Sutemus Kaune budi „naktiniai varnai“

Siekdami užkirsti kelią nusikalstamumui, sutramdyti triukšmadarius, šiukšlintojus ir girtuoklius, aleksotiškiai surėmė pečius. Kas savaitę organizuodami reidus jie savo rajoną tikisi paversti dar saugesniu.

Reido metu buvo tikrinama, ar jaunimo susibūrimo vietose nėra nepilnamečių.<br>Organizatorių nuotr.
Reido metu buvo tikrinama, ar jaunimo susibūrimo vietose nėra nepilnamečių.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Oct 27, 2014, 12:50 PM, atnaujinta Jan 24, 2018, 1:33 PM

Kartą per savaitę, įprastai vėlų vakarą, Aleksoto seniūnijos darbuotojai, seniūnaičiai, šio rajono policijos, miesto viešosios tvarkos skyriaus pareigūnai, bendruomenės centro nariai ir vietos gyventojai renkasi į seniūnijos patalpas.

Įvardiję vietas, kur kyla daugiausia problemų dėl saugumo ir tvarkos, bei papasakoję, dėl ko dažniausiai skundžiasi gyventojai, tvarkdariai pasiskirsto į kelias grupes ir išvyksta numatytais maršrutais.

Negailėdami laiko ir jėgų reido dalyviai keletą valandų patruliuoja Aleksoto gatvėse bei nuošaliose vietose.

Lankėsi numatytose vietose

Nuo pavasario rengiamuose reiduose, kurie ypač suaktyvėjo šį rudenį, be policijos pareigūnų, įprastai dalyvauja ne mažiau nei 20 žmonių. Dalis jų vilki ryškias policijos rėmėjų liemenes. Kiti, priešingai, stengiasi į save atkreipti kuo mažiau dėmesio.

Praėjusios savaitės penktadienį surengto reido metu 21 val. 15 min. nuo Aleksoto seniūnijos pajudėjo keli ekipažai.

Pirmieji išvažiavo išskirtiniais ženklais nepažymėti automobiliai. Juose – civiliai apsirengę reido dalyviai – vadinamieji žvalgai, kurie naršė po rajoną, aplankydami iš anksto pasižymėtas vietas: nuošalesnes aikšteles, parkus, kur mėgsta rinktis jaunimas, dažnai triukšmaujama, girtaujama ar galbūt vartojami kiti svaigalai.

Susibūrimo vietoje buvo ramu

Jeigu lankomoje vietoje ramu, kiek pasidairę žvalgai išvažiuodavo. Tačiau išvydę įtarimą keliančius asmenis ar transporto priemones, jie mobiliaisiais telefonais skambino policijos pareigūnams, kurie kartu su policijos rėmėjais nedelsdami vyko į nurodytą vietą. Pirmasis žvalgų skambutis pareigūnų ekipažui buvo apie 22 val. iš Aleksoto apžvalgos aikštelės, šalia kurios stovėjo daugybė automobilių, o prie jų būriavosi jaunimas.

Pareigūnai patikrino jaunuolių dokumentus, jiems rūpėjo išsiaiškinti, ar viešoje vietoje nėra girtuokliaujama, vartojami narkotikai. Neradę jokių pažeidimų policininkai išvyko.

Pažeidėjui paskirta bauda

Netrukus buvo gautas skambutis iš Marvelės gatvės. Čia šalia sporto aikštelės ant žalios vejos stovėjo automobilis. Vairuotojas šią savaitę buvo iškviestas į policijos nuovadą, jam paskirta bauda.

Iki vidurnakčio žvalgai kartu policijos pareigūnais ir rėmėjais dar kartą apsilankė karščiausiais vadinamuose taškuose: Aleksoto apžvalgos aikštelėje, Naugardiškių parke, Botanikos sodo prieigose, Fredos miestelyje, Technikumo gatvėje.

Nepamiršta ir S.Dariaus ir S.Girėno gatvėje esanti nuošali aikštelė, kurioje prieš savaitę reido dalyviai sulaikė „žolę“ rūkančius vaikinus. Šįkart aikštelėje buvo ramu.

Siekia išlikti saugiausia seniūnija

Liukrecija Navickienė

Aleksoto seniūnė

„Pernai buvome pripažinti saugiausia Kauno seniūnija, tokia norėjome išlikti ir toliau.

Šį pavasarį pradėjome projektą „Pilietiškas Aleksotas“, į kurį įsitraukė aktyviausi seniūnijos, bendruomenės centro nariai.

Daugelis projekto dalyvių, tarp jų ir keli seniūnaičiai, praėjusią vasarą baigė policijos rėmėjų kursus, gavo pažymėjimus.

Kartu su policija organizuojamų reidų modelį perėmėme iš Norvegijos, kur piliečių saugumu kartu su pareigūnais rūpinasi vadinamieji naktiniai varnai, o mes juos vadiname žvalgais. Siekiame ne kuo daugiau žmonių nubausti, bet juos sudrausminti ir pamokyti. Tačiau svarbiausia, kad Aleksoto gyventojai, matydami patruliuojančius pareigūnus ir savo kaimynus, jaustųsi saugūs.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.