

Šie jaunuoliai, išklausę P.Klikūno vedamus dviejų savaičių trukmės kursus, tapo policijos rėmėjais. Vaikinai ir merginos kartą per savaitę patruliuoja gatvėse drauge su policijos pareigūnais – ekipažą paprastai sudaro du policininkai ir trys rėmėjai. Reidai vyksta ir savaitgaliais.

Pastarųjų reidų metu jie padėjo policijai sulaikyti jaunuolius, S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esančioje nuošalioje automobilių stovėjimo aikštelėje rūkančius „žolę“, sutramdė Aleksoto apžvalgos aikštelėje girtaujančius vaikinus, privertė išvažiuoti vairuotoją, kuris savo mašina buvo užtvėręs kelią žmonėms Marvelės gatvėje, dviračių ir pėsčiųjų zonoje.

Reiduose dalyvauja ir medikai

Pastaruoju metu policininkai ir jų rėmėjai pasitelkia kitų profesijų atstovus – pavyzdžiui, į reidus vyksta drauge su greitosios pagalbos paramedikais, Aleksoto seniūnijos darbuotojais, bendruomenių atstovais.

„Jei šiukšlinantį ar triukšmaujantį žmogų bando įtikinėti policijos pareigūnas, pažeidėjui neretai kyla noras ginčytis. Tačiau kai tai daro medikai, net paties nusižengėlio kaimynai, – efektas gerokai didesnis“, – tvirtino P.Klikūnas. Anot „Baltai juoda“ saugumo padalinio vadovo, KTU studento Ovidijaus Gudaičio, per patikrinimus nesiekiama nubausti pažeidėjų. Svarbiausia nusižengėliui išaiškinti, kad jis elgiasi negerai.

„Dažniausiai žmonės išklausę mus pripažįsta, kad nereikėjo gatvėje numesti nuorūkos ar gerti viešoje vietoje“, – pasakojo prieš kelis mėnesius į „Baltai juoda“ įsiliejęs O.Gudaitis.

Dalyvaudami reiduose studentai savo akimis mato tikrą gyvenimą, įgyja patirties.

Jaunimas dirbdamas su policija susipažįsta su baudžiamąja, administracine teise, išmoksta gelbėjimo įgūdžių. Neseniai Kauno technologijos universitete, pasitelkus gaisrininkus ir paramedikus, studentai buvo mokomi, kaip kilus gaisrui išnešti dūmais apsinuodijusius žmones, kokią pagalbą jiems suteikti.

Aktyvaus jaunimo vis daugėja

„Baltai juoda“ nariai rūpinasi ne tik saugumu. Ši organizacija yra įkūrusi septynis padalinius. Juose dirbantys jaunuoliai ir vyresnio amžiaus kauniečiai padeda sunkiems ligoniams, socialiai remtinoms šeimoms, kitiems žmonėms, kurie reikia pagalbos rankos.

Viliamasi, kad artimiausiu metu „Baltai juoda“ ir „Tvirtovę“ papildys dar apie 50 jaunuolių. Studentai vis dažniau pasėdėjimus baruose ir naktiniuose klubuose iškeičia į prasmingesnę veiklą.

Iš anksto paskelbus apie patruliavimą, užpraėjusį penktadienį atvyko apie 30 vaikinų ir merginų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.