Vėl – STT galvapjūtė. Koks bus jos derlius?

Įtarimų sukėlusi buvusių pavaldinių veikla iš posto gali išversti ir vidaus reikalų ministrą Dailį Barakauską. Juolab kad ir ministerija seniai šurmuliuoja dėl jaunos patarėjos įtakos vadovui.

Prodiuseris R.Skaisgirys buvo minimas tarp kandidatų į Vilniaus merus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Prodiuseris R.Skaisgirys buvo minimas tarp kandidatų į Vilniaus merus.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tadas Ignatavičius („Lietuvos rytas“)

Oct 22, 2014, 7:19 AM, atnaujinta Jan 25, 2018, 4:16 AM

Vakar Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) agentai užgriuvo valdančiosios partijos „Tvarka ir teisingumas“ centrinę būstinę – ieškota nusikalstamos veiklos įkalčių.

Ikiteisminį tyrimą atliekantys pareigūnai apie tai kalbėjo itin šykščiai, tačiau vis dėlto paaiškėjo, kad tyrimo gijos driekiasi į D.Barakausko vadovaujamą Vidaus reikalų ministeriją.

Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raulušaitis patvirtino, kad tarp sulaikytų asmenų yra buvęs viceministras Algimantas Juocevičius, kurio pavardė buvo atsidūrusi ir vadinamajame juodajame sąraše. Dėl skandalo pareigų netekęs buvęs viceministras jau rado prieglobstį valstybės įmonėje „Regitra“. Joje A.Juocevičius įsitaisė patarėju.

Dar vienas sulaikytasis – buvęs vidaus reikalų ministro patarėjas Ervinas Raistenskis, pretendavęs į ministerijos kanclerius.

Neseniai E.Raistenskis tapo direktoriaus pavaduotoju ministerijai pavaldžiame Turto valdymo ir ūkio departamente.

Tiriant praėjusiais metais vykdytus šios ministerijos viešuosius pirkimus iš viso buvo sulaikyti penki asmenys.

Taikėsi į Vilniaus merus?

Kitų trijų sulaikytųjų tapatybė vakar oficialiai nebuvo atskleista, bet paaiškėjo, jog į agentų tinklus įkliuvo ir pramogų verslo rykliu vadinamas prodiuseris Rolandas Skaisgirys.

Pastaruoju metu R.Skaisgirys buvo minimas kaip galimas „tvarkiečių“ kandidatas į Vilniaus merus ir darbavosi partijos rinkimų štabe – viešųjų ryšių bendrovę turintis verslininkas rūpinosi jos įvaizdžiu.

Pareigūnai, patvirtinę apie pirmųjų dviejų asmenų sulaikymą, paklausti apie galimą garsaus prodiuserio sulaikymą vakar buvo nekalbūs.

„Fizinių asmenų dalyvavimo ikiteisminiame tyrime nekomentuojame“, – nukirto D.Raulušaitis.

Prasidėjus kratoms partijos būstinėje R.Skaisgirys į telefono skambučius nereagavo.

Vėliau partijos atstovai „Lietuvos rytui“ patvirtino, kad žinomas vilnietis yra tarp sulaikytų asmenų.

Apie tai pats prakalbo ir „tvarkiečių“ vedlys europarlamentaras Rolandas Paksas.

Domino politiko kompiuteris

Dėmesio vakar vengė ir Seimo narys Rimas Ručys.

Mat europarlamentarą Valentiną Mazuronį Seime pakeitęs buvęs partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingasis sekretorius irgi sulaukė nelauktų svečių.

„Lietuvos ryto“ šaltinių teigimu, „tvarkiečio“ kabinete Seime vakar apsilankę Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai išsinešė kompiuterį, taip pat kai kuriuos juos dominančius dokumentus.

Atliko keliolika kratų

Užtat parlamentaro žmonai Aušrai Ručienei, kuri anksčiau nesėkmingai bandė siekti aplinkos ministro posto, vakar pavyko patekti į STT agentų krečiamą partijos būstinę Vilniaus centre.

Kaunietė kaip advokatė į „tvarkiečių“ patalpas įžengė kartu su partijos rinkimų štabo vadovu Kęstu Komskiu ir ten išbuvo netrumpai.

Krata būstinėje vyko lėtai – kalbama, kad viena darbo vieta buvo naršoma net po penkias valandas.

Pareigūnai penkių asmenų gyvenamosiose ir darbo vietose vakar iš viso atliko keliolika kratų.

Anot STT, šių procesinių veiksmų prireikė tęsiant ilgalaikį tyrimą, kuriuo siekiama išsiaiškinti visas aplinkybes ir surinkti faktinius įrodymus dėl galimai organizuotos grupės vykdytos prekybos poveikiu stambiu mastu.

Generalinio prokuroro pavaduotojas D.Raulušaitis paaiškino, kad įtarimai dėl prekybos poveikiu reiškiami tuomet, kai asmenys už tam tikrą atlygį pažada atlikti vienus ar kitus veiksmus pasinaudodami savo įtaka.

Šiuo atveju prekybos poveikiu mastas įvardijamas kaip stambus. STT vadovas Saulius Urbanavičius atskleidė, kad ji yra perkopusi 250 MGL ribą – 32,5 tūkst. litų.

Sulaikytiems asmenims artimiausiu metu ketinama pareikšti įtarimus, taip pat bus sprendžiama dėl kardomosios priemonės skyrimo.

Ministro likimas pakibo

Nei D.Raulušaitis, nei S.Urbanavičius vakar neatskleidė, ar turi kokių nors duomenų ir apie galimą neteisėtą D.Barakausko veiklą.

Bet premjeras Algirdas Butkevičius jau viešai pareiškė, kad bus sprendžiama, ar šis „tvarkietis“ gali toliau eiti ministro pareigas: „Toks klausimas tikrai bus svarstomas.“

Premjeras pabrėžė, kad STT pradėjo labai stipriai vykdyti tai, kas buvo numatyta programoje, kurią yra patvirtinusi Vyriausybė, – „Kova su korupcija“.

Pavaldiniai skelia anekdotus

Gali būti, kad Vyriausybės vadovas turi daugiau duomenų ne tik apie atliekamą ikiteisminį tyrimą, bet ir kitos informacijos apie D.Barakausko veiklą. Apie ją ministerijos darbuotojai pasakoja kaip anekdotus.

„Lietuvos ryto“ šaltinių ministerijoje teigimu, čia daugelį sprendimų priima ne D.Barakauskas, bet jam esą itin didelę įtaką daranti perpus jaunesnė patarėja, anksčiau ministrui talkinusi ir Seime.

Praėjusią savaitę ministerijos darbuotojai esą leipo juokais pro langus stebėdami, kaip ministras, susiėmęs už galvos, blaškosi gatvėje, nežinodamas, ką jam daryti.

Mat jo patarėja esą sukėlė viešą skandalą reikalaudama, kad vienas ministerijos skyrius tuojau pat būtų perkeltas iš vieno aukšto į kitą.

Anot liudininkų, patarėja ministrą auklėjo net rusiškais keiksmažodžiais, nekreipdama dėmesio, kad šią sceną mato jo pavaldiniai.

Ministerijoje esą niekam ne paslaptis, kad D.Barakauskas nieko nedaro negavęs patarėjos palaiminimo.

Taip pat pasakojama, kad po ilgų vakarinių pasitarimų su patarėja D.Barakauskas ne visada sugeba laiku ateiti į rytinius susirinkimus, o atėjęs būna išsiblaškęs ir visai nesupranta, ką tą dieną turįs dirbti.

Ragino laikytis kėdės

Pats D.Barakauskas vakar vengė viešumo. Tačiau jam telefonu iš Strasbūro prisiskambinęs „tvarkiečių“ vedlys R.Paksas ministrą paragino nesitraukti.

„Prašiau D.Barakausko laikytis pozicijos, kad jis mums ir valstybei reikalingas dirbantis, o ne atsistatydinęs.

Paprašiau laikytis pozicijos – jeigu žmonės, kurie kažkada, prieš pusę metų, metus, buvo netoli jo, yra padarę klaidų, tai jis turi būti negailestingas ir įvertinti pagal padarytas klaidas.

Bet jeigu tie žmonės nieko nepadarė, o yra dalis politinio spektaklio, kurį mes matome 20 metų, tai reikia ginti savo žmones“, – Eltai kalbėjo europarlamentaras.

Priminė triukšmingas akcijas

R.Pakso teigimu, dėl šio ikiteisminio tyrimo ir kilusio skandalo nereikėtų skubėti su išvadomis: „Palaukime. Kiek kartų mes matėme tuos spektaklius su kaukėmis, su kameromis, filmavimais, fotografavimais, kurie po kelerių metų sužlugdė žmogaus karjerą ir baigėsi po trejų, ketverių ar penkerių metų 50 arba 70 litų bauda.

Kiek kartų mes esame matę tokius spektaklius? Kas prisiima už tai atsakomybę?“

„Tvarkos ir teisingumo“ vadovas neatmetė, kad kratos partijos būstinėje gali būti susijusios su artėjančiais savivaldos rinkimais.

Politikas atkreipė dėmesį, kad R.Skaisgirys sulaikytas, kai buvo įvardytas kaip galimas partijos kandidatas į Vilniaus merus.

Seime „tvarkiečių“ frakcijos seniūnas Petras Gražulis vakar svarstė, kad pareigūnų dėmesys į partiją galėjo nukrypti dėl stabiliai aukštai išsilaikančių jos reitingų: „Artėja rinkimai ir, matyt, reikia juos kaip nors sumažinti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.