Garsiajai bėglei N. Venckienei - ir grėsmingas kaltinimas

Nors Kauno teismas ketvirtadienį leido suimti Neringą Venckienę, iki teisiamųjų suolo jos dar laukia ilgas kelias. Kada garsioji bėglė pasirodys Lietuvoje ir kas jai čia gresia?

N.Venckienė (kairėje) ir jos teta A.Skučienė įvardintos kaip organizuotos nusikalstamos grupuotės vadeivos.<br>D.Umbraso nuotr.
N.Venckienė (kairėje) ir jos teta A.Skučienė įvardintos kaip organizuotos nusikalstamos grupuotės vadeivos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Asta Kuznecovaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 25, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 5:40 PM

N.Venckienės, kuri pastaruoju metu gyvena JAV didmiestyje Čikagoje, pargabenimu turės rūpintis ir generalinis prokuroras Darius Valys, anksčiau ne kartą pareiškęs, jog nėra tikslinga pradėti bėglės ekstradicijos, nes jos nusikaltimai nėra sunkūs.

Bet šįkart vargu ar D.Valys galės užstoti N.Venckienę, nes jai pateikti dar šeši įtarimai, kurių vienas skamba itin grėsmingai – vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

„Leidimas suimti N.Venckienę gautas, netrukus bylą persiųsime Generalinei prokuratūrai. Tada jos vadovas turės nuspręsti, kokių veiksmų toliau imtis – sujungti visas N.Venckienės bylas ir prašyti ekstradicijos ar kreiptis į JAV tik dėl šitos bylos“, – vakar „Lietuvos rytui“ sakė ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Rita Poškienė.

Jau dvylika įtarimų

Kol kas N.Venckienei yra pareikšta įtarimų pagal dvylika Baudžiamojo kodekso straipsnių.

Šešios jos galimai padarytos nusikalstamos veikos – teismo sprendimo nevykdymas, nepagarba teismui, trukdymas antstolei atlikti savo pareigas, pasipriešinimas policijos pareigūnams, nežymus sveikatos sutrikdymas ir piktnaudžiavimas globėjos pareigomis – yra tiriamos Šiaulių apygardos prokuratūroje.

Dabar šią įtarimų puokštę papildė nauji kaltinimai – šmeižtas, mirusiojo atminimo paniekinimas, neteisėtas informacijos apie privatų asmens gyvenimą rinkimas, neteisėtas šios informacijos panaudojimas, piktnaudžiavimas tarnyba ir vieši raginimai smurtu pažeisti Lietuvos suverenitetą.

Visos N.Venckienės, kuri kartu su savo teta Audrone Skučiene yra įvardijama kaip organizuotos grupuotės vadeiva, padarytos nusikalstamos veikos šiame ikiteisminiame tyrime yra suskirstytos net į 22 epizodus.

Demaskavo buvę bendražygiai

Šis ikiteisminis tyrimas pradėtas 2011 m. gavus kaunietės Marijos Milinienės pareiškimą.

2010 metų gruodį sūnaus Vaido Milinio netekusi moteris norėjo išsiaiškinti, kas ir kodėl vaikiną po mirties bandė paversti mistiniu pedofilu Aidu, kurio esą ieškojo, tačiau taip ir nerado Drąsius Kedys.

Į apklausą iškviestos N.Venckienė ir A.Skučienė prieš tyrėjus vaidino nekaltas aveles ir draugiškai aiškino, kad jos neliepė nieko sekti ir iš viso nesikišo į žmonių, budėjusių prie Kedžių ir Venckų namų tvorų Garliavoje, veiklą.

Situaciją pasikeitė į apklausą iškvietus kaunietį Vitalijų Keršį, kuris metus gyveno Klonio gatvėje ir artimai bendravo tiek su N.Venckiene bei A.Skučiene, tiek su Kedžiais.

Neketindamas prisiimti svetimos kaltės V.Keršis išklojo viską, ką matė, girdėjo ir žinojo.

Jis papasakojo, kaip Garliavoje budėjusiems žmonėms buvo liepiama sekti N.Venckienei neįtikusius žmones, kas duodavo nurodymus, koks buvo tuometės Kauno apygardos teismo teisėjos vaidmuo.

Ketino užimti valdžią

Netylėjo ir kiti ne kartą Garliavoje lankęsi ir su Venckais bei Kedžiais bendravę žmonės.

Ne vienas į apklausą iškviestas „violetinis“ nieko neslėpdamas pasakojo apie Klonio gatvėje suburtą seklių gaują, apie pinigų rinkimą ir siekius nuversti, anot jų, pedofilų valdžią ir pradėti patiems valdyti valstybę.

Nors tuo metu iki Seimo rinkimų buvo likę dveji metai, N.Venckienė ir jos garbintojai neabejojo – jie gaus daugumą balsų, todėl galės sudaryti Vyriausybę ir vadovauti ministerijoms, o pati N.Venckienė S.Daukanto aikštėje pakeis šalies vadovę Dalią Grybauskaitę.

Užėmus valdžią buvo planuojama atsikratyti neparankių žmonių teismuose, prokuratūrose ir policijoje, nes kiekvienas nepalankų sprendimą N.Venckienei priėmęs teisėsaugininkas atsidurdavo pačios gaujos sudarytame pedofilų sąraše.

Kiekvienam – savas vaidmuo

Nustatyta, kad Garliavos grupuotė turėjo savo biudžetą, jos nariai buvo pasiskirstę pareigomis ir besąlygiškai pakluso N.Venckienei ir Garliavos kirpėjai bei Klonio gatvės atstove spaudai vadintai A.Skučienei.

N.Venckienė buvo taip įsijautusi į vadovės vaidmenį, kad jai paklususių žmonių vardu net rašinėdavo skundus į įvairias institucijas.

Iš viso prieš teismą stos trylika šios gaujos veikėjų: N.Venckienė, A.Skučienė, jos sūnus Tadas Skučas, dėl N.Venckienės dėmesio trūkumo nuolat verkšlenęs Renaldas Ščiglinskas, jo draugas, nekart teistas jonaviškis Andrejus Lobovas, dėl trukdymo antstolei Sonatai Vaicekauskienei atlikti savo pareigas teisiami Gediminas Aidukas ir Darius Kaminickas, taip pat Gintaras Banaitis, Violeta Banaitienė, Rimantas Rimkevičius, klaipėdietė Tatjana Borovec, V.Keršis ir Seimo nario Ryto Kupčinsko padėjėja Raminta Baltuškienė.

Į Vokietiją gyventi išvykusio T.Skučo, kaip ir jo pusseserės N.Venckienės, atžvilgiu byla išskirta į atskirą.

Nukentėjusiaisiais nuo šios grupuotės buvo pripažinta 10 žmonių: M.Milinienė, jos vyras, buvęs Kauno apygardos teismo pirmininkas Albertas Milinis, jų du vaikai, Laimutė Stankūnaitė su mažamete dukterimi, Andriaus Ūso našlė Guoda Sakalinskaitė-Ūsienė, advokatai Loreta Kraujutaitienė ir Gintaras Černiauskas bei antstolė S.Vaicekauskienė.

Kedžiai toliau tyčiojasi iš mergaitės

Kaip galima įtariamoji N.Venckienė minima dar dviejuose šiuo metu atliekamuose ikiteisminiuose tyrimuose – dėl L.Stankūnaitės dukters tvirkinimo ir daryto poveikio mažametei.

Įtarimai dėl poveikio vaikui jau yra pareikšti Kedžių kaimynei Olgai Girdauskienei, o dėl tvirkinimo – Vytautui ir Laimutei Kedžiams.

Po du kartus jau nuteistiems Kedžiams jų ilgas liežuvis gali prišaukti ir dar vieną bylą – dėl ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo.

Šių metų spalio 14-ąją Kauno apskrities vyriausiajame policijos komisariate nuotoliniu būdu buvo surengta dešimtmetės L.Stankūnaitės dukters apklausa.

Mergaitei savo klausimus galėjo užduoti ir seneliai. Užuot džiaugęsi po dvejų metų pamatę gyvą ir sveiką anūkę, po apklausos Kedžiai dar kartą iš jos pasityčiojo.

Nors raštu pasižadėjo nieko neskelbti apie apklausą, jau kitą dieną Kedžiai surašė raštą Seimo nariui Nagliui Puteikiui, kuriame teigė, kad anūkės psichologinė ir psichikos būklė yra kritiška.

„Mes auginome savo anūkę ne vienus metus ir gerai žinome jos gebėjimus, kalbos rišlumą, emocinę būklę, loginį mąstymą. Tačiau išvydę savo anūkę vaizdo konferencijos metu ir jos emocinę būklę esame priversti prašyti skubios pagalbos, kad kompetentingi vaiko raidos specialistai ar medikai suteiktų jai pagalbą. Mūsų nuomone, mergaitė nesiorientuoja aplinkoje, beveik visą laiką verkė, kūkčiojo ir buvo neadekvati. Sunku pasakyti, ar mergaitei buvo duota vaistų, ar kitu būdu ji yra traumuojama, tačiau tokia nepilnamečio vaiko būsena kelią didelį nerimą“, – taip Kedžiai rašė N.Puteikiui ir savo raštą paskelbė viešai.

„Mergaitė liudijo prieš juos, tad jiems tai buvo šokas. Todėl puikiai suprasdami, jog jie neišsisuks nuo bausmės, viską verčia atvirkščiai – teigia, kad mergaitė yra psichiškai neįgali, todėl jos parodymais tikėti negalima“, – tokį Kedžių žingsnį paaiškino L.Stankūnaitės tėvas Stasys Stankūnas.

Su jo mintimis sutinka ir „Lietuvos ryto“ kalbinti teisėsaugininkai. Jų teigimu, mergaitės apklausa buvo atliekama vadovaujantis visais reikalavimais – joje dalyvavo vaiko teisių tarnybos atstovė, psichologė, ikiteisminį tyrimą kontroliuojanti prokurorė, ikiteisminio tyrimo teisėjas, Kedžiai, jų advokatas ir L.Stankūnaitės dukters advokatas.

Jų teigimu, išvydusi Kedžius mergaitė iš pradžių sutriko, nes turėjo prisiminti tai, ką jai teko patirti globėjos ir mylinčiais apsimetančių senelių namuose. Bet netrukus ji nurimo ir papasakojo, kaip buvo mokoma pasakoti apie tariamai ją prievartavusius pedofilus, kokios jos laukė bausmės už nepaklusnumą ir kuo jai buvo grasinama, jeigu nekalbės taip, kaip reikia Venckams ir Kedžiams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kaip Lietuvos pramonė atsilieps į gynybos programas?